G4Media.ro

CCR a declarat neconstituțională legea Dragnea – Tăriceanu privind declasificarea tuturor protocoalelor…

CCR a declarat neconstituțională legea Dragnea – Tăriceanu privind declasificarea tuturor protocoalelor și care le-ar fi permis infractorilor să ceară revizuirea sentințelor definitive / Declasificarea se poate face doar prin Hotărâre de Guvern, nu prin lege

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională miercuri în integralitate, cu unanimitate de voturi, legea inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu privind declasificarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI și instituțiile judiciare în baza unei decizii a CSAT din 2005. Actul normativ le-ar fi permis infractorilor și să ceară revizuirea sentințelor definitive.

Potrivit surselor consultate de G4Media.ro, judecătorii au stabilit că declasificarea respectivelor protocoale trebuie să se facă prin Hotărâre de Guvern, și nu prin lege adoptată de Parlament. Decizia a fost luată din această cauză pe motive extrinseci, nemaiintrându-se pe fondul legii.

Sursele citate au mai explicat faptul că președintele CCR, Valer Dorneanu, a fost singurul care s-a opus deciziei și ar fi vrut să declare legea constituțională, dar a votat alături de ceilalți opt judecători când a văzut că nimeni nu-i mai susține opinia. ”Ar fi fost jenant să fie singurul judecător care votează altfel decât toți ceilalți”, au mai spus sursele G4Media.ro.

Comunicatul CCR:

  • Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecțiile de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind declasificarea unor documente, în ansamblul său, este neconstituțională.
  • Curtea a reținut că actul normativ criticat este de natură a contraveni dispozițiilor art.1 alin.(4) din Constituție referitor la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, Parlamentul intrând în sfera de competență a autorității executive, sin- gura autoritate publică cu atribuții în organizarea executării legilor. În raport de această soluție, care vizează legea în ansamblul său, Curtea nu a mai analizat celelalte critici de neconstituționalitate formulate.

Actul normativ a fost adoptat pe 14 noiembrie de Parlament, fiind atacat la Curtea Constituțională de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), PNL, USR și președintele Klaus Iohannis.

Pe lângă declasificarea protocoalelor, inițiativa prevede și faptul că infractorii condamnați definitiv pe bază de probe obținute prin mijloace tehnice speciale în perioada de existenţă a documentelor vor putea cere revizuirea deciziilor.

Propunerea legislativă privind declasificarea unor documente vizează Hotărârea CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi toate documentele care conţin informaţii clasificate în baza acesteia.

Un amendament adoptat de deputaţii juriști pe 30 octombrie prevede că de la data intrării în vigoare a prezentei legi se desecretizează toate protocoalele şi/sau acordurile de colaborare şi cooperare încheiate între instituţiile statului român, Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Documentele la care face referire proiectul sunt centralizate de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI şi pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercită la cerere şi constă în studierea nemijlocită a documentelor şi eliberarea de copii de pe acestea.

„Lucrătorii din SRI, precum şi cei din toate instituţiile emitente care pun la dispoziţia Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr.17/2005 a CSAT nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens”, prevede un alt amendament adoptat pe 30 octombrie.

Iniţiativa legislativă mai stipulează că persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute la art. 1 au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit.

„Cauzele în care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la art. 1 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei instanţe care a soluţionat fondul cauzei”, este o altă prevedere.

Experții consultați de G4Media.ro au explicat că, dacă acest proiect ar deveni lege, toți cei condamnați pe baza interceptărilor sau filajelor, indiferent că e vorba de dosare de omor, violență, crimă organizată sau corupție, ar putea cerea revizuirea în instanțe. Revizuirea este o cale excepțională de atac, prin care procese cu sentințe definitive pot fi rejudecate (detalii aici).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

  1. recunosc… asta ESTE o surpriza….
    ce s-o fi intamplat?! i-a luat cineva la intrebari?! si-au dat seama ca devin penibili?!
    e doar o perdea de fum ca sa nu urle UE ca CCR face jocu psd?!

    • Sa nu ne imbatam cu apa rece – este aceeasi CCR, cu aceleasi personaje, care a dat decizii ce au condus la erodarea statului de drept. Acum merg pe principiul ” una calda, doua reci”ca sa-si mai spele putin din imagine, dupa ce au vazut reactiile din exterior.

    • Citeste articolul: se vor adopta prevederile, dar prin HG.

  2. Pai si daca se poate face prin hotarare de guvern ce am castigat? Poate explica un jurist, va rog?

    • Pai ca nu-i mai acuze ca sunt avocatii borfasilor,paseaza pisica moarta in curtea guvernului,sau a parlamentului dupa caz..Dar parsivenia este in faptul ca practic le indica ce sa faca,deci tot avocatii lor sunt!

    • Zice ca se poate prin HG,dar numai daca solicita una din cele doua parti semnatare(SRI sau Parchet),si s-ar putea ca astea sa nu fie de acord.

