G4Media.ro

China anunță primele decese după relaxarea drastică a politicii „zero Covid”

sursa foto: Pexels

China anunță primele decese după relaxarea drastică a politicii „zero Covid”

Un val de cazuri fără precedent în China. Țara a înregistrat luni, 19 decembrie, primele decese de la relaxarea măsurilor stricte ale politicii „Covid zero”, în timp ce spitalele și crematoriile sunt copleșite. Gigantul asiatic a schimbat brusc cursul la începutul lunii decembrie și a ridicat majoritatea restricțiilor sanitare care erau în vigoare de aproape trei ani, de la apariția primelor cazuri de coronavirus la Wuhan (centrul Chinei), la sfârșitul anului 2019, potrivit boursorama.com.

De când au fost ridicate restricțiile, epidemia de Covid-19 a explodat în China. Dar amploarea acesteia este „imposibil” de determinat, potrivit autorităților, deoarece testele de depistare nu mai sunt obligatorii. Experții se tem că țara nu este pregătită pentru valul de infecții legate de această redeschidere, în timp ce milioane de persoane în vârstă și vulnerabile nu sunt vaccinate.

Luni, autoritățile au raportat decesul a doi pacienți la Beijing, singurele decese de până acum de la ridicarea restricțiilor, la 7 decembrie, potrivit cifrelor oficiale. De atunci, capitala chineză și cei 22 de milioane de locuitori ai săi au fost loviți în mod special de un val de contaminări nemaiîntâlnit de la începutul pandemiei și care s-a răspândit cu o viteză fulminantă în ultimele zile.

Există rapoarte privind o creștere a numărului de decese în spitalele și în crematoriile supraaglomerate, în timp ce medicamentele antigripale devin rare în farmacii. „Cifrele (oficiale) nu spun întreaga poveste”, a declarat Leong Hoe Nam, un expert în boli infecțioase din Singapore, care a spus că se aștepta ca numărul victimelor să fie mult mai mare. El a declarat că se așteaptă ca numărul de victime să fie mult mai mare, argumentând că unele spitale sunt prea pline pentru a primi noi pacienți și că importanța Covid ar fi putut fi minimizată de către personalul medical. Ca urmare, dacă cineva moare „din cauza unui atac de cord din cauza stresului unei infecții” la Covid, „atunci atacul de cord va fi principala cauză (acceptată) a decesului, chiar dacă Covid este cauza de bază”, a declarat Leong Hoe Nam pentru AFP.

„Primul din cele trei valuri” de Covid, așteptat în această iarnă

De când au fost ridicate restricțiile, autoritățile au încercat să asigure populația că virusul este benign, în ciuda contagiozității sale – în contrast cu linia oficială de la începutul pandemiei. Provincia Chongqing (sud-vest), care are peste 30 de milioane de locuitori, este una dintre primele care permite oamenilor să se întoarcă la muncă în ciuda simptomelor de Covid. „Pacienții asimptomatici și ușor simptomatici pot merge la serviciu în mod normal”, se arată într-un anunț al municipalității publicat duminică de cotidianul local Chongqing Daily.

La celălalt capăt al țării, provincia Zhejiang, care se învecinează cu Shanghai, a decis, de asemenea, că persoanele cu simptome ușoare pot „continua să lucreze”, cu condiția să ia „măsuri de protecție”. Unul dintre cei mai importanți epidemiologi ai țării, Wu Zunyou, a avertizat că China se confruntă cu „primul din cele trei valuri” de Covid așteptate în această iarnă.

Valul actual ar trebui să dureze până la jumătatea lunii ianuarie și să afecteze în principal orașele, înainte de călătoriile legate de sărbătoarea Anului Nou Lunar (22 ianuarie), care vor declanșa un al doilea val în februarie. Cel de-al treilea vârf va avea loc între sfârșitul lunii februarie și jumătatea lunii martie, când persoanele infectate în timpul sărbătorilor se vor întoarce la locul de muncă, a estimat Wu Zunyou, potrivit cotidianului de afaceri Caijing.

În timp ce mulți chinezi stau acasă de teama de a nu se molipsi de Covid, unii încearcă să revină la o viață normală. În Shanghai, aproximativ 1.500 de persoane au urmărit duminică, într-un bar, finala Cupei Mondiale dintre Argentina și Franța. Vicky Gong, o fană înfocată a argentinianului Lionel Messi, a declarat pentru AFP că a vrut să se bucure de o seară „festivă” după ce a fost bolnavă de Covid. „Este prima mare ieșire în oraș” din Shanghai de când au fost ridicate restricțiile, a declarat Rene-Pol Bouldoires, co-manager al barului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Si cu o poza din Chinatown-ul din San Francisco? Va puteti uita la numarul masinilor sa vedeti ca nu e in China, nu numai la anumite semne care sunt scrise si cu caractere latine.

  2. COVID-ul a trecut in faza endemica. China nu are incotro, a asteptat destul, nu poate astepta la nesfarsit. Omnicron este o varianta candidat pentru endemie. Este mai bine tolerat de organism, plus ca exista deja si vaccinuri si ceva medicamente. Sa speram ca nu ne trezim cu alta varianta mai nenorocita si sa fim nevoiti sa o luam de la inceput.