G4Media.ro

Cât de sănătoase sunt roșiile românești? Ce spun rapoartele oficiale, ce spun…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Lăsând la o parte „calculele” din care rezultă că „cele mai multe probe cu depășiri ale nivelului maxim admis au fost prelevate din producția internă” ( 101 probe din producția internă 15 depășiri, adică aprox. 15%, 26 probe din UE 14 depășiri, adică aprox 50% și 103 probe din țări non UE 51 depășiri, adică aprox 50% ), problema cu „tomate românești” este falsă pentru că sămânța folosită este în majoritate din Olanda, o parte din Bulgaria și aproape deloc din România. Roșia tradițională românească, cu acel gust specific, este provenită din sămânță tip soi, nu hibrid și este foarte pretențioasă la transport și păstrare îndelungată, ca urmare este cultivată cu preponderență pentru consum propriu.

    • Cele mai multe probe care au relevat depășiri ale nivelului maxim admis ( MRL = Maximum Residue Level sau Limit) au provenit din producția internă. Dvs. ați reținut în comentariu date despre depășiri ale nivelului raportat de responsabilii de pe lanțul alimentar ( fermieri, propritari de depozite, retaileri), fără ca nivelul depistat în laborator să depășească nivelul maxim admis. Sunt două aspecte diferite. Cea mai gravă este depășirea MRL.

  2. Penalii romani nu sunt politicienii de altadata cand Imparatul Napoleon intreba senatorul Laplace daca-i poate explica de zaharul brut pare ca-i indulceste mai bine ceaiul decat zaharul pisat.

  3. Din asa-zisul dvs. articol nu rezulta nimic sau rezulta 2 lucruri:
    1. Se iau mult prea putine probe, exist o mare inconsecventa (sau nu stiti voi), nu exista un program de control si preventie a „otravirii” populatiei
    2. Incercati sa induceti anumite concluzii, sa manipulati adica, prin bolduirea afirmatiilor si tragerea unor concluzii bazate pe aceste bolduiri.
    Foarte slaba povestea voastra.

    • Orice argument pică.
      Mâncăm rosii otrăvite.
      Cele romanesti mai mult
      Am vazut rosii din Senegal,Maroc afine Argentina.
      Acolo nu e niciun control.
      Importatorii trebuie cumva stopati sa mai aduca otrăvuri în Ro.
      Laureații premiilor Nobel pentru economie din Guvern asta ar trebui sa faca.

    • Frate, cunosc pe cineva care asta face, produce rosii. Si nu pentru piata din Obor, ci pentru o retea mare.

      Stii ce mi-a spus el? Poate nu o sa iti placa:
      – piata taraneasca e scapata de sub control. Arunca oamenii aia la chimicale cu farasul. De altfel, mergi si vezi cum arata rosiile de tara, din Romania adica, in piata: sunt deja pe steroizi, pleznesc cu toatele, au moturi de crestere accelerata, au acele zgarciuri galbene de crestere in interior, nu mai dai de rosii mici, pateate, urate, dar gustoase. Ar muri de foame taranii care mai produc asa ceva, ar produce puti si rosiile ar arata urat si s-ar strica repede

      – nici piata unde lucreaza cunostinta mea nu e prea grozava, dintr-un motiv simplu. Trebuie si el sa produca rosii cu piele groasa, care sa nu se strice multe zile, marime relativ uniforma, tot fara puncte, pete, etc. Asta nu se obtine prin culturi ecologice, cu balegar si atat, oricat ai incerca. Deci tot o rosie cam nasoala primesti. Singurul avantaj? Magazinele alea mari fac analize ca disperatele pe tot ce primesc si dau cu tine de pereti daca depasesti concentratiile admise de pesticide, nitrati, chestii. Refuza tot lotul daca dau de asa ceva. Banuiesc ca sunt controale similare in toate tarile din UE, poate chiar mai dure.

      Cam asta e viata, naspa. Daca vrei rosiile de care vorbeste demagogul Dragnea, nu ai decat solutia propriei gradini. Am intrat in randul lumii „civilizate”, asta este.

    • Corect,eu știu un lucru,cât am fost șofer pe tir,am cumpărat legume și fructe din toată Europa. Le țineam în lada de alimente,în care rămâneau,câte-odată,și până la o lună,le găseam intregi fără nici o pată de putregai,pe când ale noastre pe care le luam de acasă,dupa o săptămână erau bune de făcut doar ghiveci! Trageți voi concluzia,care or fi mai naturale..?

  4. Ne amăgim cu gândul că românii mănâncă sănătos numai din producția internă, că de, suntem buricul pământului și nimeni nu seamănă cu noi, dar speranța de viață e mai mare în Occident, cu pesticidele lor cu tot, decât în România. Cu siguranță vor fi și alți factori care influențează, dar să nu vă închipuiți că occidentalii mănâncă pesticide. N-o mai fi gustul roșiilor de altădată dar nici viața nu mai e ca altădată. Și e curios cum ți se pare că gustul roșiilor era altfel mai demult, dar nu-ți amintești toate relele prin care ai trecvut. Doar gustul roșiilor… și al altor legume.

  5. ar trebui cei care produc rosii sa fie fortati sa manance cate un kg , luate la nimereala, din productia proprie pentru vanzare, el si familia lui

    sa vedem cati ai curajul sa faca testul acesta

  6. Din cate am inteles din acest articol… 15% din rosiile romanesti au avut un continut ridicat de chimivale iar dintre rosiile straine.. 50% au venit cu un continut ridicat… Cantitatea a fost mai mare de rosii romanesti si din aceasta cauza apar cifre mai mari dar procente mai mici…

  7. Din cate am inteles din acest articol… 15% din rosiile romanesti au avut un continut ridicat de chimicale iar dintre rosiile straine.. 50% au venit cu un continut ridicat… Cantitatea a fost mai mare de rosii romanesti si din aceasta cauza apar cifre mai mari dar procente mai mici…

  8. Și țăranii români deja ne îndoapă cu chimicale.
    Am trecut anul trecut printr-un sat din jud. Arad cunoscut pt. legumicultura, era unul cu căpșuni la poarta, sa jurat pe ma-sa ca-s ecologice, aș ! Deci și gust de scândură de brad, roșiile la fel..

  9. VREM ROSII DIN AFARA ! DIN TURCIA, GRECIA, SPANIA SI GERMANIA ! JOS PETRE DAEA ! JOS ȚĂRANUL ROMÎN ! Afară cu solariile din ROMANIA ! JOS SOLARIILE ROMîNEȘTI ! VREM SA MANCAM NEMȚEȘTE!