    • Guvernul, in idiotenia lui – dancila, sau in ticalosia lui – tudorel toader, daca vrea si vrea treaba asta, atunci sa dea oug. Adica, pe langa alea 3 care sunt in stand-by la bubosul in-justitiei (amnistie si gratiere, recurs in anulare la C5 si coduri penal si de procedura penala), mai apare una. Bun. Insa asta ultima nu poate fi initiata decat cu acordul institutiilor emitente : CSAT, SRI, Parchet. Adica end of story, pentru ca CSAT clar ca nu-si va da acordul. Acuma toate celelalte institutii sunt atacate de psd-draknea pentru control – atat SRI, cat si Parchetul, prin actiunea de revocare a procurorului-sef Augustin Lazar.

  3. Mingea e in terenul klingonianului, daca incearca sa ne dribleze ii dam cartonas rosu cu eliminare definitiva din…viata sportiva. La ciorba eterna cu el…!

    • Scara, te rog nu-i atrage. În ciorba aia n-or să vadă nici urmă de morcov sau cartofi. Se vor duce sigur trimiși de noi.
      Smoala-i a lor !!!

    • Draga,
      Cu morcovi vor veni chiar ei, dar se vor putea vedea doar frunzele, leguma fiind adanc infipta…

    • ”cu morcovii” sau mai bine ”cu morcovul”, oricum e seceta…

  4. Dincolo de „credibilitatea” surselor… daca fi-va o asemenea monstruozitate de „decizie” (nu ca m-ar mai mira in cazul actualei cc-al-pcr) se va instaura un nou „prag” al manarelilor guridice.
    Recte: ceea ce a classat CSAT, se va putea de-classa de catre… (surle-trambite-tobe) vassilika-docila. Din pics (te contra-salut to’ar’se mischie).

    • Domnu’ jucator @Ronaldo,
      Va rog, nu uitati ca si la doua cartonase galbene se poate lasa cu …eliminare…! Vreau sa spun: executati lovitura libera cu claritate, sa stim si noi in ce echipa jucati…!

    • @Scara :
      Se pare ca ai dat lovitura in afaceri pt ca, iata, postezi frenetic iar asta e numai de bine.
      O singura meteahna ai pastrat : nu faci o preumblare la sfarsit de zi pe forumurile unde ai postat ca sa vezi daca nu cumva ti s-a raspuns !

      PS. Daca am dreptate in prima chestiune sunt extrem de multumit. O seara buna !

    • @Su,
      N-am dat nicio lovitură ba dincontra si să știi că incerc să-mi corectez această meteahnă…! Pe această temă mi-am luat un angajament în fața… clienților din cafenea….

    • Puteti scuate si cartuane verzi. albastre, portocalii, violet, siclam … etc, domnu scartz
      Pe forma: executia a fost cu efect (o treime rist-dreapta-in-unghi-de-301R, ca sa detaliez)
      Pe fond: dincolo de faptul ca va „certati” cu alter-ego-ul trozbalizdic (despre care mi se cam perpendicularizeaza) „verticalizati” ideologico-materializd conform doctrinei: cine nu ie cu noi…
      (ca sa nu va stresati inutil putinii neuroni nativi, chiar va rog sa va continuati „contrele” cu domnu ronaldo… cat inca mai are bani nutzika)

  5. Tot nu înțeleg de ce trebuiesc declasificate protocoalele, când e logic ca toate instituțiile TREBUIE sa colaboreze între ele, indiferent de motiv, nu doar pe siguranță națională, având în vedere ca și pzd a început sa încheie astfel de protocoale de colaborare. Ce se așteaptă sa găsească scris în ele : DNA se obliga sa,, fabrice probe ” în dosarul lui X și SRI se obliga sa îl forțeze pe judecătorul Y sa decidă cum vrem ” noi ”, imporți a probelor?!? A făcut vreun procuror sau judecător asa ceva? Dovedit punctual ( cazul Berbeceanu, unde nu au trase și instituțiile din care făceau parte cei care i-au ” fabricat ” dosarul) și la pușcărie cu o pedeapsa cel puțin egala cu cea pentru crima, fără posibilitate de eliberare condiționată. Sa fie exemplu și învățătură de minte.

  6. Eu cted ca o sa se întâmple ceva .
    Pariezi Ten Pula, Liviule ?

  7. dorneanu s-a trezit în offside, dându-se, ca fraierul, singur în vileag ca sluga hamsterului cariat. Probabil că celorlalți 4 care împreună cu el asigurau majoritatea, nu li s-a comunicat dorința penalului dragnea.
    De asemenea, dorneanu a arătat că nici cojones nu are (ca și patronul lui) din moment ce nu a avut curajul opiniei separate, așa cum face Livia Stanciu, votând și el la unison cu restul curții.

