G4Media.ro

Cel mai negru scenariu: Oprirea livrărilor de gaze ruseşti ar șterge 1,5%…

Foto: Pexels.com

Cel mai negru scenariu: Oprirea livrărilor de gaze ruseşti ar șterge 1,5% din PIB-ul UE. Bruxelles-ul va recomanda economii la încălzire și aer condiționat în sediile instituțiilor de stat

O oprire completă a livrărilor de gaze ruseşti către Uniunea Europeană ar putea reduce Produsul Intern Brut al UE cu până la 1,5%, dacă iarna următoare va fi una geroasă iar regiunea nu va reuşi să adoptă măsuri preventive pentru a economisi energia, conform celor mai recente estimări ale blocului comunitar, citate de Agerpres.

Potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg News, Comisia Europeană urmează să lanseze un avertisment potrivit căruia, în eventualitatea unei ierni obişnuite, oprirea livrărilor de gaze ruseşti ar reduce PIB-ul UE cu 0,6% până la 1%. Executivul comunitar lucrează deja la un set de recomandări către statele membre, inclusiv blocarea termostatului în clădirile publice la 19 grade în timpul iernii şi la 25 de grade în timpul verii, pentru a contracara impactul unei posibile întreruperi complete a livrărilor din Rusia, principalul furnizor de gaze al UE, potrivit Agerpres.

„Un răspuns UE coordonat înainte de venirea iernii şi solidaritatea între statele membre ar limita impactul negativ asupra PIB-ului şi locurilor de muncă creat de o posibilă perturbare majoră”, se arată în documentul de lucru al Comisiei intitulat „Save gas for a safe winter ” (-„Economisiţi gaze pentru o iarnă sigură”-nr.). Potrivit Executivului comunitar, prin luarea de măsuri în avans în sensul reducerii cererii, în eventualitatea unei ierni obişnuite, ar putea fi limitat impactul negativ al unei opriri a livrărilor de gaze ruseşti asupra PIB-ului la doar 0,4%.

Principala provocare la adresa Uniunii Europene pentru iarna care vine este să se asigure că vor exista suficiente rezerve de gaze pentru a trece de momentul de vârf pentru consumul de energie termică şi electricitate. Dacă anul trecut gradul de umplere a depozitelor era cu 10 puncte procentuale mai mic decât în perioada 2015-2018, în prezent sunt în linie cu media multianulă, adică la peste 63%, echivalentul a 46 de zile de consum în timpul iernii, potrivit unui document UE, care este posibil să sufere modificări înainte de publicarea sa programată pentru ziua de miercuri.

Simulările efectuate de operatorii de sistem din UE arată că, în cazul unei întreruperi complete a livrărilor de gaze ruseşti începând cu luna iulie, gradul de umplere a depozitelor ar putea coborî până la 65% – 71% la începutul lunii noiembrie, ceea ce ar fi semnificativ mai puţin decât ţinta de 80%.

Asta semnalează că ar putea exista un deficit de 30 de miliarde de metri cubi de gaze în perioada iernii, în scenariul unor condiţii meteo normale şi aprovizionare continuă cu gaze lichefiate, ceea ce înseamnă un risc foarte mare de golire a depozitelor de gaze în mai multe state membre în luna aprilie 2023, arată documentul consultat de Bloomberg.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Din păcate scăderea cu 1,5 procente a PIB e scenariul roz.

  2. Mi-e mila de bietii locuitori ai Casei Poporului, sa nu mai aiba ei 24 de grade iarna si 19 vara in imensele lor birouri si giganticele sali de plen si sedinte! O sa faca otită sārmanii sefi de la pulpițele reci si cu piele de gaina ale secretarelor zgribulite in lungile seri de iarna pline de muncă si griji pentru popor.

  3. O sa fim bine nu va faceti griji „pretini” fascisto-bolsevici.
    Rezistam noi si vom gasi solutii. Iar voi tot in cocina cu porcii o sa va beti vodca de carto…a scuze. Care cartofi?

  4. asta nu e o dilema!!!!…prefer sa pierd 2 ani 15% din venituri daca asta va slabi economia teroristilor rusi…😎😎😎😎😎…

    • Problema e ca sancțiunile occidentului nu au slăbit economia rusa dar au arătat cât de fragila e cea occidentala
      Fără niciun fel de iluzii alternativele la gazul rusesc sunt mai scumpe și poate la fel de nesigure.

    • anonim = șobolan rus, nici cartofi prăjiți nu mai au în Rusia.

  5. Putem trăi cu asta, nici măcar nu e mare brânză. În anii 90, în școlile din România aveam adesea gecile pe umeri iarna și transpiram vara, ne concentram la alte aspecte ale vieții și eram copii optimiști.

    Europa are multe minți luminate și va găsi soluții ingenioase, acesta fiind avantajul de a avea la ce să renunți și ce să reciclezi.

  6. Daca acest scenariu implica si minus 20% scadere in PIB-ul Rusiei, este de fapt un scenariu extraordinar si mi-l doresc din tot sufletul 😄

  7. Da’ ia mai dati-l in ma-sa pe PIB asta!
    Acolo mor oameni, bai burghejilor! Va pasa sau nu?!

  8. Eheee a fost bine 20 de ani cu gazul ieftin rusesc, nu a interesat pe Germania sau Franța că Putin omoară oameni nevinovați. Acum să plătească!

  9. Rusii sunt disperati, PIB-ul Rusiei scade cu 15 la suta și al Europei cu 1.5 doar, practic rusii vor ajunge muritori de foame și noi vom găsi surse și energii alternative care vor genera și venitu4i viitoare superioare și vor duce la creșterea pe termen mediu și lung al PIBului, între timp rusii vor cerși microcipuri și cartofi.

  10. Prefer să stau în frig decât să știu că banii mei se duc la ruși. Praful să se aleagă de ei.

  11. Bine. Acceptabil
    Economia UE scade cu 1.5%. Chiar si dublu 3%.

    Aceeasi economisti evalueaza ca economia imperiului nazist rus va scadea anul acesta cu cca 15%.
    Intr-o zi , dupa ce nazistii vor fi alungati din Ucraina, razboiul se va sfarsi.
    Nu si sanctiunile. Rusia , multumita lui Putler , va deveni vasala maoistilor din Peking.

  12. Doar 1,5%? Vise, scaderea ar fi mult mai mare! Dar hai sa vedem mai intai ce se intampla peste cateva zile, adica daca Rusia va relua furnizarea de gaze dupa revizia tehnica a NS1.

    • Ce se intampla? Ce?
      Se pornesc centralele pe carbune, se rationalizeaza gazele, se importa mai multe gaze lichefiate.
      Si ii mai scad Rusiei veniturile, ca oricum nu are pe ce sa dea miliardele de dolari incasate, din cauza sanctiunilor.