G4Media.ro

CEDO a condamnat Ungaria pentru monopol de stat pe piața manualelor şcolare

CEDO a condamnat Ungaria pentru monopol de stat pe piața manualelor şcolare

Ungaria a fost condamnată, marți, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru monopol de stat pe piaţa manualelor şcolare, scrie hirado.hu. Judecătorii CEDO spun că autoritățile de la Budapesta au încălcat drepturile firmelor care se ocupă de comercializarea manualelor și că elevii nu au avut niciun avantaj din crearea sistemului centralizat.

Ungaria a centralizat editarea și comercializarea manualelor școlare în 2011 și 2012. Firmele Könyv-Tár Kft., Suli-Könyv Kft. şi Tankönyv-Ker Bt. sunt cele care au mers în fața instanței de la Strasbourg.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. si ce efect va avea procesul dupa 7-8 ani de la comiterea faptei?

  2. Care este cea mai importanta intrebare cu care se confrunta azi omenirea:
    Cine detine dreptul de proprietate asupra datelor (informatiei)?

    Cei care controleaza informatia detin controlul asupra viitorului vietii. Asta deoarece informatia este cel mai de pret bun din lume. In vremurile stravechi, pamantul era principalul bun, iar politica era o lupta pentru controlul pamantului si, atunci cand prea mult pamant a ajuns sa fie detinut de un numar redus de oameni, societatea s-a impartit in aristocrati si oameni de rand. In ultimii doua sute de ani, utilajele de lucru si fabricile au devenit mai importante decat pamantul, iar luptele politice s-au orientat pe controlul asupra acestora. Atunci cand proprietatea asupra utilajelor si a fabricilor s-a concentrat in mainile catorva oameni, societatea s-a divizat in capitalisti si proletari. In secolul XXI, datele (informatia) vor eclipsa atat pamantul cat si utilajele si fabricile, devenind cel mai important bun, politica devenind o lupta pentru controlul fluxului de date. Atunci cand datele se vor concentra in mainile catorva oameni, este posibil ca omenirea sa nu se mai imparta in clase, ci in specii diferite.
    (traducere Yuval Noah Harari, 21 lessons for the 21 st Century)
    Controlul asupra informatiei din manualele scolare poate fi interpretat ca facand parte din miscarea concertata pe care politica o intreprinde pentru controlul fluxului de date…

  3. Controlul asupra informatiei din manualele scolare… ? Da, poate fi interpretat in sensul celor spuse de tine, in fond cenzura ce altceva este (despre Titu Maiorescu, de exemplu, despre opera sa, in obsedantul deceniu se afla doar studiindu–l pe „rosul” Dobrogeanu Gherea), dar atunci cand in sfera controlului intra si fake-ul, nu mai poate fi vorba de control al informatiei ci de cu totul altceva !

  4. Desigur, atunci când manualele sunt pline de erori de redactare si de conceptie, poate fi vorba de neștiință, ca sa nu zic prostie, dar, atunci când apariția vieții este o consecință a Creației si nu a unui proces bazat pe evoluție, sau ambele variante sunt puse pe picior de egalitate, este vorba de controlul informației și de manipulare.