G4Media.ro

Ce mănânci și ce le gătești copiilor, în perioada de izolare, pentru…

Ce mănânci și ce le gătești copiilor, în perioada de izolare, pentru a evita îngrășarea. / Plus: Programul de activități, pe ore, stabilit pentru familia sa de un medic infecționist cu specializări pe obezitate

“Primul pas este ca și părintele și copilul – eu am fetele de 8 și 12 ani – să își stabilească o provocare pentru perioada aceasta. Eu le-am spus că este o perioadă frumoasă, de petrecut mai mult timp împreună. Și am zis: haideți să fim în cea mai bună formă la vară!”, a povestit pentru Edupedu.ro Corina Aricescu, medic specialist în boli infecțioase cu supra-specializări pe obezitate de la copil la vârstnic.

Trei mese pe zi fără gustări pentru adulți, fără “alcoolul de relaxare” de seară practicat de adulți – care este foarte caloric, cel puțin o oră de mișcare pe zi împreună cu copiii – pentru că nu ne mai mișcăm nici măcar până la mașină sau locul de muncă, multă hidratare și respectarea programului de somn sunt, pe scurt, sfaturile medicului Corina Aricescu.

“Ce recomand: copiii să își respecte programul de somn. Dacă părinții îi culcă la orele 23:00 – 24:00, dacă creierul nu apucă să se odihnească între 22:00 și 24:00, tendința va fi să consume lucruri grase și alimente bogate în carbohidrați concentrați. De asta preferința către ceva dulce sau sărat și gras, chipsurile. Pentru că creierul nu își face procesele. De asta avem generația de copii cu surplus de greutare. Toate gadgeturile dispar de lângă copii, începând cu ora 20:00. (…) Lumina albastră a gadgeturilor inhibă secreția de melatonină din creier și atunci tendința va fi să nu se odihnească cum trebuie”, a declarat, pentru Edupedu.ro, medicul specialist boli infecțioase cu supra-specializări pe obezitate.

Edupedu.ro: Care este programul zilnic, pe ore, al unui medic cu specializări pe obezitate, cu 2 fetițe?

Corina Aricescu: Copiii meu au școală online, de la ora 9:00 la ora 13:00. Amândouă au ore online, după care au masa de prânz, iar de la 15:00 la 17:00 își fac temele, după care începem activitățile de mișcare, de distrat în bucătărie, ceaiul fetelor.

Eu mi-am mutat toată activitatea de consultații online, dar mi-am păstrat programul pe care îl aveam înainte de izolare:

  • La 6:15 sună ceasul, de la 6:30 îmi beau ceaiul, îmi iau micul dejun, am 45 de minute de meditație, după care am o oră de mișcare.
  • La 8:30 se trezesc fetele, până la ora 9 mănâncă micul dejun. Micul dejun este regulă. Micul dejun pentru fete este fie brânzeturi cu legumeiaurt sau un smoothie din lapte vegetal, cu un fruct și cu o tărâță integrală hidratată.
  • De la 11:30 la 12:00 fetele au o pauză și vin să ia o gustare: iaurt de soia sau fruct. Mergem pe varianta de proteină vegetală pentru că tubul digestiv e bombardat cu proteină animală și atunci trebuie să combinăm.
  • La 13:30 este masa de prânz: fetele se ocupă de salate, eu gătesc un fel de principal. De exemplu, o supă cremă cu brânză și salată ca atare.
  • După care ele se odihnesc, iar de la ora 15:00 la ora 17:00 își fac temele și este timpul meu de implicat cu fetița de clasa a II-a. Cea mare, care e clasa a VI-a, se descurcă singură.
  • La ora 17:00 ne pregătim de ceai. Deja avem un ceas care ticăie, ne dăm jos ceștile și stabilim în fiecare zi, în funcție de preferința fiecăreia, ce bem. Și povestim exact ca la școală: cum a fost, ce le-a amuzat, eu le mai citesc. Încercăm să eliminăm cât se poate partea de desene.
  • După care au program de voie și intrăm la partea de mișcare. Intervine tati pe Xbox cu o oră de mișcare. Sau la salteluță ne facem fiecare mișcările fie de la balet, de pilates sau karate și este o oră pe muzică.
  • Undeva în jur de 19:00 este masa de seară, care e ceva ușor. De exemplu, am făcut zilele trecute un sufleu de broccoli cu brânză și fiecare a avut o porție. Sau am avut o omletă cu ciuperci, ceapă verde, roșii tocate și puțină mozzarela și s-au distrat: una a spart ouăle, cealaltă a tăiat roșiile…
  • În jurul orei 20:00 intră la duș fiecare dintre ele și ne pregătim de family time. Prin rotație, fiecare își stabilește ce film vrem. Aseară a fost despre dansul păsărilor, altădată despre planeta pe timpul nopții, planeta la apel. Trei seri la rând am avut Shrek. Încercăm să nu ne conectăm la știri negative, nu vrem să îi intoxicăm.

Din perioada aceasta, vreau ca copiii să iasă cu cele mai frumoase amintiri.

Copilul nu trebuie să perceapă această perioadă ca pe o constrângere, ci ca pe cea mai frumoasă perioadă pe care am primit-o împreună. Vom vedea ce va fi după, dar dacă ne setăm mental că asta e o perioadă de relaxare pentru noi toți, o să ieșim psihic foarte bine din toată ecuația asta. Dar dacă percep totul greșit, vom ieși cu imunitatea mai jos, pentru că stresul ne imunodeprimă, ne scade imunitatea. E momentul de lucrat cu creierul nostru, sunt momentele în care suntem față în față cu noi, cu copiii noștri.

 

Foto: clinicaoananicolau.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

    • Continuă pe aceeași linie, zdreanța hoață, folosește numele furat bad@. Ăștia au fost educați de mici în spiritul hoției, de jivinele care i-au fătat, plus că lucrează pentru mafia PRO-PSD care, se știe, are ca ocupație de bază furtul.

  1. Eu sint mai in etate, asa, dar epoca asta nu inceteaza sa ma minuneze!
    Eu am apucat si vremuri un pic mai grele, cind ma duceam dimineata la 7 la lapte, stateam ceva mai mult de o ora la o coada trapezoidala, romaneasca, si plecam acasa cu 2 (doua) sticle de lapte a cite un litru fiecare. Daca vara-mea voia sa faca niste prajituri la care ii trebuia lapte, trebuia sa iau 4 sticle, ceea ce dubla timpul de asteptare pentru ca nu se dadeau decit cite doua, deci trebuia sa stau de doua ori la coada. Laptele era indoit cu apa, la fierbere facea un strat de smintina de 1 (un) milimetru, dar nu era vegetal, era de vaca comunista.
    Si d-aia zic ca mi se pare super in zilele noastre. Pe vremuri era greu sa nu faci foamea. Acum e greu sa nu te ingrasi in stare de urgenta.