G4Media.ro

Ce măsuri se iau în justiție pentru prevenirea coronavirusului: audierea în anchetele…

Foto: Pixabay

Ce măsuri se iau în justiție pentru prevenirea coronavirusului: audierea în anchetele care nu sunt urgente este suspendată, iar în procesele în care nu se prescriu faptele se dau termene începând cu luna aprilie

Criza coronavirusului i-a determinat pe factorii de decizie din justiție să vină cu o serie de măsuri. Procurorul general, Gabriela Scutea, a emis un ordin prin care suspendă, la nivelul parchetelor, activitatea de relații cu publicul și audiențele, iar intrarea persoanelor în sediile acestor instituții este limitată și se va face numai după completarea unei declarații pe propria răspundere.

Comunicatul integral al Parchetului General:

Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele măsuri dispuse, prin Ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nr. 54 din data de 10 martie 2020, pentru limitarea răspândirii infecțiilor cauzate de virusul COVID 19 :
Activitatea de relații cu publicul și audiențe în cadrul parchetelor se suspendă până la data
de 30 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii suspendării și va fi suplinită de primirea sesizărilor, cererilor și memoriilor prin corespondență, folosind mijloacele de comunicare electronice sau trimiterile poștale.
Pe perioada incidenței prezentului ordin, comunicarea actelor procedurale se va realiza
preponderent prin intermediul poștei electronice, cu acordul prealabil al destinatarului.
Intrarea persoanelor în sediile parchetelor, cu excepția personalului propriu și a celui
din instituțiile sistemului judiciar, de ordine publică și siguranță națională, se va face numai după completarea unei declarații pe propria răspundere. În cazurile în care, din conținutul declarației menționate anterior, rezultă vreuna din situațiile de risc indicate de răspunsul afirmativ la întrebări, conducerea parchetului sau persoanele desemnate vor interzice accesul declarantului.
Procurorul de caz poate amâna efectuarea activităților procedurale care implică contactul
direct cu persoanele, în măsura în care este posibil față de urgența cauzei.
De asemenea, s-au dispus măsuri pentru dezinfectarea și igienizarea spațiilor accesibile publicului și birourilor personalului din sediile parchetelor, precum și măsuri privind personalul propriu din cadrul Ministerului Public .

Măsuri au fost anunțate și de cele două secții, de procurori și de judecători, ale Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorii Consiliului le recomandă președinților instanțelor să evite aglomerarea de persoane și să facă o analiză a cauzelor care trebuie să fie judecate până la 31 martie 2020. În cazul proceselor în care nu există riscul să se prescrie faptele se cere stabilirea unor termene de judecată începând cu luna aprilie.

Vezi aici integral comunicatul Secției pentru Judecători a CSM

Vezi aici integral comunicatul Secției pentru Procurori a CSM

Sursa foto: pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ce mi-e ca pana acum amana fiecare instanta in parte procesele ei, sau ca se amana toate odata! Tot dracul ala e!

    • Postezi inainte sau dupa ce citesti articolul?

    • In civil se vor judeca doar cauzele cu minori, incuviintare executare (camera de consiliu) si suspendare executare silita.
      In penal se vor judeca mandatele de arestare, contestatiile la mandate si spetele in care se apropie termenul de prescriptie. Cel putin asa se discuta astazi in instante.
      La CAB, cei care intrau erau obligati sa completeze un chestionar (febra, plimbari in zonele afectate, contact cu oameni confirmati ca fiind bolnavi sau in carantina).
      Parerea mea este ca nici in aprilie nu se va relua activitatea, cu atat mai mult cu cat la TMB deja se judecau, de la finalul lunii februarie, doar urgentele.

  2. Gabi,mai sunt cauze civile urgente potrivit legii…Ordine de protectie,ordonante presedintiale,achizitii publice-contestatii privind procedura de atribuire,suspendare act adminsitrativ…dar asta va depinde de Colegiul de conducere al
    Fiecarei instante…ideea e ca si justitiabilii sunt protejati in felul asta,nu doar personalulinstantelor

    • Eu sunt de acord cu aceste masuri. Spre exemplu, la J1 este jale mare (sali mici si inghesuite, arhiva e aglomerata si mai mult de 4-5 oameni nu pot intra sa studieze dosarele, toalete insalubre,etc).