G4Media.ro

Cinci ani negri pentru justiție. Cum a executat binomul Iohannis – Gorghiu…

Cinci ani negri pentru justiție. Cum a executat binomul Iohannis – Gorghiu planul lui Dragnea

Protejați de tăcerea cumpărată a televiziunilor, președintele Klaus Iohannis și ministra Alina Gorghiu au dat justiției o ultimă lovitură. Au numit doi procurori controversați care ar trebui să gestioneze lupta anti-corupție și investigarea magistraților corupți. Sub ochii îngăduitori ai UE și cu o societate anesteziată, Iohannis încheie un cincinal negru pentru justiție. O justiție tot mai prietenoasă cu infractorii, în care procurorii-șefi tac când evazioniștii sunt amnistiați prin lege, iar marii rechini sunt ajutați de judecători promovați pentru serviciile făcute.

Un blitzkrieg în justiție. Așa arată operațiunea de joi, când ministrul Alina Gorghiu (PNL) a propus la prânz, iar Iohannis (PNL) a semnat seara numirea procurorilor Mihaiela Iorga Moraru ca șef al Secției de combatere a corupției din DNA și a lui Iulian Remus Popa ca șef al Secției de urmărire penală din Parchetul General. Operațiunea pe linia PNL a trecut în liniște totală, presa mainstream fiind anesteziată de banii plătiți de partide.

Ambii procurori au avut avize negative de la CSM, date cu voturi clare: 5-1. Dar și ministra Alina Gorghiu, și președintele Iohannis au trecut peste avizul consultativ. La fel ca în 2019, când Iohannis a numit șefii de parchete propuși de ministrul Predoiu (tot PNL) în ciuda avizului negativ al CSM. Câteva luni mai târziu, Iohannis nu știa cum să o facă pe Giorgiana Hosu să demisioneze de la șefia DIICOT, iar bilanțul procurorilor numiți de Iohannis – Hosu și Gabriela Scutea – a fost catastrofal.

Numirea celor doi procurori în funcții-cheie e un semnal clar pentru sistem: s-a terminat definitiv epoca procurorilor competenți și independenți, a venit vremea obedienților cu agendă politică.

Mihaiela Iorga Moraru a petrecut ultimii ani la secția specială SIIJ, unde a instrumentat dosarul Sorina Săcărin, fetița adoptată, dosar considerat abuziv și clasat în cele din urmă. La SIIJ, Iorga Moraru nu a lăsat în urmă nici un dosar semnificativ, dar s-a remarcat prin participarea la nunta judecătorului CCR Gheorghe Stan zis Geani, o nuntă care a adunat toată floarea anti-reformistă din justiție. Ea ar urma să se ocupe în DNA exact de lupta anti-corupție.

Cazul procurorului Remus Popa e la fel de relevant. El va coordona direct anchetarea magistraților corupți, deși ar experiență aproape de zero în ceea ce privește urmărirea penală. El s-a remarcat însă la interviul CSM prin agresivitate și lipsa de competențe. Avizul dat de CSM seamănă cu un rechizitoriu la adresa procurorului Popa, cu două concluzii: incompetent și lipsit de sinceritate. Și la el e clară linia: în 2023, el a început să-l cerceteze disciplinar pe procurorul Liviu Lascu pentru că distribuise pe facebook articole critice ale jurnalistei Ioana Dogioiu. Lascu tocmai deschisese un dosar privind achizițiile făcute de SRI. La scurt timp, Lascu a fost decapitat din funcția de la DNA.

Cu acești doi procurori propulsați în funcții de șefi, președintele Iohannis a închis cercul. În 2018 îi ceruse Laurei Codruța Kovesi să demisioneze de la șefia DNA, după ce o decizie CCR forța plecarea acesteia din funcție. La acel moment, Iohannis nu a făcut nici un gest de apărare a instituției atacate de Dragnea, PSD și coaliția de afaceriști penali vizați de procurorii lui Kovesi. Nu a avut minima demnitate de a îi mulțumi public fostei șefe DNA și de a o recupera într-un post care să îi pună în valoare experiența.

