G4Media.ro

Rețeta lui Dragnea. Gustul amar al discursului anti-european

Captura YouTube

Rețeta lui Dragnea. Gustul amar al discursului anti-european

Dacă ar fi fost lansat pe 1 Aprilie, am fi râs cu toții la o glumă bună. Ce haios, Liviu Dragnea e food-blogger, s-a lansat pe Youtube! Cu banii de la Teldrum, și-a luat tigăi la promoție. În loc de doctorate copiate, scrie o carte de bucate. Haha, ce ne-am distrat, nu? Doar că era 2 aprilie, o seară obișnuită de duminică, când Liviu Dragnea ne-a invitat în bucătăria lui și ne-a prezentat o rețetă de teci de fasole galbenă, „pregătită în mod tradițional cu ingrediente proaspete și iubire”, cum aflăm din descrierea clipului. O rețetă de post delicioasă, plină de vitamine, cum ne spune bucătarul plin de surprize. Aflăm de la el că fasolea conține mangan este foarte bun pentru creșterea activității hormonale, ajută fertilitatea la bărbați și la femei previne pierderea sarcinii.

Ca și cum am fi dat drumul la televizoare mai târziu și nu înțelegem care e acțiunea, cine e Jamila și cine e Liviu, cine freacă manganul și de ce, de unde și până unde nu înțelegem ce urmează după primul episod? O să aibă invitați în emisiunea sa online? O să vină Adrian Năstase și o să bată ouă împreună? O să lanseze o carte de bucate sau o să apară la Chefi la cuțite? Unde își dorește să ajungă Liviu Dragnea cu acest demers? Că de ce, ne-am dat seama. Se numește „rebranding”. Și mai mult decât atât, se numește discurs naționalist, anti-european, anti-progresist.

Dragnea a început să coacă mesajele de acest fel cu ceva ani în urmă. În diverse ieșiri publice, împacheta, încă de acum 4-5 ani, în declarații contradictorii de tip „sunt pro-european și pro-american, dar totuși…”, mesaje critice despre Bruxelles, găsind orice ocazie să dea vina pentru toate problemele României pe Uniunea Europeană. Că suntem țară de categoria a doua, că nu ne respectă frații din vest, că ne trimit europenii mâncare nu-știu-cum.

Și uite așa ne prindem de ce s-a lansat în vlogging: pentru că metodă mai eficientă de a ne vinde gogoși naționaliste nu există. În timp ce amestecă în măncărică, mai zice câte una despre gândacii și lăcustele pe care ni le prezintă europenii drept alimente. Ptiu!, plecați de aici cu prostiile astea, că noi în România știm gustul roșiei, al ostropelului sau al mâncării de post. Chiar crede oare că o să țină?

Ideea lupului mustăcios de a-și pune o blană de oaie îmi aduce aminte de toate aparițiile „simpatice” ale politicienilor înainte de campania electorală. Câți n-au făcut un dans, nu și-au pus costume populare sau n-au mâncat o shaorma, ca să ne convingă că sunt oameni, persoane de comitet. Să n-o uităm pe Eba care înainte de campania pentru europarlamentare, în 2019, s-a costumat în unicorn la Masked Singer și a făcut show la oră de maximă audiență. Și câte apariții PR-istice n-am mai văzut și la alții, de la Ponta până la Udrea. Merităm un pic de circ, nu ne-am supăra că ei gătesc sau dansează, dacă n-am avea impresia că suntem păcăliți, că mereu urmăresc să ascundă ceva. De exemplu, în cazul ăsta, unde s-a bronzat bucătarul? Că după urma lăsată de ceas pe încheietură, Liviu Dragnea n-a stat numai în propriul solar, îngrijindu-și roșiile, ci și-a luat vitamina D întins pe un șezlong. O fi fost, ca tot românul, în Brazilia? Uite, asta ne lasă nouă un gust amar: nu rețetele românești, ci felul în care suntem tratați: ba o ordonanță cu dedicație, ba un clip cu fasole. De parcă nu mirosim o păcăleală întârziată, de parcă am putea uita.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. penibil rău! în loc să fi rămas în închisoare așa cum merita, acum se mai dă și în spectacol…

  2. Penibil, dar sa nu uitam ca inca mai are priza la o anumita patura sociala…

  3. vreau sa stiu …daca produsele locale-s asa bune…reteta ordonantei 13 de ce plm era cu ingrediente de la moscova…❓❓❓❓❓❓❓❓❓☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️