G4Media.ro

Cea mai violentă reprimare a manifestanților din Belarus, în al nouălea weekend…

sursa foto: AGERPRES/EPA/STR

Cea mai violentă reprimare a manifestanților din Belarus, în al nouălea weekend consecutiv de proteste de după alegerile prezidențiale, nerecunoscute de către Occident

Poliţia belarusă a făcut uz duminică de tunuri cu apă, grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţii adunaţi la Minsk ca să protesteze din nou împotriva realegerii controversate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit Ministerului de Interne belarus, informează AFP şi dpa.

„Tunuri cu apă şi grenade asurzitoare au fost folosite la Minsk”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Olga Cemodanova.

Mass-media belaruse independente au difuzat imagini cu arestări brutale din timpul a ceea ce pare a fi cea mai violentă reprimare a unei manifestaţii la Minsk, de la mijlocul lui august. Forţele de securitate lovesc în demonstranţi şi îi duc cu forţa spre mici autobuze. Persoane rănite, cu capetele bandajate, pot fi văzute stând pe jos.

Numeroşi protestatari au fost arestaţi duminică. Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Viasna, circa 100 de persoane, inclusiv numeroşi jurnalişti, au fost arestaţi în după-amiaza zilei de duminică.

Potrivit site-ului tut.by, poliţia belarusă a folosit grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţi.

Mai multe staţii de metrou au fost închise la Minsk pentru a-i împiedica pe oameni să ajungă în centru, unde au loc protestele.

Aleksandr Lukaşenko susţine că a obţinut 80 la sută din voturi în alegerile prezidenţiale din 9 august, dar criticii săi şi numeroşi observatori internaţionali spun că votul a fost trucat pentru a-i permite lui Lukaşenko să se menţină la putere.

Învestirea lui Aleksandr Lukaşenko a dus la manifestaţii spontane care au adunat mii de persoane, mai ales la Minsk. Aceasta este a 9-a duminică de proteste consecutivă.

Uniunea Europeană nu recunoaşte rezultatul alegerilor prezidenţiale şi a impus noi sancţiuni împotriva mai multor oficiali belaruşi. Lukaşenko, 66 de ani, conduce de peste un sfert de secol această fostă republică sovietică, situată între Rusia şi Polonia, cea din urmă fiind stat membru UE.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: AGERPRES/EPA/STR

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Nu pare sa existe interes geopolitic pentru recuperarea democratiei in Belarus… oamenii aceia isi vor pierde intr-un final suflul si entuziasmul, daca nu isi vor fi pierdut intre timp libertatea, cativa dinti sau o mana .

  2. Eu nu cred ca aceste actiuni se indreapta impotriva lui Lukasenko.
    E clar ca nu a obtinut un scor de 80%, ci mai degraba de 60%, insa omul a fost cam fudul.
    Nerecunoasterea lui ca presedinte ales de catre Occident, in opinia mea este o actiune mai mult impotriva Rusiei.
    Ca si pana acum, Bielorusia se va afla sub influenta Rusiei, care nu va permite acestei tari sa iasa de pe traiectoria actuala. Nici ea si nici Lukasenko nu doreste un experiment tip Ucraina, acesta si motivul cu care actioneaza destul de dur impotriva manifestantilor, manifestanti, care in marea lor majoritate sunt de buna credinta.
    Pacat ca la urma urmei tot ei sunt care sufera cel mai mult din cauza acestui joc geopolitic.

  3. Sa nu uitam ca inca jumatate de an de Dragnea ar fi fost pa si la alegeri libere si la libertate. Nu ca intretimp s-ar fi reformat jandarmeria sau ceva in justitie… Mai avem de luptat si, din pacate, cu actuala garnitura de incompetenti cocotati pe stat, vrand sa conserve „castigurile” pe justitie ale lui Dragnea. Da, prim ministrul si comunistul de la justitie au intrat in tergiversare perpetua, si ne iau de prosti. Utmatoarele alegeri trebuie maturati de unde s-au cocotat.