De la Iohannis și PNL a urmat o serie de decizii care au confirmat temerile că sub masca discursului reformist și pro-justiție se ascunde o agendă profund coruptă. Președintele își mințise alegătorii de două ori: că e pro-justiție și că e anti-PSD. Ambele afirmații au fost mincinoase. Justiția e acum controlată la vârf – parchete și Înalta Curte – de personaje profund anti-reformiste, cu CV-uri îndoielnice și legături cu politicieni și serviciile secrete.

După ce guvernele lui Dragnea și fostul CCR controlat de PSD au dat lovitură după lovitură justiției, Iohannis a continuat să lovească în instituții cu ajutorul PNL: numiri scandaloase la vârful parchetelor, filaje la jurnaliști și procurori independenți, asmuțirea Inspecției Judiciare și a CSM asupra magistraților reformiști, decizii corupte în dosare-cheie precum plagiatul lui Nicolae Ciucă.

Mai mult: Iohannis însuși și oamenii promovați de el au modificat legislația astfel încât evazioniștii să scape de dosarele penale. „Corupția înseamnă sărăcie, stagnare, dispreț pentru cetățeni, pentru lege. Corupția ucide. Îmi doresc o Românie fără corupție (…) Lupta anticorupție trebuie să continue până când respectarea legii și corectitudinea devin normalitate, până construim o societate care nu mai tolerează corupția”, spunea Iohannis în campania electorală din 2019. Cinci ani mai târziu, Iohannis și ai lui au transformat România într-o țară în care corupția și evaziunea fiscală sunt nu doar tolerate, ci încurajate de la vârful statului.

O țară în care judecătoarea care l-a scăpat pe Nicolae Ciucă de dosarul plagiatului nu doar că nu e penalizată, ci e avansată, continuă să judece și ajunge să dea o decizie favorabilă magnatului Puiu Popoviciu.

În acest peisaj, DNA face încă notă aparte, cu procurori care au deschis dosare pe numele unor lideri PSD din teritoriu. Cultura instituțională a DNA, parchet care a anchetat și obținut condamnări pentru șefi de partide, miniștri și șefi de mari instituții, pare să reziste, vom vedea pentru cât timp.

La final de mandat, Iohannis lasă în urmă o justiție aproape distrusă ca rezultat al complicităților sale politice. Și, pe cât de stabilă pare România din afară, pe atât de fragile sunt de fapt statul de drept și domnia legii. Iohannis e apreciat în UE și SUA, pe bună dreptate, pentru că a ținut România pe linia corectă în marile dosare strategice, precum Ucraina. Dar cu ce preț enorm: a readus la putere PSD, a promovat doar magistrați slabi sau de-a dreptul corupți, a creat și patronat o coaliție politică ce mituiește presa și distruge orice dezbatere publică. Pe scurt, a fragilizat mecanismele democratice și statul de drept, sub pretextul nevoii de stabilitate.

O țară în care mafia pare așezată confortabil în fruntea justiției.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. România o epavă scufundată de un președinte ce a abandonat ultima fărâmă de demnitate

  2. M-a dezamăgit Constantinescu dar Iohannis îl întrece de o mie de ori.

  3. Perfect adevărat.

  4. Oamenii răi ar zice că s-au terminat epoca procurorilor supuși lui Coldea și Dumbravă.
    Că s-a terminat era „justiția – câmpul tactic al SRI”.
    Dar cum ziceam, doar oamenii răi ar spune așa ceva

  5. Despre Alina Gorghiu știam că e o lepră. Despre Iohannis știam că e „de la Grivco”.
    Ceea ce trebuie să facem e să mergem la vot! Atât. Ucrainenii își protejează libertatea cu prețul vieții!! Ieșiți la vot!

