G4Media.ro

Ce face România cu cerealele din Ucraina: premierul Ciolacu anunță că e…

sursa foto: Unsplash/ Mohamed Hassouna

Ce face România cu cerealele din Ucraina: premierul Ciolacu anunță că e pregătit un ordin care interzice importul, dar așteaptă comunicarea cu guvernul Ucrainei

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că guvernul e pregătit să adopte un ordin comun al miniștrilor Agriculturii și Economiei pentru prelungirea cu 30 de zile a embargoului pe importul de cereale din Ucraina, dar acest ordin nu va fi dat până când nu există o comunicare cu premierul Ucrainei. Ciolacu a spus că în acest moment nu există nici o solicitare din Ucraina pentru export și a ”garantat” că ”nici un gram de cereale nu va fi importat” pe teritoriul României.

Reamintim că Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că își vor impune propriile interdicții asupra cerealelor ucrainene după decizia Comisiei de a pune capăt restricțiilor la nivelul UE. Bulgaria a anunțat deja că acceptă cerealele ucrainene pentru că piața internă are nevoie de ele. Bruxelles-ul a decis vineri să pună capăt interdicției temporare de vânzare a cerealelor ucrainene în țările vecine Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria. Interdicția a fost menită să protejeze fermierii și să permită piețelor să se adapteze la valul de produse din Ucraina, în urma blocadei impuse de Rusia porturilor ucrainene de la Marea Neagră. În trecut, Kievul a amenințat că va da în judecată UE dacă nu renunță la interdicție.

Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu:

  • Nu avem nici o solicitare să fie vreun export de cereale din Ucr în România. Azi așteptăm, pentru că așa mi s-a promis de premierul Ucrainei, o propunere de licențiere pe care să o discutăm.
  • Dacă vor apărea solicitări de export către România voi cere miniștrilor Agriculturii și Economiei să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să fie restricția prelungită. Repet, nu există nici o solicitare și îi asigur pe fermieri că nu va fi o situație ca cea din primăvară.
  • Înțelegerea a fost că nu vor exista cereri de export de cereale ucrainene în România și că azi îmi trimite draftul. Vorbim de cele patru produse care au avut interdicție.
  • România a anunțat deja scheme de sprijin pentru fermieri: 2 lei subvenție pentru motorina din agricultură, fonduri pentru investiții în unități de procesare a cerealelor și programul Tomata.
  • Vom continua dialogul cu Comisia Europeană.
  • Ne-am respectat înțelegerea dintre cele două state. Ce rugăminte mare am avut la premierul Ucrainei, am ajuns la transport pe cale rutieră de 2,5 milioane de tone pe lună, nu putem continua ca 90% din tranzit să fie doar pe rutier. Am avut investiții pe căi ferate și Dunăre, care nu sunt folosite la potențialul real. Eu nu pot continua să îmi asum că 4 milioane de tone pot tranzita România lunar doar pe rutier.
  • Garantez că nici un gram de cereale din cele patru produse nu vor fi importate pe teritoriul României. Ordinul e deja scris. Dar nici nu pot să îmi închid căile de comunicare.

Citește și: Ucraina ia în calcul să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia pentru embargoul pe cerealele ucrainene

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. bulgarii au zis ca nu e neaparat rau ca mai scade pretul painii, ma intreb , in ro toti oamenii sunt fermieri de grau? aparent sunt singurii care conteaza in deciziile astea .

  2. Păi, pt România e important ca cerealele din Ucraina, sa nu se vândă in România, nu să o traverseze! Insa, aici tot statul român e incapabil sa le urmareasca de cand intra si pana cand ies din țara noastră! Nu e capabil sa se asigure ca samsarii sau cum s-or numi, nu le introduc pe piața românească!!

    • Asta fara sa mai luam in calcul traficul de: carburanti, tigari, alcool si droguri de care au umplut tara ucrainenii liberi la circulatie prin tara si EU. Mergeti in orice localitate din nord si o sa vedeti ce si cum se vand produse ucrainene in piete, targuri si la colt de strada; asta fara sa luam in seama puzderia de autocisterne UA nemarcate corespunzator lichidului ce-l transporta!Mai tineti minte cum au fost ridicati cateva zeci de vamesi de la Petea, Siret si Albita, cu tot cu galetile de gunoi pline de valuta? – au fost cercetati si eliberati pe viciu de procedura si au fost reintegrati in aceleasi posturi! Pai acum este „raiul”lor; se roaga pentru sanatatea lui Putler!

  3. Pâine ajuns 5-6 lei și noi îmbogățim latifundiarii români.

  4. România vinde “la greu” cereale in țările arabe, dar domnul Ciolacu instituie o bariera comercială pentru ca vrea sa mai crească puțin prețul.

    …Inclusiv pentru pâinea și covrigii pe care mi le vinde mie.