G4Media.ro

Ce i-au reproșat reprezentanții grupurilor politice lui Josep Borrell la audierea din…

Ce i-au reproșat reprezentanții grupurilor politice lui Josep Borrell la audierea din PE / Cioloș (Renew): Vizita la Moscova a dat un semnal diplomatic greșit / Puigdemont (Neafiliați): Faceți un Borrell-exit! /Cine a fost de partea șefului diplomației europene

Liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, a declarat, la audierea Înaltului Reprezentant al UE în Parlamentul European, că vizita la Moscova a fost o greșeală, în timp ce reprezentantul PPE, Michael Gahler, a spus că liderii ruși sunt adversari ai Uniunii Europene, de partea lui Josep Borrell fiind reprezentanți ai europarlamentarilor de stânga și ai celor de extremă dreapta.

„Grupul Renew a atras atenția că cel mai înțelept ar fi să o amânați dacă nu aveți marja de acțiune pentru a pune presiune pentru eliberarea lui Navalnîi din închisoare. Evident, menținerea canalelor diplomatice deschise este importantă, nu negăm acest lucru. Dar o vizită oficială în Rusia într-un asemenea context tensionat e și un gest simbolic. Or această vizită a dat, din punctul nostru de vedere, un semnal diplomatic greșit”, a declarat Dacian Cioloș.

Liderul Renew a subliniat că Josep Borrell a mers la Moscova „direct într-o capcană mediatică montată de regimul lui Putin”.

„Prin expulzarea a trei diplomați europeni chiar în timpul vizitei dumneavoastră, Kremlinul ne-a arătat încă o dată, așa cum și dumneavoastră ați menționat, că nu e interesat deocamdată de o relație constructivă cu Uniunea Europeană.De ani de zile încercăm să construim o diplomație europeană solidă, influentă și credibilă. Vizita la Moscova, în aceste condiții, și consecințele ei au afectat, din păcate, credibilitatea Uniunii ca factor de influență diplomatică”, a mai spus Dacian Cioloș.

Michael Gahler, reprezentantul PPE, a spus că „faimoasa conferință de presă” a lui Borrell cu Lavrov a provocat indignarea mai multor membri PPE.

„Comportamentul ministrului de Externe a fost neprietenos și inacceptabil. (…) Oare nu era de așteptat ca Lavrov să atace UE? (…) Nu mai putem să dăm dovadă de naivitate, să mai încercăm să calmăm situația, pentru că acest regim nu caută dialogul, liderii ruși sunt adversari ai Uniunii Europene și încearcă să creeze disensiune”, a spus Michael Gahler.

În opinia sa, Uniunea Europeană trebuie să își apere valorile și interesele, să fie unită, iar statele membre trebuie să permită folosirea Actului Magnitsky.

Kati Piri, în numele Grupului S&D, a afirmat că Moscova „a abuzat de vizita Înaltului Reprezentant Borrell pentru a umili și a jigni Uniunea Europeană” și a încercat să îi ia apărarea șefului diplomației europene.

„Dar să dai vina pe Borrell pentru asta? S-ar fi întâmplat și dacă liderii UE ar fi adoptat o poziție mai dură? În schimb, Consiliul nu a reușit până acum să aplice sancțiuni semnificative împotriva Rusiei după încercarea de asasinat asupra Navalnîi. Orbán a împiedicat UE să facă o declarație comună. Guvernul cipriot a eliberat pașapoarte de aur autorităților Kremlinului de ani de zile. Președintele francez Macron tocmai și-a reînnoit apelul pentru un dialog cu Moscova, iar sâmbăta trecută Moscova a reluat lucrările la Nord Stream 2, cu sprijinul cancelarului german Merkel”, a spus Kati Piri.

Ea a mai spus că, pe viitor, Consiliul va trebui să vină cu sancțiuni „clare și dure” împotriva lui Putin.

Mult mai direct în apărarea lui Josep Borrell a fost reprezentantul grupului ID, extremiștii de dreapta, Thierry Mariani, care a spus că vizită la Moscova a fost „curajoasă, realistă și necesară”.

„Sunt printre cei care cred că Uniunea Europeană nu poate avea o diplomație unificată. Ați văzut-o singur, din moment ce aliații dvs erau gata să vă înjunghie pe la spate când vizita nici măcar nu era terminată”, a spus Mariani.

El a adăugat că tocmai de aceea UE trebuie „să iasă din ipocrizie”. „Dacă Europa privește spre Atlantic, trebuie să privească și spre Est”, a mai spus reprezentantul grupului ID.

Sergey Lagodinsky, din partea grupului Verzilor, a spus că în Rusia oamenii sunt arestați și loviți.

„Trebuie să ne oprim să mai cooperăm cu orice preț cu Putin (…) Trebuie neapărat să ne gândim la sancțiuni și la oprirea Nord Stream 2”, a spus Lagodinsky.

Reprezentanta ECR, Anna Fotyga, a declarat că vizita lui Borrell la Moscova a fost una „nefericită” și că a căzut în capcana pregătită „cu mare dibăcie” de Serghei Lavrov. Ea i-a reproșat lui Josep Borrell că i-a oferit lui Lavrov o „scenă pentru a-și răspândi minciunile”.

Clare Daly, grupul europarlamentarilor de stânga, a încercat să minimalizeze protestele din Rusia ale susținătorilor lui Alexei Navalnîi, afirmând că, în orașe cu milioane de oameni, dacă au ieșit câteva sute de mii, „nu e mare lucru”, dar nu s-a pronunțat față de vizita lui Josep Borrell.

Carles Puigdemont, neafiliat la niciun grup politic, a avut un mesaj mult mai direct: „Nu sunteți o voce, dle Borrell, vă rog, faceți un Borrell-exit”.

Citește și:

Josep Borrell, în Parlamentul European: Vizita la Moscova a presupus anumite riscuri, pe care mi le-am asumat / Echipa mea s-a întâlnit cu avocații lui Navalnîi

Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. WTF..? De cand este Carles Puigdemont mare europarlamentar? Asta era sa declanseze o revolutie in Spania. Dar are dreptate, ar trebui sa avem un Borellexit in principiu. Este plina UE de cai troieni. Mancata de cariile marxiste si comuniste. Este o problema de timp….