G4Media.ro

Casa primului primar român din Alba Iulia, Camil Velican, va fi restaurată…

Casa primului primar român din Alba Iulia, Camil Velican, va fi restaurată / Povestea unui monument istoric abandonat în centrul orașului

Autoritățile din Alba Iulia vor restaura un monument istoric aflat în centrul orașului, abandonat de mulți ani și care nu avea o utilitate precisă. Este vorba despre casa primului primar român al orașului, Camil Velican.

Primăria a predat amplasamentul către firmele care se vor ocupa de restaurare: Atic Duopart, Atic Studio Arhitectură și Transilvania Prest Solutions. Lucrările vor dura 12 luni, iar valoarea totală a investiției este de aproape 4 milioane de lei, la care se adaugă TVA. Clădirea are o suprafață desfășurată de 615,52 de metri pătrați.

După restaurare, autoritățile intenționează introducerea casei în circuitul educațional și turistic prin lecții deschise de istorie, seminarii și miniconferințe.

Potrivit informațiilor oficiale, casa de locuit ”Camil Velican” a fost construită în anul 1903, pe vremea Imperiului Austro-Ungar și între anii 1915-1920 a fost locuința primului primar român al municipiului Alba Iulia.

În contextul evenimentelor legate de Marea Unire de la Alba Iulia, acolo a fost locul de întâlnire a patrioților ardeleni.

Tot acolo, în 2 decembrie 1918 s-a ținut ședința de înființare a Consiliului Dirigent – Guvernul provizoriu al Transilvaniei, care a funcționat până la strămutarea la Sibiu.

Casa în care a locuit Camil Velican. Foto: Alba24.ro

Camil Velican a fost numit, pe 3 decembrie 1918, primar al oraşului Alba Iulia, iar între anii 1922-1926 a ocupat funcţia de prefect. A decedat în 1937, la vârsta de 58 de ani.

În anii 50 ai secolului trecut, casa a fost naționalizată. Oamenii mai în vârstă spun că soția avocatului Velican, Georgeta, a fost umilită. Plimbată prin centrul orașului, cu o pancartă atârnată de gât pe care scria: „Sunt burgheză şi exploatatoare – cine-i ca mine, ca mine să păţească“, a avut la dispoziție doar patru ore să părăsească locuința și a fost mutată cu forța într-un imobil din Ocna Mureș.

De la Ocna Mureș s-a mutat la Cluj-Napoca, unde a murit în 1968.

În anii 1970 și 1975, casa luată de comuniști a fost inundată de două ori de apele revărsate ale râului Mureș. După 1989, imobilul a fost revendicat de urmașii fostului proprietar și multă vreme a fost nelocuit. În 2016 a fost cumpărat de primărie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...