G4Media.ro

Ce ar însemna pentru economia Turciei o înfrângere a lui Erdogan /…

foto: Recep Tayyip Erdogan Facebook

Ce ar însemna pentru economia Turciei o înfrângere a lui Erdogan / Publicație grecească: Scenariul cel mai probabil este să câștige, dar să nu aibă majoritate în parlament

Alegerile prezidențiale ce se vor desfășura în Turcia în data de 14 mai vor fi esențiale pentru evoluția economiei țării în următorii ani întrucât Recep Tayyip Erdogan și Kemal Kilicdaroglu sunt diferiți nu doar prin abordarea economică, ci și prin strategia geopolitică. Politica bugetară și monetară a dus până acum la o creștere a deficitului de cont curent și la o creștere a inflației cu peste 40%, în timp ce lira turcească s-a devalorizat semnificativ, iar ritmul de creștere economică este scăzut, transmite Money Review, citată de Rador.

Potrivit Economist Intelligence Unit (EIU), cu mai puțin de o lună înainte de alegeri, scenariul cel mai probabil este ca Erdogan să câștige, dar să nu aibă majoritate în parlament. Dacă reușește să rămână la putere, probabil că Erdogan va continua cu politici economice inadecvate, iar atractivitatea investițională a țării va rămâne limitată.

Abordarea lui Kilicdaroglu

Dimpotrivă, conform evaluării analiștilor EIU, se preconizează o creștere semnificativă a atractivității țării cu un guvern Kilicdaroglu, care, desigur, are o marjă mare de îmbunătățire a situației. Opoziţia actuală dorește independenţa băncii centrale şi adoptarea unei politici monetare mai potrivite pentru a reduce inflaţia. De asemenea, se va concentra pe limitarea riscurilor sistemice, moneda se va mișca liber pe piață și va fi eliminată conversia obligatorie a unei părți din venituri în lire turcești.

Potrivit EIU, dacă opoziția actuală se va impune în alegeri, va exista o supraveghere mai strictă a entităților statului și va fi eliminat fondul de investiții al țării. Desigur, acest lucru depinde de o decizie dificilă între partidele coaliției asupra persoanei care va controla Ministerul de Finanțe. O altă schimbare importantă va fi eliminarea măsurilor care încurajează economisirea în lire turcești și nu în valută. Însă chiar dacă o astfel de măsură ar slăbi presiunea asupra fondurilor guvernamentale, ea ar putea duce și la o creștere abruptă a cererii de valută.

Inflația – cea mai mare problema

Cea mai spinoasă problemă cu care va trebui să se confrunte Kilicdaroglu va fi hiperinflația. Prin numirea unui nou guvernator al băncii centrale și deschizând calea pentru creșterea ratei dobânzii, el va încerca să susțină lira prin atragerea de investiții străine în Turcia. Cu toate acestea, îndepărtarea de politica monetară actuală prezintă capcane, deoarece o creștere bruscă a ratelor dobânzilor ar putea afecta debitorii, ar afecta economia și ar putea declanșa volatilitatea lirei.

În același timp, Kilicdaroglu intenționează să impună reguli bugetare și să întărească supravegherea bugetului de stat de către parlament. Cu toate acestea, conform EIU, un deficit bugetar ridicat este probabil inevitabil pe termen scurt, mai ales după cutremurele devastatoare din februarie.

Relațiile cu Occidentul

Sub președinția lui Erdogan, adâncirea legăturilor cu Rusia a creat tensiuni cu partenerii săi occidentali, tensiuni care este de așteptat să continue dacă acesta va câștiga alegerile. Dimpotrivă, în cazul victoriei lui Kilicdaroglu, țara va încerca să stimuleze relațiile cu UE, precum și cu vecinii săi. Prin urmare, membrii NATO văd o victorie a lui Kilicdaroglu ca fiind pozitivă. Totuși, este de așteptat ca, în orice caz, Turcia să mențină în principiu cam aceeași atitudine față de Grecia și Cipru, precum și relațiile de prietenie cu Rusia și China.

Sursa: Money Review / Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...