    • Ba draknea si tradiceanu au spus foarte clar ce vor : iaca legea, si punct. Insa de data asta trupa de orci a lui dorneanu-draknea n-a mai raspuns la comenzi. Eu ziceam acum ceva vreme ca poate incepe sa se mai gandeasca nitelus ccr, plus ca saptamana asta au avut doi pui de pupaza : acceptarea plangerii de la CEDO a procurorului Kovesi, si sesizarea CJUE de catre Tribunalul Olt, vizavi de obligatia Romaniei de a respecta MCV.

  8. Dorneanuuuuuuuuu !!
    Măi, Dorneanu !
    Vine vremea piruetelor !!!
    Dacă te ascunzi în boscheți crezi că scapi ?

    Dacă CEDO condamnă România în cazul Codruței AI DOSAR PENAL FRAIERE !!!
    Și așa în trecere o să fie descalificată toată activitatea echipei tale de gunoaie pentru prostituirea CCR-ului.
    Acuzația ???
    Apartenența la un grup infracțional organizat, jegosule !!!

    • Absolut, toti cei care iau decizii favorizind infractorii vor putea fi acuzati de favorizarea infractorului (speram si noi ca se va si intimpla minunea, de).

  9. „Nu trebuie sa stim noi ce face SRI-ul” spuneau parintii mei. Tatal era turnator, iar mama filatoare.

    • Io zic mai degraba ca mata era gladiatoare si tactu procuror.
      Adica ea vindea gladiolele pe care le procura el noaptea de la sere.
      Asta , dupa cat interes iti dai pentru salvarea infractorilor

  10. Nu inteleg de ce atata tevatura cu declasificarea protocoalelor din moment ce chiar si in momentul de fata hotararile definitive pot fi revizuite, competenta revenind primei instante care a solutionat cazul.

    Sunt convinsa ca presiunile externe se fac simtite si la nivelul CCR.
    Hotararea CCR nu este o victorie decisiva, OUG poate sa apara oricand.

    • Hotararile definitive nu pot fi revizuite decat in prezenta cailor de atac stipulate in lege : calea ordinara de atac este apelul, iar caile extraordinare de atac sunt recursul, contestatia in anulare si revizuirea. Toate au termen de timp 30 de zile de la comunicare. Legea asta dubioasa voia sa forteze revizuiri ale hotararilor definitive pe baza anularii probelor obtinute in baza protocoalelor de colaborare cu SRI, incepand din 2005. Voi realizati de cand ar vrea hotii astia infecti sa elibereze infractorii? Odata usurate de probe, dosarele cauzelor deveneau mai subtirele, plus termene de prescriere a faptelor mult mai mici sau depasite total, asadar deja celebra sintagma la inchideri de dosare : ”fapta nu exista”.

  11. Cu alte cuvinte, legea e neconstitutionala pt ca a fost data de Dragnea si Tariceanu, dar daca legea va fi data de Dancila va fi perfect constitutionala.
    Rahat cu perje.
    Cred ca Dragnea i-a ordonat deja paviancei sa dea ordonanta respectiva.

  12. Ce prostie a făcut Iohannis cu excepția asta la CCR… de acum înainte Dancila va declasifica absolut tot ce vor muschii ei, pentru ca deciziile CCR nu sunt obligatorii doar atunci când admit excepții, ci și atunci când nu admit.
    Ori dacă motivarea e ca Guvernul declasifica prin hotărâre, atunci e gata.

    • Hotararile potfi atacate in Contencios si nu vad de ce o astfel de procedura judiciara nu ar putea fi eficienta !

    • Legea asta a fost atacata la ccr de multi, nu numai de Iohannis, respectiv si de ICCJ, PNL si USR. Scuze, dar crezi ca daca nu s-a bagat ccr, se va baga dancila? Dancila e analfabet functional, insa are instinct de supravietuire.

  13. Ce perdea de fum. A fost regizata toata treaba. Fix asa a fost si cu fondul suveran anul trecut. Aceiasi strategie. Cu alte cuvinte ccr sugereaza guvernului viorica sa dea hg sau oug ca sa declasifice. Nu dati prostilor lege in parlament, pe care s-o conteste opozitia sau iohannis.
    Dati oug ca sa-i evite pe toti.

  14. Daca legea e declarata neconstitutionala atunci hotararea de guvern care ar fi adoptata nu ar fi tot neconstitutionala ? Ne va lua ani buni sa reparam ce au stricat politrucii din CCR Hai Vasilico cu amnistia ca Dragnea nu mai poate ! Vrea sa iti ia locul !

  15. Culmea constitutiei, deciziile CCR avantajeaza doar pe Dragnea nu pe toti mafiotii.

  16. Hai baieti vasnici acum sa va vad.
    Se aude Tariceanu.Dragnea.Nicolicea.etc.etc.
    Acum ce mai spuneti???
    Baieti exista o LIMITA.
    Iar voi nu tineti seama de ea!!!

  17. Prin HG e si mai simplu.

    • Marcele, nu stiu daca ai remarcat cam cat de multe oug se strang la usa dancilei, ce sa fie asta?