G4Media.ro

Cei patru „economi”, neconvinsi de planul Merkel-Macron, prezintă propriul lor plan de…

Sursa Foto: Facebook/ Sebastian Kurz

Cei patru „economi”, neconvinsi de planul Merkel-Macron, prezintă propriul lor plan de ajutor pentru ieșirea Uniunii Europene din criză

Patru țări europene au prezentat sâmbătă propria lor propunere de plan de relansare pentru a ajuta Uniunea Europeană să depășească criza creată de pandemia de coronavirus, reafirmând respingerea oricărui mecanism de mutualizare a datoriei europene.

Olanda, Austria, Danemarca și Suedia – supranumite cei patru “economi” – doresc un ajutor de urgență pentru țările grav afectate, sub formă de împrumuturi punctuale în condiții favorabile care ar trebui acordate în următorii doi ani, potrivit unei propuneri publicate de biroul cancelarului austriac, Sebastian Kurz.

Pe de altă parte, banii împrumutați trebuie să fie “orientați spre activități care contribuie cel mai mult la relansare, cum sunt cercetarea și inovarea, o întărire a sectorului de sănătate și o tranziție verde”, potrivit propunerii.

Președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel, au prezentat luni un plan de 500 de miliarde de euro pentru a relansa o economie pusă în dificultate de pandemia de Covid-19, printr-un mecanism inedit de mutualizare a datoriei europene.

Faptul că Germania a subscris la ideea unei datorii emise în comun a fost perceput ca o cotitură decisivă în construcția europeană.

Cei patru „economi” continuă să respingă orice mutualizare a datoriei – un proces care, după părerea lor, ar permite economiilor europene celor mai puțin disciplinate și celor mai slabe să beneficieze nejustificat de o finanțare mai ieftină grație celor mai puternice din nord.

În schimbul ajutorului acordat, țările respective vor trebui să-și ia “angajamentul ferm” de a pune în aplicare reforme de anvergură și să respecte cadrul bugetar impus.

Cele patru țări declară de asemenea că va fi necesar să se “protejeze cheltuielile contra fraudei”, implicând strâns procurorii europeni și resposabilii cu lupta contra corupției.

Propunerea respinge perspectiva oricărei “creșteri semnificative” a bugetului UE, așa cum preconizează planul Macron-Merkel.

Șefa guvernului de la Berlin afirmă că bugetul UE ar trebui să fie “modernizat” și că ar putea fi realizate economii “redefinind prioritățile în domeniile cele mai puțin susceptibile să contribuie la relansare”.

În schimb, cheltuielile legate de Covid-19 ar putea fi privilegiate sau temporar majorate. Ținând cont de previziunile economice sumbre pentru acest an, “fonduri suplimentare pentru UE, oricare ar fi modalitatea de finanțare a lor, vor apăsa și mai mult asupra bugetelor naționale”, potrivit celor patru țări.

Comisia Europeană trebuie să prezinte săptămâna viitoare propriul său plan pentru a stimula relansarea economică după criză.

Sursa: La Libre Belgique / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. UE o adunatura de burtosi avizi de bani ,exceptie tarile sarace din est.
    Cand e vorba de dat bani zgarcenie maxima ,cand e vorba de scalvie pe camp sau sters la fund babe sunt foarte fericiti.

    • Da bre! Sa plateasca vestul pt toate putorile din est!
      EU trebuie federalizata ,iar legile sa fie la fel pe toata uniunea! Asa mereu se trezeste cate un cacat din est ca dragnea sau alt pesedist sa faca ce vrea el!

    • Clar, cand ai cheltuit banii aiurea trebuie sa fie solidari aia care au stiut sa-si dramuiasca banii. Felicitari celor patru tari. Daca am fi toti ca ei am fi ajuns departe. Cei care merg la lucrul campului sau la ingrijit babe merg voluntar, pe bani. Nu sunt datoare tarile astea cu nimic in plus decat cu salariul sau plata acceptata voluntar. Nu e demirare ca suntem o tara vai de capul nostru cu mentalitati de milog ca asta!

