G4Media.ro

Cazul Cîmpeanu. Marea victorie a societății civile împotriva imposturii. Nici un pas…

Cazul Cîmpeanu. Marea victorie a societății civile împotriva imposturii. Nici un pas înapoi în fața legilor mafiote ale educației

Ieșirea lui Sorin Cîmpeanu pe ușa din dos a Guvernului e un act de dreptate pentru societatea civilă. Și un avertisment că România încă are resurse să frâneze mafiotizarea statului. Nici un pas înapoi în fața tentativelor de transformare a educației într-o vacă de muls pentru rechinii imobiliari, rectori, sindicate ori afaceriști prieteni cu politicienii. Zero toleranță pentru legile moștenite de la Cîmpeanu și Iohannis. Viitorul ministru trebuie presat zilnic până renunță la cele două proiecte catastrofale pentru elevi și școala românească.

Cîmpeanu și-a datorat ascensiunea politică unor fire invizibile din stat, capacității de a trăda fără să clipească (Victor Ponta știe cel mai bine), dar și unui comportant similar cu cel al gestionarului unui depozit de vinuri din celebrul film comunist Secretul lui Bachus. Omul s-a făcut util, a împrăștiat cadouri scumpe politicienilor în vogă și s-a cățărat în funcții. Visa chiar la șefia Senatului și, de ce nu, candidatura la prezidențiale în 2024.

Tot statul român l-a ținut în brațe, în ciuda dezastrului din proiectele legilor educației, criticate aproape unanim în sistemul de învățământ. Același sistem l-a aruncat însă rapid din barcă după ce plagiatul dezvăluit de Emilia Șercan s-a transformat într-o vulnerabilitate pentru șefii săi. A fost suficient un mic protest, cu 20 de oameni, ca președintele Iohannis să înțeleagă că bulgărele se va mări, în ciuda tăcerii totale pe subiect de la televiziunile plătite de PNL.

Perspectiva unui miting spontan la deschiderea de luni a anului universitar trebuie să-i fi grăbit decizia președintelui Iohannis. Omul său de încredere, căruia i-a pus în brațe mărgica numită ”România educată”, a devenit rapid un balast. Și a fost înlăturat fără avertisment, fără remușcări.

Lecția aceasta e despre puterea cuvântului, a adevărului, a principiilor susținute până la capăt. Victoria aparține în totalitate societății civile, celor câțiva români care și-au luat în serios meseria sau rolul de cetățean.

Colegii mei de la Edupedu.ro, în frunte cu Raluca Pantazi și Mihai Peticilă, au extras din legile educației zeci de orori, articole cu dedicație pentru rechinii imobiliari, pentru rectorii-politicieni, pentru puternicii șefi de colegii naționale. Au demonstrat că cele două proiecte de legi produc daune incalculabile în educație și, mai presus de orice, periclitează însăși esența școlii: elevul. Ei au explicat pentru sute de mii de cititori răul incalculabil pe care ministrul lui Iohannis voia să îl producă.

Emilia Șercan a lovit cu acuzația de plagiat. Jurnalista a demonstrat în investigația de la PressOne cum și-a însușit Sorin Cîmpeanu o carte scrisă de alți autori. O lipsă evidentă de integritate academică, de neiertat pentru cineva care vrea să conducă Ministerul Educației. A fost lovitura de baros care i-a dărâmat practic cariera politică lui Cîmpeanu.

20 de oameni și-au sacrificat timpul lor, joburile ca să protesteze timp de trei zile, ignorați de televiziunile plătite de partid. Printre ei s-au numărat regizorul Tudor Giurgiu, Oana Gheorghiu (cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață), Lidia Bodea (Humanitas), activistul Marian Rădună, Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București.

Zeci de specialiști a căror competență e dincolo de orice dubiu au avut curajul să critice public proiectele lui Cîmpeanu, izvorâte din viziunea lui Iohannis. Printre ei se numără Lazăr Vlăsceanu, Mircea Miclea, Daniel Funeriu, Mircea Maci, Andrei Cornea, Radu Vancu.

