
Cinci cercetătoare din întreaga lume au fost recompensate cu premiul L’Oréal-UNESCO / 7 din cele 137 de laureate de-a lungul timpului au luat Nobelul
Premiul internaţional L’Oréal-Unesco „Pentru femei în ştiinţă”, ajuns la cea de-a 27-a ediţie, a fost decernat luni unui număr de cinci cercetătoare care lucrează în domeniul energiilor verzi, al calităţii aerului, al poluării mediului, al securităţii datelor şi al înţelegerii legilor Universului, informează AFP.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Premiul, care recompensează în fiecare an cercetătoare originare din cinci mari regiuni ale lumii, are menirea de „a le oferi autonomie şi de a le promova pe femeile din domeniul ştiinţelor’, au precizat Fundaţia L’Oreal şi UNESCO într-un comunicat de presă comun. Dintre cele 137 de de femei care au câştigat acest premiu de la înfiinţarea sa, şapte au obţinut Premiul Nobel în domenii ştiinţifice.
În prezent, femeile reprezintă doar puţin mai mult de o treime din totalul cercetătorilor din lume, potrivit datelor UNESCO. „Ele ocupă doar un sfert din posturile ştiinţifice de înalt nivel din Europa şi doar 4% din premiile Nobel ştiinţifice au recompensat femei”, a subliniat acelaşi comunicat.
Laureata din acest an pentru America de Nord, profesoara Barbara Finlayson-Pitts (de la Universitatea California din Irvine), a fost premiată pentru cercetările sale fundamentale care au bulversat înţelegerea noastră asupra formării poluării atmosferice.
Priscilla Baker, profesoară de chimie la Universitatea Western Cape (din Africa de Sud), laureata pentru Africa şi ţările arabe, a contribuit la dezvoltarea unor micro-senzori electrochimici extrem de sensibili, care au permis detectarea substanţelor poluante din mediul înconjurător.
Laureata pentru Asia şi Pacific, Xiaoyun Wang, profesoară la Universitatea Tsinghua (din China), a revoluţionat criptografia şi matematica sa, conducând la inventarea metodelor de criptare utilizate în prezent pentru cardurile bancare, parolele informatice şi comerţul electronic.
Claudia Felser, profesoară de fizica şi chimia materialelor solide la Institutul Max Planck din Dresda (Germania), a primit premiul pentru Europa după ce a contribuit la descoperirea şi crearea unor noi materiale magnetice promiţătoare pentru viitoarele tehnologii din sectorul energiei verzi.
Pentru America Latină şi zona Caraibilor, distincţia i-a revenit Mariei Teresa Dova, profesoară la Facultatea de Fizică a Universităţii din La Plata (Argentina), care a transformat radical înţelegerea fizicii energiilor înalte.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.