G4Media.ro

Cîţu: Vreau ca bugetul să iasă din Parlament cum a fost aprobat…

Sursa foto: Guvern

Cîţu: Vreau ca bugetul să iasă din Parlament cum a fost aprobat în Guvern. Nu putem spune că e mic

Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că doreşte ca proiectul de buget să iasă din Parlament aşa cum a fost aprobat de Guvern, menţionând că nu se poate spune că este un buget mic, precizare făcută după ce PSD a propus în comisiile de buget ca banii care rămân în urma abrogării pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie direcţionaţi către alocaţiile copiilor.

„Eu am spus de la început că vreau ca acest buget să iasă din Parlamentul României aşa cum a fost aprobat în Guvern. Dacă sunt economii, ne uităm unde vor fi redirecţionate aceste economii. (…) Rămân la opinia că trebuie, în acest moment, să avem acest buget, să rămână în forma în care a fost aprobat în Guvern”, a spus Cîţu la Parlament.

El a adăugat că alocaţiile au fost mărite cu 20% anul acesta.

„În Uniunea Europeană, salariile, anul trecut, au crescut în medie cam cu 3% în sectorul public. În sectorul privat am văzut estimări pe 2021 că salariile rămân constante, deci eu cred că o creştere de 20% este una semnificativă şi pentru alocaţii în aceste condiţii de criză. (…) Este vorba de un mod predictibil de a face politică economică şi avem o strategie fiscal-bugetară pe care am prezentat-o şi ne ţinem de această strategie fiscal-bugetară”, a subliniat premierul.

Bugetul este concentrat pe investiţii, a arătat Florin Cîţu, şi pe reforme.

„Este un buget concentrat pe investiţii, are în centru investiţiile şi un buget care forţează reforma în administraţia publică, centrală şi locală. De aceea, prefer să iasă din Parlament aşa cum a fost votat. (…) În acest moment, bugetul României nu putem să spunem că este mic. Avem un buget cu cheltuieli mai mari decât anul trecut; nu avem cum să spunem că este un buget mic”, a spus Cîţu.

„Trebuie să ne uităm la tot bugetul României, cum au fost împărţiţi banii. Şi au fost împărţiţi banii pe care îi avem din veniturile cetăţenilor, 32,76% din PIB, au fost împărţiţi în toate ministerele pe priorităţi. Bugetele, bineînţeles, dacă ne uităm la 2019, sunt mai mari, 2020 a fost un an special, cu priorităţi pentru toată lumea, fiecare minister a avut cheltuieli suplimentare cu pandemia anul trecut, unele dintre ele nu se mai regăsesc anul acesta. Dar, când ne uităm la buget, este un buget mai mare decât anul trecut, deficitul în scădere, dar totuşi sunt 80 de miliarde de lei, bani pe care îi punem în economie peste veniturile pe care le luăm din economie. Deci, cheltuieli sunt mai mari şi injectăm şi 80 de miliarde de lei. Această noţiune că este un buget mic este falsă şi nu este susţinută de date”, a mai spus Cîţu.

Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost aprobate, joi, de Comisiile de buget-finanţe. Acestea cuprind şi sume pentru indemnizaţii acordate foştilor demnitari. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a propus ca sumele din buget destinate pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie transferate în bugetul Ministerului Muncii, pentru a se majora alocaţiile. Reprezentantul Ministerului Finanţelor a precizat că suma necheltuită va fi transferată la Fondul de rezervă, menţionând că nu se poate face acum această modificare, deoarece bugetul Camerei a fost deja adoptat de plen.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. La ce o mai fi necesar parlamentul, de ce să-i mai plătim ?!? Să conducă numai Johannis cu CSAT-ul țara asta plină de „lingăi (i)responsabili” !

    • Bugetul trebuie sa iasa imbunatatit din parlament.
      Bugetul trebuie sa :
      – elimine finantarea pensiilor speciale, nemeritate si nesimtite
      – elimine finantarea partidelor de la buget
      – elimine indemnizatiile falsilor academicieni, de la toate falsele academii
      – elimine indemnizatiile falsilor revolutionari
      – elimine finantarea asa-zisei case regale
      – elimine finantarea Institutul Tapului Levantin
      – prevada reducerea salariilor nesimtite ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, celor de la ASF, ANRE, ANCOM etc
      – prevada reducerea sumelor acordate prin programul PNDL, din care primarii fac cheltuieli inutile, doar pentru a lua comision si a plati clientela politica
      Din banii astfel economisiti, sa fie crescute pensiile

  2. Casa Naţională de Pensii Publice a început să furnizeze statistica pe categorii a beneficiarilor de pensii speciale care sunt plătite integral din bugetul statului, adică din taxele şi impozitele tuturor românilor.
    Aproape o treime dintre beneficiari (2.970 de pensionari din cei 9.575 de beneficiari de pensii speciale) nu îşi primesc pensiile lunare în baza propriilor contribuţii, acestea fiind plătite integral din bugetul de stat.
    Exceptând foştii angajaţi ai Aviaţiei Civile, toate cele cinci categorii de beneficiari ai legilor speciale au un anumit număr de pensionari care nu au plătit CAS.
    Astfel, dintre cei 811 diplomaţi, 65 nu au plătit contribuţii, încasând o pensie medie de 5.783 lei din bugetul statului, adică un total de 375.895 lei/lună.
    Numărul foştilor parlamentari şi funcţionari din Parlament care nu au plătit deloc contributivitate este ceva mai mare, respectiv 157 de persoane (dintre cei 775 de pensionari), aceştia încasând o pensie medie de 4.810 lei, respectiv 755.170 lei pe lună plătiţi din bugetul de stat.
    De departe, cea mai numeroasă categorie de beneficiari de pensii speciale care nu au plătit deloc contribuţii la sistemul de pensii este cea a foştilor magistraţi.
    2.586 de foşti judecători şi procurori dintre cei 4.207 de foşti magistraţi nu au plătit deloc contribuţii, statul plătindu-le din taxele şi impozitele tuturor românilor câte 19.905 lei drept pensie specială, adică 51.474.330 lei în fiecare lună

  3. Ar fi utilă o restaurare a pensiilor tuturor,inclusiv cele în plată!ex:unde a muncit?-la MAI ! cât timp?-1an!ce pensie are?-13000!calcul:13000 împărțit la 30 de ani ori 12 luni,minus contribuția statului la pensie pe lună, și așa rezultă pensia stimatei d.ne chestor!nu e clar!?!asta dacă vrem să facem dreptate pentru toți!la CSM la fel,la CCR la fel,samd!