Sute de profesori, elevi și studenți, reuniți în asociații, au protestat public la rândul lor față de proiectele lui Cîmpeanu și au ridicat un val în sistem. Și-au făcut și ei datoria morală de cetățeni activi.

Toți acești oameni au făcut inutil efortul propagandistic al PNL de a ascunde adevărul. Degeaba au ignorat televiziunile propagandistice (mai ales Digi24, Antena 3, Realitatea TV și România TV) subiectele plagiatului și legilor educației. Degeaba au încercat să-și mintă telespectatorii prin omisiune. Milioane de euro din bugetul de stat au fost cheltuite degeaba. Oamenii au aflat și au reacționat.

Președintele Iohannis și premierul Ciucă s-au speriat de un mic protest cu 20 de oameni. E un semn de sănătate pentru societate, dar e de rău augur pentru ei. Premierul Ciucă are, la rândul său, propria acuzație de plagiat, la care se adaugă problema dosarului direcționat la un judecător apropiat de PNL, care a închis cazul. Președintele Iohannis are în spate povara afacerii BMW, licitația Poliției câștigată de prietenul său, Michael Schmidt.

Rezistența societății civile nu se va opri însă la scoaterea lui Cîmpeanu din scenă. Numirea viitorului ministru e cheie. Dacă Iohannis, Ciucă și Ciolacu vor propune un alt politruc, un personaj controversat, cu expertiză zero și dubios moral, protestele și împotrivirea sunt obligatorii.

Viitorul ministru trebuie să șteargă rapid de pe agendă cele două proiecte de legi ale Educației lăsate moștenire de Sorin Cîmpeanu. Sunt atât de nocive, potențialul distructiv e atât de mare, încât nimic nu mai poate fi salvat. Orice încercare a viitorului ministru de repunere pe tapet a legilor trebuie să fie respinsă categoric de societate.

Pentru că, dincolo de miza politică, în joc e însuși viitorul acestei țări. Confruntată cu un brain drain fără precedent, România nu își permite, pur și simplu, să irosească alte generații de copii condamnați la un act corupt de educație.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. Da, dacă ai oameni buni, se poate, chiar și în România. Doar că românii vor vota din nou PSD 30% și PNL 20%, iar problema va rămâne, fiindcă majoritatea românilor nu sunt oameni buni, se vede după cum votează.

    • Romanii sunt victimele unui sistem care a acaparat totul dupa revolutie. Acum, acest sistem e mai puternic decat oricand. Controleaza societatea romaneasca, avand liber de la cei care ar trebui sa ne apere si care ne-au tradat.
      Cum ar fi putut un ministru sa propuna aberatii precum cele amintite in articol, decat stiindu-se protejat de sistem?
      Cum ar fi avut politicinii tupeul imens de a incerca sa mareasca salariille lor, in timp ce cer popuaiei austeritate?
      Cred ca nu numai televiziunile sunt aservite, cred ca si internetul incepe sa fie acaparat. Am accesat ciudat de greu articolul d-lui Pantazi,

  2. Asa-zisa societate civila doar a folosit o servita de la servicii.
    Mai toți „fruntașii” statului roman au servite gata pregătite si nu e vorba doar de plagiate.

    • Numai în imaginația ta de PSDNList.

    • Nu te supăra dar “servești” mult prenandez pe stomacul gol. Las-o mai moale, că-ț arz’ traheea.

    • @ USR➘istorie
      Esti penibil…

    • Tocmai PCR-ul plin de securiști- bolșevicii ii face pe USR-iști securiști și comuniști 😂😂😂😂

  3. Acum a avut interesul Iohannis sa-l salveze pe Ciuca, altfel … :((

  4. Este oare un succes ? Cu atata agitatie impotriva lui Campeanu au trecut Legile Justitiei pe sustache. Modificarile aduse de Ciordache/Dragnea erau bune comparativ cu ce a facut Predoiu/USL acum.

  5. Felicitari tuturor celor care s au implicat in acest caz, era o rusine sa avem un ministru al educatiei plagiator

  6. O victorie prea mica ca sa conteze in ecuatia razboiul castigat deja pe deplin de vechea clasa politica pentru muuuulti ani de acum inainte.