  2. planul „merkel – macron” e leit planul lui soros
    https://www.project-syndicate.org/onpoint/the-crisis-of-a-lifetime-by-george-soros-and-gregor-peter-schmitz-2020-05
    pentru romania planul merkel – macron este dezavantajos pe termen lung, chiar daca ideea datoriilor comune poate parea tentanta. de fapt asta cu datoriile comune nu se va aplica decat in cazul economiilor mari gen franta, germania, poate italia, cele mici gen romania, sau grecia (vezi precedentul din 2010-2015) vor fi considerate neimportante pentru a merita efortul.
    oricat de antipatici ne sunt olandezii si austriecii planul lor este mai degraba planul bunului simt si al cumpatarii.orice imprumut special trebuie dat pentru un scop anume. versiunea propusa de m si m va este doar un cec in alb germaniei si intr-o masura mai mica, frantei.

  3. Varianta Franta – Germania implica ,dincolo de dobinzile mai mici platite in cazul acestor datorii perpetue si o cedare de suveranitate , situatie ce ne aduce in fata si o modficare si ratificare ulterioara a unor tratate , culminind cu formarea unei noi Europe unite . A doua propunere a celor – Economi – individualizeza datoriile si responsabilizeza singular tarile doritoare de a accesa aceste fonduri ce contin o dobinda negociata de fiecare in parte . Probabil , varianta F-G , ce va prelua si controlul asupra modului de cheltuire a sumelor prin proceduri transparente si modificari de tratate va fi aceptabila de toata lumea . De unii singuri , nici economii , nici ceilalti nu pot razbi . Poate cu aceasta ocazie spatiul Senghen se va mari prin acceptarea accesului Bulgariei si Romaniei .Oricum ar fi , fara un control al modului de folosire a sumelor imprumutate totul este zadarnic . Problema devine insa complicata la stabilirea modalitatilor de rambursare a acestor sume . Probabil ele vor ramane -de rambursat – vesnic , la nesfirsit si aici ne duce jocul catre o Europa ce imprumuta ,sub umbrela UE , sume mari de bani ,sume ce in acest moment exista in piata si care neputind fi introduse in circuitul economic trebuie plasate in imprumuturi de acest fel . Oricum ar fi statele europene isi vor regindi modalitatile de functionare ale propriilor economii si vor restructura aceste modalitati si prin realocarea partiala a unor entitati economice – ce se vor intoarce in spatiul European . Nu avem alte solutii si vom actiona cu totii ca un intreg , cit despre cei patru economi,nici ei nu au alta solutie .

    • Cei 4 „economi” pot fi numiți cu ușurință cei 4 „snapani”.

    • @de la valeeu
      adica ce spui matale acolo cu planul m – m duce la aparitia unui ” comitet de stat al planificarii” mamut si la o crester a birocratiei.
      la fel doua idei gresite: banii care „baltesc in piata” – de fapt hartii fara valoare acum – si datoriile „perpetue” – o ideee nastrusnica a lui soros (vezi interviul din link)

    • Imi place cuvintul – snapani – il foloseste mereu fratele meu cu atita convingere si amuzament .

    • Ilustrule anomin, inteleg nevoia ta de a te opune deciziilor UE , dar nu ai alte solutii , asta daca vrei sa existi . Doar o Europa federalista mai poate face fata provocarilor.

    • @de la valeeeu
      tu faci, voit sau nu, confuzie intre o propunere si „deciziile UE”. deocmdata nu exista nicio „decizie UE” cu privire la planurile de reconstructie financiara post-coronavirus.
      legat de ce zici acolo cu „europa federalista” asta e mai degraba viziune planului olandezo-austriac etc. ce propun merkel si macron e imperialism pe fata si nu are legatura cu „a face fata provocarilor”.
      in ciuda tuturor economistilor si a finantistilor fabula cu greierele si furnica ramane de actualitate. nu poti consuma decat din ceea ce ai economisit. sa te imprumuti? trebuie sa ai de la cine si exista marele pericol de a deveni sclavul creditorilor. oricat ar vrea merkel sa ne imbie cu perspectiva unor datorii comune amestecate intre buni platnici si rau platnici realitatea este cu totul alta. de fapt chiar de aici a plecat criza subprime din SUA.
      cedare de suveranitate? nu e intotdeauna cea mai buna idee.

    • Anonimul se autocontrazice!

    • @radulescu marcel
      multumesc pentru observatia ta exterm de pertinenta. poate si precizezi unde anume ma „autocontrazic”

  4. Cei mai multi dintre cei care comenteaza, au opinii diferite fata de articolele de pe G4Media.
    Ba da intra si citesc articolele, comenteaza in fiecare zi de parca ar fi platiti nu alta.