  6. Alina Gorghiu joacă așa cum îi place lui Iohannis. El comunică ministrului Justiției ce procuror vrea să numească, iar ministrul îl servește prompt și supus. Singurul ministru care nu s-a făcut preș în fața lui Iohannis a fost Raluca Prună în 2016, care l-a forțat pe Iohannis să înghită numirea lui Augustin Lazăr ca Procuror General. Iohannis o voia pe Oana Schmidt Hăineală, cea care în 2017 a devenit secretarul de stat al lui Ciordache la Ministerul Justiției. Cam asta e clarviziunea lui Iohannis în ceea ce privește numirile în justiție – zero barat.

  7. ” DNA face încă notă aparte, cu procurori care au deschis dosare pe numele unor lideri PSD din teritoriu…”

    Excelent articol. Diagnosticul societății românești este corect, cred eu, dar nimeni nu pare a fi capabil să ofere o soluție pentru problema bine identificată.

  8. TRADATORUL!!!

    • am stiut cu toti ca PNL sunt PeeSeeeDee, dar am refuzat sa credem adevarul si am sperat , am fost pacaliti a doua oara, sper electoratul de dreapta sa inteleaga si sa nu mai accepte compromisuri

  9. DNA s-a remarcat prin structurile teritoriale în primul rând-Iași(dosar Buzatu),Pitești(primarul din Mioveni),Suceava(medicii șpăgari din Botoșani și dosarul de la înmatriculări și permise)

    • Daca se va ajunge la condamnari dvs puteti spune : DNA s-a remarcat ! Eu spun generic ca DNA se remarca doar prin dosare deschise. Si mestesugit ratate candva, acum deregula ! Asta nu mai e o arta de cand e organizata legal din parlament ! Lipsesc din probe ba o semnatura, un termen gresit, o autorizare lipsa la probe si gata……..

    • @andrew nu stii daca ai observat ca sunt anti PSD, aceste urmariri, jocul politic de pacalire a electoratului continua

  10. Doamna I.E.Dogioiu a explicat și mai în detaliu! Finalul e așa:
    „Acesta sunt alegerile dnei Gorghiu confirmate de președintele Iohannis pentru funcții de conducere în parchete. Decretele au fost semnate în câteva ore. Propunerile cu aviz pozitiv au așteptat zile întregi decizia președintelui.
    Pentru dna Gorghiu ”ambii procurori dețin calitățile profesionale și personale apte să contribuie la eficientizarea activității structurilor de parchet pentru a căror conducere au candidat, lucru confirmat și prin consultarea avută, înainte de trimiterea acestor propuneri, cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției și cu procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție”.

    Mesajul transmis sistemului?

    Călcăm totul în picioare, am capturat totul, nu contează cât de incompetent ești, cât de abuziv ești, câte bube ai în cap, dacă statul va plăti despăgubiri pentru tine, totul e să fii obedient și să execuți misiunea încredințată de putere.”
    Justiția a ajuns un putregai infect, iar societatea civilă a ajuns amorfa.

  11. Dulapul traieste intr-o realitate paralela cu a noastra, se crede superior, special, dar i se termina si lui vremea si-l va scuipa lumea pe strada pentru ce a facut

    • nu a mers in trecut si nici in viitor nu va ”merge” pe strada ! Exclus in Romania. E specialul Specialilor ! Cum va imaginati ca face mai mult de 4 pasi in tarana Romaniei ? Din acest motiv imi doresc o plimbare o manifestatie comuna de ”multumire”la Cotroceni……..

  12. Abia aștept să nu-i mai văd rânjetul. Un om lipsit total de caracter. Avem nevoie de dușmani cu asemenea oameni ?

  13. Numirile în eșalonul doi,al șefilor de secții, pleacă practic de la ce vor sau propun șefii mari de parchete(sigur teoretic e vorba de o candidatură pe care o poate depune oricine,de o propunere a ministrului și de o asumare ,care ar trebui să fie motivată,argumentată a șefului statului).Dl.președinte Johannis a acceptat orice propunere i s-a făcut,a înghițit orice,fără să facă o analiză proprie,argumentată.A acționat ca un notar.

