G4Media.ro

Cele mai bune universități din România, în 2020: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca,…

Sursa foto: Pexels

Cele mai bune universități din România, în 2020: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Politehnica București sunt top 3 în clasamentul universităților anunțat de Ad Astra

Cele mai bune universități din România anului 2020 sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București. Clasamentul Universităților din România 2020 publicat în această dimineață de Asociația Ad Astra a cercetătorilor români din țară și străinătate vine cu un top 3 neschimbat în ultimii 5 ani. Universitatea de Vest din Timișoara își menține poziția a 4-a, însă este devansată la scor de Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, care anul trecut era pe poziția 6.

O surpriză vine de la Universitatea Transilvania din Brașov, care urcă 2 poziții până pe locul 7, devansând și anul acesta Academia de Studii Economice (ASE) din București. Universitatea Dunărea de Jos din Galați urcă de pe poziția 12, pe 10.

La coada clasamentului, se bat pe ultimul loc 10 universități: Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea din Oradea, Universitatea din Pitești, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă din București, potrivit clasamentului publicat de Ad Astra.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Aceste topuri ale universitatilor trebuie luate cu circumspectie. Fiecare are criterii specifice interpretabile.
    Ca sa evit cazul de fata, in topul Shanghai conteaza in primul rand premiile Nobel. Daca universitatiile din State au cercetare in universitate si produc Nobel, in Europa cercetarea este in institute, si de accea premiile Nobel nu sunt asociate universitatilor. Cu toate ca institutele nationale din Germania si Franta sunt in top 5 la premii Nobel, nici o universitate din Europa continentala nu e in top 10.
    In ce priveste metodologia romanesca, ea a fost schimbata subtil de fiecare ministru pentru a favoriza universitatea din care face parte.
    O problema din punctul meu de vedere, este ca din cate stiu eu, nici un criteriu nu masoara impactul universitatii, prin absolventii ei in economie.

    • In topurile serioase se iau in considerare doar performantele de varf ale profesorilor, studentilor sau fostilor studenti:
      1. Premii Nobel, Medalii Fields, Premii Abel.
      2. Articole publicate in reviste de top.
      Nimic altceva.

      O clasare rezonabila in astfel de clasamente au avut si au Univ Babes-Bolyai la Matematica si Univ Buc la Matematica si Fizica(locuri intre 401-500). La clasamente globale nu vom avea probabil niciodata nimic. E mult prea greu sa depasesti universitati care fac stiinta serioasa de sute de ani, unele de prin secolele 11-13. E greu pentru universitai serioase, ca cea din Varsovia, de exemplu, dar pentru noi!

      Universitatile romanesti se imbulzesc sa fie clasate in clasamente bazate pr numarul de studenti, conditii de campare pentru studenti, vizbilitate(care nu ar trebui sa insemne nimic altceva decat rezultate remarcabile facute publice….dar in aceste clasamente dubioase nu inseamna asta) si alte chestii care nu denota valoare autentica.

      Absorbtia pe piata muncii ar putea fi un criteriu rezonabil pentru tari de mana a treia, cum e Romanica, dar cine sa cuantifice in mod serios si corect acest criteriu intr-o tara plina de impostori la nivel cacademic?

    • Elitele romanesti sunt premiante la hotii si talharii.

  2. Unde este universitatea Valahia? Bruh moment

  3. Clasamentele făcute cu implicare românească sunt denaturate, pline de manipulare, interese, șmecherie- la ce pricepe de fapt romanică (aceleași ca în politică, fotbal etc). Ati vazut un rezultat remarcabil in cercetarea românească, care sa aiba utilitate, oricare ar fi domeniul? Numai manipulare, sa raspunda David care-i place lauda peste poate….

    • Iti raspund eu! Un agramat ce nici macar opropozitie nu poate scrie corect in limba Romana („sa raspunda David care-i place”…) nu are caderea sa se pronunte asupra clasamentelor academice. Dar in buna traditie Romaneasca el isi da cu presupusul ba chiar si „trage la raspundere” pe cei din domeniu

    • Tytysor, tată, orisicine se poate exprima cu privire la orice, chiar gramaticaliceste gresit, daca se intelege ideea.

      Iar cand e vorba de fapte, nu de opinii … atunci chiar toata lumea are caderea de a se exprima, in baza la faptu’ ca se poate verifica cine bate campii … 💡

      Hai, ia cu tata o pauza si linisteste-te … 🙉

    • NICU, foarte legitim comentăriul tău! Dar pe lângă el mai sunt și alții. Inafara de niște titulaturi date între ei sunt pur și simplu niște mediocrii „lingăi” ( scuze de limbaj, dar nu găsesc un cuvant mai reprezentativ, când tu student mediocru, te-ai învârtit pe lângă profesorul Ioan Radu, sa ajungi de la coada vacii sa nu mai împingi targa).

  4. „…dar total inexistente in Top500, Mondial…” GTK.

  5. tyty, nu ai răspuns la intrebare! Este mai usor, însă, sa jicnesti marlaneste decat sa ai argumente si sa porți politicos o ‘discuție”.

  6. Asociatia bugetarilor de lux a votat ca la eurovision, fiecare cu angajatorul lui. Asta e clasamentul numarului de angajati. Aratati-ne clasamentul cu salariul median al absolventilor la 10 ani de la absolvire.

  7. Cacademia….

  8. In ce calitate ONG-ul Ad Astra – al smecherilor care tot incearca sa imparta ei fondurile cercetarii si sa se mai si repatrieze pe bani publici – face clasamente ale universitatilor din Romania?! Obraznicaturile astea, care nu stiu decat sa ceara, sa se vaicareasca, sa reclame si sa dea in judecata institutie dupa institutie, au devenit vreun for de analiza care „publica clasamente”?! Nu cumva le-a dat tata Soros mult prea mult nas?