  7. Dacă va demisiona si Ciucă vom vedea o rază de speranță pentru România.

  8. Firesc, acum toate initiativele acelui impostor trebuie sa ajunga la gunoi.

  9. Am comentat azi spunand ca demisia asta e victoria PROFESIONISTILOR impotriva impostorilor din politica romaneasca!
    Dar, am mai spus si ca am serioase rezerve ca in locul dlui Campeanu va veni altcineva decat un „alt” Sorin Campeanu!
    De exemplu, dna Ligia Deca sau dl Gigel de la PSD, fiti sigur ca vor continua Legile educatiei lansate de Sorin Campeanu, legi care „au la baza proiectul Romania educata al presedintelui Iohannis”, asta ne-a asigurat mereu dl Campeanu!
    Pai, cum sa vina dna Deca sau Gigel de la PSD si sa spuna ca proiectul Romania educata e o poveste SF si ca trebuie o LEGE a EDUCATIEI care in mod real sa SCHIMBE in bine Sistemul de educatie?!
    Cum?!
    Cand Dna Ligia Deca „munceste” din 2014 alaturi de dl prezident Haos la acest maret proiect!
    Cum e posibil sa nu avem nici o reactie a dnei Deca la Legile Educatiei lansate de Sorin Campeanu, cand societatea civila de la toate nivelurile le-a criticat ?!
    Nu cred ca vor schimba ceva, ar inseamna sa declare NUL proiectul Romania educata al dlui Haos, ajuns Presedinte tocmai cu acest proiect in 2014!

  10. Romania obosita, si nemancata si furata, nu este interesata de hoti si plagiatori!

  11. Foarte corect articolul.
    Atentie la iohanis.
    iohanis este ticalosul principal, iar pentru tot ce a facut si face, locul lui e la puscarie.

  12. Cum rămâne cu Buzăul țării și propaganda ordinară de balamuc plină de bulangii!?

    Și plagiatul din capul executivului făcut cu manșon american de general de aripă chinezo-sovietică!?

    Care victorie!?

  13. Cum rămâne cu Buzăul țării și propaganda ordinară de balamuc plină de bulangii!?

    Și plagiatul din capul executivului făcut cu manșon american de general de aripă chinezo-sovietică!?

    Care victorie?

    • Ce sa faci daca amerikanski nu gasesc oameni de calitate in care sa aiba incredere si sa ii sustina si mafia de la putere.

  14. 99% din merit pentru aruncarea la gunoi a acestui plagiator îl are Emilia Sercan, care s-a luptat prin procese cu acest s.e.c.u.ri.s.t sinistru.

  15. 99% din merit pentru arun.ca.rea la g.u.noi a acestui p.lagiator îl are Emilia Sercan, care s-a luptat prin p.rocese cu acest s.e.c.u.ri.s.t sin.is.tru.

  16. Dacă aș fi știut că ne adunăm veneam și eu. Tot e bine că au reușit

  17. Bravo, e un început. Sa cerem si demisia “analfabeților cinstiti” de la PSD! Nu înseamnă ca cei cu exprimare si idei de 4 clase merita sa ne conducă!

  18. Incepand cu aseara nu mai pot accesa pagina g4media prin conexiunea fixa de Internet, orice dispozitiv incerc. Server cannot be found. Din retelele mobile nu am dificultati.

  19. Ce bine ar fi ca aceasta reactie a acestor intelectuali extraordinari sa devina o miscare,care sa se dezvolte si care sa abordeze marea coruptie,fiindca daca aceasta nu va fi combatuta cu staruinta si profesionalism plagiatul pentru acesti politicieni va fi un mizilic. In lumea lor nu pot putrunde oameni nesantajabili si atunci…..

  20. Am scris mai devreme ca nu vad site-ul g4media din reteaua fixa. Nici casuta de mail cu care semnez comentarii nu mai este accesibila: Unusual activity detected. Nu o dau in paranoia dar cu atatea atacuri m-an gandit ca e bine sa stiti care este experienta cititorilor care mai comenteaza. Incerc sa recuperez ceva si sper sa nu primesc si vizitatori.