G4Media.ro

China lansează următoarea misiune cu echipaj uman către stația sa spațială aflată…

Sursa foto: Facebook.ClimaMex por Vicente Vargas

China lansează următoarea misiune cu echipaj uman către stația sa spațială aflată în construcție

China va lansa duminică o navă spaţială cu echipaj uman către modulul central al staţiei spaţiale chineze Tiangong aflată în curs de finalizare, unde cei trei astronauţi vor lucra şi vor locui timp de şase luni, în timp ce construcţia intră în stadii avansate, informează Agerpres, conform Reuters.

O rachetă Long March-2F care va transporta capsula Shenzhou-14 este programată pentru decolare de la Centrul pentru lansări spaţiale din oraşul Jiuquan, situat în provincia nord-vestică Gansu, duminică, la ora locală 10:44 (02:44 GMT), a declarat sâmbătă un reprezentant al Agenţiei spaţiale chineze în cadrul unei conferinţe de presă.

Comandantul misiunii, Chen Dong, va fi însoţit de Liu Yang şi Cai Xuzhe la bordul Shenzhou („Vehicul divin”, în limba chineză).

„Toate pregătirile pentru lansare sunt practic gata”, a spus Lin Xiqiang, un oficial al agenţiei.

Shenzhou-14 va fi a treia dintre cele patru misiuni cu echipaj uman – şi a şaptea dintr-un total de 11 misiuni – necesare pentru finalizarea staţiei spaţiale până la sfârşitul acestui an.

China a început construcţia staţiei sale spaţiale cu trei module în aprilie 2021, odată cu lansarea Tianhe – primul şi cel mai mare dintre cele trei module.

Tianhe, puţin mai mare decât un autobuz, va găzdui spaţiile de locuit pentru astronauţii aflaţi în vizită după ce staţia spaţială în forma literei „T” va fi finalizată.

După Shenzhou-14, celelalte două module – cabinele de laborator Wentian şi Mengtian – vor fi lansate în iulie, respectiv octombrie.

Wentian va dispune de un braţ robotic, o cabină etanşă pentru ieşiri în spaţiu şi spaţii suplimentare de locuit pentru alţi trei astronauţi, în timpul rotaţiilor echipajului.

Echipajul Shenzhou-14 va ajuta la configurarea modulelor Wentian şi Mengtian şi va efectua teste de funcţionalitate ale acestora.

Staţia spaţială va avea o durată de viaţă proiectată de un deceniu. La cele 180 de tone, Tiangong va fi puţin mai grea comparativ cu staţia Mir a Rusiei, scoasă din uz, şi va avea aproximativ 20% din masa Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Sursa foto: Facebook/ClimaMex por Vicente Vargas

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. China doar asambleaza orice mai Gicule.
    Este doar o tara manufacturiera.
    Problema este ca chiar si sub licenta occidentala produsele sunt de slaba calitate.
    Am lucrat cu echipamente chinezesti si mi-am blestemat zilele.
    Spre exemplu daca o pompa Thomson de 3-5 kw te tine 10 ani fara probleme o chinezarie dupa 6 luni incepe sa dea rateuri.