G4Media.ro

Cine sunt candidații pentru șefia secțiilor operative din marile parchete: La secția…

sursa foto: Facebook

Cine sunt candidații pentru șefia secțiilor operative din marile parchete: La secția care investighează magistrații candidează un inspector de la Inspecția Judiciară de pe vremea lui Lucian Netejoru, instituția care a hărțuit magistrații incomozi

Ministerul Justiției a anunțat candidații pentru șefia secțiilor din DNA, DIICOT și Parchetul general, potrivit portalului MJ.

Astfel, pentru conducerea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din cadrul Parchetului General este un singur candidat: procurorul Remus Iulian Popa, directorul Direcției de Inspecție pentru procurori din Inspecția Judiciară.

Potrivit declarațiilor sale de avere și interese, Remus Popa a fost procuror șef serviciu la Judiciar, la DIICOT, pe vremea când direcția era condusă de Giorgiana Hosu.

În aprilie 2022, procurorul Popa s-a transferat pe un post de inspector la Inspecția Judiciară condusă pe atunci de Lucian Netejoru. Sub conducerea judecătorului Netejoru (acum pensionar), Inspecția Judiciară a devenit ”coada de topor” a politicienilor și a hărțuit magistrații incomozi.

În ședința din 19 octombrie, Secția pentru procurori a CSM, cu majoritate de voturi de 4 la 2, a decis numirea procurorului Popa în funcția de șef interimar al SUPC. Potrivit informațiilor G4Media.ro, procurorii Claudiu Sandu și Daniel Horodniceanu au votat împotrivă.

Ca să îi facă loc lui Popa, Secția pentru procurori a CSM l-a retrogradat pe procurorul șef interimar Codruț Popoiu în poziția de adjunct, iar pe procuroarea Denisa Cristodor din poziția de adjunct de secție în cea de șef serviciu tehnic.

Procurorul Popoiu este un apropiat al actualului procuror general al României, Alex Florența, iar procuroarea Denisa Cristodor este considerată unul dintre cei mai buni și muncitori procurori din Parchetul General.

La șefia Secției Parchetelor Militare (SPM) candidează procurorii Tiberiu Cozma și Adrian Nicolau. Tiberiu Cozma provine din DNA și a semnat ultimul rechizitoriu 10 August, iar generalul Adrian Nicolau este actualul șef interimar al SPM. Este unul dintre procurorii care au închis dosarul Revoluției de la Sibiu.

La DNA, la Secția I de combatere a corupției candidează actualul șef interimar George Adrian Matei, procuroarea Mihaela Iorga Moraru și procurorul Gheorghe Moța.

Procurorul George Adrian Matei este cel care a instrumentat dosarul angajărilor fictive al lui Liviu Dragnea în urma căruia fostul lider PSD s-a dus la pușcărie pentru 3 ani și 6 luni. Potrivit unor surse judiciare, Matei investighează acum dosarul Vaccinurilor și ultimul dosar al lui Marian Vanghelie.

Mihaela Iorga Moraru are o istorie foarte tumultoasă. Ea a mai fost în DNA încă de pe vremea lui Daniel Morar. A lucrat în dosarele fostului premier Adrian Năstase, Trofeul Calității și Zambaccian.

În 2014, spre exemplu, era considerat cel mai bun și mai muncitor procuror DNA. În 2017 însă, a intrat în conflict cu fost șefă Laura Codruța Kovesi, a fost revocată din DNA și apoi s-a ales chiar cu un dosar penal instrumentat de DNA Ploiești, caz clasat până la urmă.

Apoi, Iorga Moraru a ajuns la SIIJ, fosta Secție Specială, unde a instrumentat dosarul Sorina, considerat abuziv și clasat în cele din urmă. Acum, Iorga Moraru activează în cadrul PG, al SUPC, unde este procuror special anume desemnat să investigheze magistrați. Ea instrumentează dosarul judecătoarei acuzate de corupție și consum de droguri, Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava.

Potrivit unor surse judiciare, Iorga Moraru a participat, alături de procurorul general al României Alex Florența, la nunta judecătorului CCR Gheorghe Stan zis Geani, fost șef al SIIJ.

Procurorul Gheorghe Moța este cel care instrumentează dosarul Pițurcă. Este procurorul care, în octombrie anul trecut, l-a trimis în judecată in absentia pe fugarul Sebastian Ghiță în dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT”, dar a clasat dosarul Tony Blair în care erau inculpați fostul premier Victor Ponta și Sebi Ghiță.

La șefia Secției a II-a de combatere a infracțiunilor asimilate corupției candidează procurorii Ionuț Ardeleanu și Horațiu Baias.

Procurorul Ionuț Ardeleanu provine din DIICOT și este un apropiat al actualului șef DNA Marius Voineag. De altfel, la DIICOT, Ardeleanu a fost șeful lui Voineag, era șeful Secției de combatere a macrocriminalității economico-financiare din DIICOT. A instrumentat dosarul Ioanei Timofte, nepoata fostului șef SRI Radu Timofte, acuzată că a patronat un grup infracțional organizat care a delapidat CNCIR (Compania pentru Controlul Cazanelor)

Procurorul Horațiu Baias este un veteran al DNA. A mai fost adjunct la Secția a II-a pe vremea când era condusă de Doru Țuluș. Apoi, a fost șef al serviciilor Tehnic și de Informații Clasificate din DNA. A instrumentat dosarele fostului director CFR, Mihai Necolaiciuc.

La șefia Secției judiciare a DNA candidează procuroarea Marinela Mincă. Pe când era la PG, procuroarea a semnat apelul într-unul dintre dosarele fostului procuror DNA Ploiești Mircea Negulescu zis Portocală. Apelul a fost respins, iar Portocală a fost achitat definitiv.

La DIICOT, la Secția de combatere a criminalității organizate candidează procurorii George Militaru și Adrian Todoran. Procurorul George Militaru este actualul șef interimar al Serviciului de combatere a criminalității economico-financiare. A instrumentat unul dintre dosarele BRD. Procurorul Adrian Todoran a lucrat în dosarul lui Gheorghe Dincă, criminalul din Caracal.

La Secția de combatere a traficului de droguri din cadrul DIICOT candidează procurorii Valentin Cotoară și Oana Schmidt-Hăineală. Cea din urmă este, de asemenea, o veterană cu o istorie tumultoasă. A fost primul și singurul procuror șef al CSM, în 2013. În 2017, a fost secretar de stat în Ministerul Justiției condus de Florin Iordache, pe vremea celebrei OUG 13. În 2018, pe vremea lui Tudorel Toader, a fost șefa Corpului de Control al MJ. A ajuns apoi la DIICOT unde a lucrat în dosarul lui Gheorghe Dincă, monstrul din Caracal. Acum, a instrumentat dosarul Pascu, familia tânărului care, drogat fiind, a provocat tragicul accident de la 2 Mai.

Potrivit calendarului afișat de MJ, candidații la șefia secțiilor operative ale marilor parchete vor susține interviurile în fața unei comisii prezidate de ministrul Alina Gorghiu în perioada 6-17 noiembrie 2023. Rezultatele vor fi afișate pe data de 24 noiembrie. Apoi, Secția pentru procurori a CSM trebuie să dea un aviz consultativ, iar numirile propriu zise vor fi făcute de șeful statului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Au fost aruncate hartii in Gaza pentru gasirea ostaticilor. BBC

  2. Oamenii vremurilor,cu experiență profesională, unii dintre ei personaje controversate.

  3. Cum cine? Doar de-ai lor dintre pesedaci (că și peneliștii este pesedaci).