  14. Când ai un vot negativ covârșitor în CSM și treci în condițiile date,fără analiză și raport cu contraargumente,nu cu motive generic invocate,bazându-te pe legislația în vigoare te gândești dacă nu cumva această legislație e creată pentru a favoriza numirile pe criterii politice(vezi avizul consultativ și nu conform al CSM).

  15. Distractiv este ca toti acuza #psd ca a distrus justitia! Daca excludem perioada guvernarii Nastase (adica inainte de intrarea in UE ) cu aceea institutie numita PNA , care avea multe dosare corect intocmite, dar nu le trimitea in instanta pt ca ..lovea politicul (indiferent de culoare), observam cu sutpoare ca ..dreapta distruge justitia! Dupa epoca Basescu , cu celebrele protocoale despre care nu stia nimeni si cu justitie doar pt adversarii politici, acum a urmat aceasta epoca, de intoarcere in timp, adica de perioada de dinainte de intrarea in UE. Ca de obicei..multumim #pd&#pnl!

  16. PNL sa vină să ne ceară voturile . .

    Daca PNL nu dispare precum PNȚ atunci ne merităm soarta, se pricepe tb asta și prin Ardeal?!?

  17. Asa se intampla cand legiferezi cu gandul la oameni, nu la institutii. Avizul conform al csm a fost exclus ca sa nu blocheze numirile reformatorilo, un csm corupt, acum multi ani. Acum, csm e mai digerabil insa sunt altii care nu vor reforme si ne trezim de unde am plecat. Oamenii astia care fac legi, nu au auzit de cuvantul strategie decat prin filme…

  18. acum nici rusii nu mai vor romania ca e ca la ei acasa n-au ce sa mai strice ..de furat numai imprumuturile mai sunt, copiii pleaca din tara deci n-au cum se le mai fure viitorul…de-acu au mai ramas hotii sa se fure intre ei pana nu mai raman decat peturile de bere, cojile de seminte si mucurile de tigara

  19. Un articol de colectie! Alcatuit din adevaruri grave, de o exactitate matematica.
    „Protejați de tăcerea cumpărată a televiziunilor, președintele Klaus Iohannis și ministra Alina Gorghiu au dat justiției o ultimă lovitură”
    Da, asta a facut. Ajutat de jigodii politice si din presa, de lipsa de atentie a UE si de incapabilitatea romanilor de a intelege si reactiona la timp, si-a confectionat justitia necesara lui si gastii careia de fapt apartinea:
    ” O justiție tot mai prietenoasă cu infractorii, în care procurorii-șefi tac când evazioniștii sunt amnistiați prin lege, iar marii rechini sunt ajutați de judecători promovați pentru serviciile făcute.”
    In concluzie: „La final de mandat, Iohannis lasă în urmă o justiție aproape distrusă ca rezultat al complicităților sale politice….. O țară în care mafia pare așezată confortabil în fruntea justiției.”
    Acum, vrea sa spele putina, sa se catere in conducerea UE

  20. romania e o tara inapoiata cu oameni fara viziune. o sa fie si mai rau, nu va pierdeti timpul sperind.

  21. Vânduți, nevolnici, mercenari obscuri, orice altceva decât jurnaliști. Și cu atât mai puțin independenți. Captivi propriilor minciuni și frustrări, disperați probabil să nu vă pierdeți finanțarea, voi cei nefinanțați! Oricare ar fi ea. Bolnavi de ură, obedienți în fapt, iraționali de fapt, foarte probabil deviați comportamental chiar și în bula voastră, asociali, de un narcisism bolnav.
    Asta văd pe chipurile voastre morbide, în tonuri de gri. De pe creația voastră digitală. Pe care obișnuiam să o citesc cu interes. Precum toți ceilalți care au crezut în altceva, decent. M am înșelat. Voi, ceilalți? Mai aveți nevoie de timp să înțelegeți?

  22. Vino, Codruța, și scapă-ne de ăștia, că nu mai putem!

  23. in statele autoritare / iliberale, corruptia institutionala a fost transformata intr-o virtute…altfel nu se poate