G4Media.ro

Cel mai lung dinozaur cunoscut vreodată avea un gât de peste 15…

Sursa foto: Natural History Museum / Júlia d'Oliveira

Cel mai lung dinozaur cunoscut vreodată avea un gât de peste 15 metri lungime și trăia în urmă cu 162 de milioane de ani în zona unde astăzi se află China – studiu

Un dinozaur sauropod care se plimba prin ceea ce astăzi este China, acum 162 de milioane de ani, avea un gât mai lung cu aproximativ 3 metri decât un autobuz școlar obișnuit din SUA – și era cel mai lung dinozaur cunoscut, relatează CNN.

Gâtul creaturii, lung de 15,1 metri, i-ar fi permis să stea într-un singur loc și să absoarbă vegetația din jur – maximizând astfel cantitatea de hrană pe care o consuma, conservând în același timp energia.

Rămășițele fosilizate ale dinozaurului, numit Mamenchisaurus sinocanadorum, au fost descoperite în 1987 în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei și descrise pentru prima dată într-o lucrare științifică din 1993. Dinozaurul a fost numit după numele echipei mixte chinezo-canadiene care a descoperit fosila.

Într-o nouă analiză a fosilei publicată miercuri în Journal of Systematic Palaeontology, paleontologii au folosit scanarea topografică computerizată, care nu era disponibilă pe scară largă în urmă cu trei decenii, pentru a compara M. sinocanadorum cu alți sauropode înrudiți descoperiți în ultimii ani.

„Mamenchisaurus sunt importanți pentru că au împins limitele privind cât de lung poate fi un gât și au fost primul exemplar de sauropode care a făcut acest lucru. Cu un gât de 15 metri lungime, se pare că Mamenchisaurus sinocanadorum ar putea fi deținătorul unui record – cel puțin până când se va descoperi ceva mai lung”, a declarat într-un comunicat Andrew Moore, autorul principal al studiului, paleontolog și profesor asistent la Universitatea Stony Brook din New York.

Paleontologii au reușit să deducă lungimea gâtului studiind cele trei vertebre conservate ale specimenului și comparându-le cu oasele gâtului unor dinozauri foarte apropiați.

„De fapt, se întâmplă să știm cu cine este înrudit, ceea ce oferă comparații frumoase. În acest caz, este bine ancorat evolutiv într-o linie genealogică despre care știm că avea 18 vertebre cervicale (gât)”, a explicat Moore. „Putem să ne extindem de la comparatori pentru a ne da seama de lungimea absolută a gâtului”.

Cel mai lung gât complet documentat de oamenii de știință aparține unui dinozaur fosilizat numit Xinjiangtitan, a spus Moore, iar acesta era cu aproximativ 1,5 metri mai scurt decât gâtul lui M. sinocanadorum.

Oasele goale ușurează sarcina

Studiul a dezvăluit, de asemenea, detalii intrigante despre acești dinozauri masivi. Asemănător scheletului ușor al unei păsări, oasele lui M. sinocanadorum erau umplute cu aer, mai degrabă decât cu măduvă, care este o caracteristică a majorității oaselor de mamifere. Scanările CT au arătat că aerul reprezenta între 69% și 77% din volumul vertebrelor.

„Probabil că acesta este un mecanism important pentru construirea unui gât atât de lung, deoarece acesta va deveni destul de greu”, a spus Moore.

În timp ce postura unor specii de sauropode ar fi putut prezenta un gât ținut drept ca o lebădă, Moore a spus că studiile biomecanice au sugerat că gâtul Mamenchisauridului era ridicat la un unghi de aproximativ 20-30 de grade deasupra orizontalei.

Cu toate acestea, chiar și la acest unghi relativ puțin adânc, lungimea extremă a gâtului ar însemna totuși că capul animalului putea atinge înălțimi de aproximativ 7,5 metri până la 10 metri deasupra solului.

Potrivit studiului, adaptările evolutive ale sauropodului – dimensiunea gigantică și dieta vegetariană – nu au un echivalent modern. Însă descendența acestor dinozauri cu gât lung a fost foarte reușită, diferite specii de sauropode apărând încă de la începutul erei dinozaurilor și prosperând până la dispariția lor, în urmă cu 66 de milioane de ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...