
Căutat de justiţie, liderul politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, merge din nou la Moscova
Liderul politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, şi-a anunţat marţi prezenţa la Moscova, în cea de-a treia sa vizită în Rusia de când este căutat de justiţia din ţara sa, unde este acuzat că a încălcat Constituţia, informează AFP, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Sunt din nou aici”, a scris preşedintele Republicii Srpska (RS, entitatea sârbă din Bosnia), într-un mesaj care sună ca o sfidare a mandatului de arestare emis de justiţia bosniacă din cauza activităţilor sale separatiste.
Sosirea sa la Moscova în cursul nopţii de luni spre marţi a fost confirmată de televiziunea publică sârbă RTRS, care a precizat că acesta urmează să participe în Rusia la o conferinţă internaţională de securitate, în perioada 27-29 mai.
Dodik urmează să se întâlnească cu secretarul Consiliului de Securitate rus, Serghei Şoigu, potrivit presei bosniace.
În drum spre Moscova, Milorad Dodik, în vârstă de 66 de ani, a făcut o oprire la Belgrad, unde s-a întâlnit luni cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi a postat pe Instagram o fotografie de la întâlnirea lor.
De la sfârşitul războiului, în 1995, Bosnia este divizată în două entităţi autonome, Republica Srpska (49% din teritoriu) şi Federaţia Croato-Musulmană, legate de un guvern central slab. Dodik conduce entitatea sârbă din 2006.
Dodik a fost condamnat pe 26 februarie, în primă instanţă, la un an de închisoare şi a primit interdicţie să mai facă politică timp de şase ani pentru ignorarea hotărârilor unui trimis internaţional pentru pace.
Prorusul Dodik, susţinător al secesiunii de Bosnia, a iniţiat o legislaţie care interzice justiţiei şi poliţiei de stat să opereze în regiunea sârbă, dar curtea constituţională a Bosniei a suspendat-o temporar.
Un tribunal din Sarajevo a dispus reţinerea sa la cererea parchetului, însă nicio forţă de poliţie din ţară nu a îndrăznit să-l aresteze.
Organizaţia interguvernamentală Interpol, contactată de Bosnia, a refuzat să emită o notificare roşie împotriva sa. Potrivit presei locale, această decizie a fost luată la cererea Serbiei şi a Ungariei, care au denunţat urmărirea sa penală ca fiind motivată „politic”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.