
Ciucă anunță pentru valul 5 înființarea unui grup operativ la Ministerul Sănătății care va coordona resursele, acțiunile și informațiile medicale
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri seară, în debutul şedinţei de Guvern, că, în pregătirea gestionării valului 5 al pandemiei, va fi înființat un grup operativ la Ministerul Sănătății care va coordona resursele, acțiunile și informațiile medicale.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Protejarea sănătăţii – venim în acest sens cu o schimbare de abordare pentru pregătirea gestionării valului 5 al pandemiei. Vom pune accentul asupra coordonării asistenţei medicale şi astfel la nivelul Ministerului Sănătăţii va fi înfiinţat un grup de management al informaţiilor operative în sănătate care să aibă rol de coordonare a resurselor, acţiunilor şi informaţiilor medicale, vom extinde capacitatea de testare şi vom oferi greutate asistenţei medicale ambulatorii”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de News.ro.
Amintim că, încă de la audierea în comisiile de specialitate, înainte de a deveni ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a vorbit despre reducerea atribuţiilor şefului DSU, Raed Arafat, în gestionarea pandemiei. Ulterior, Alexandru Rafila a afirmat în mai multe rânduri că Ministerul Sănătății trebuie să aibă principalele atribuții în gestionarea pandemiei. „Eu nu am absolut nimic cu domnul Arafat, el este un foarte bun profesionist la DSU, dar este normal ca Ministerul Sănătăţii să se ocupe de o parte consistentă a sistemului de sănătate, iar DSU să se ocupe de urgenţe. Există un parcurs legislativ şi trebuie să existe o discuţie sinceră, deschisă cu MAI, cu primul-ministru şi să vedem fiecare ce atribuţii avem legal în această perioadă”, declara în 14 decembrie Alexandru Rafila.
La începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul a mai precizat că OUG aprobată marţi pentru creşterea capacităţii de testare este un pas decisiv în acest sens.
„Punem la locul cuvenit problematica siguranţei pacientului în spital. Trebuie să înţelegem tot ce este de înţeles din consecinţele grave ale incendiilor produse în spitale şi astfel să luăm măsurile necesare pentru a nu se repeta. Modul în care a fost gestionată până acum pandemia şi consultările cu specialiştii ne-au dovedit că este imperativă adaptarea protocolului de tratament, introducerea unor noi resurse terapeutice şi monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente”, a punctat premierul.
El a adăugat că, în paralel, se vor face eforturi ca oamenii să fie corect şi eficient informaţi în legătură cu problemele generate de coronavirus şi beneficiile vaccinării.
„(…) Cred că este corect din partea noastră să informăm cetăţenii asupra beneficiior vaccinului, în sensul în care nu-i protejează să nu contracteze virusul, ci îi protejează să nu facă forme grave de boală. Putem să vedem astăzi din statisticile care sunt publice că în ţările care sunt deja afectate de valul 5, deşi există sute de mii de infectări pe zi, numărul celor care îşi pierd viaţa este cu mult mai mic faţă de ceea ce am putut să observăm la valurile precedente şi asta – este clar o concluzie a specialistului – se datorează faptului că au atins un nivel de vaccinare foarte ridicat”, a subliniat Ciucă.
Potrivit premierului, este extrem de important ca în această perioadă să existe un parteneriat între cetăţeni, autorităţi şi sistemul medical.
„Să lucrăm împreună şi să avem încredere unii în ceilalţi, să avem încredere în speciaişti, în sfaturile lor”, a adăugat el.
El a anunţat că joi va avea loc o discuţie, la Guvern, cu medicii de familie, despre rolul tot mai important pe care îl vor avea în condiţiile în care vor avea noi responsabilităţi privind testarea pacienţilor pentru COVID.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
36 comentarii