G4Media.ro

Când democrația este sub asediu, așa cum se întâmplă acum în toată…

Sursa: Pixabay

Când democrația este sub asediu, așa cum se întâmplă acum în toată lumea, universitățile trebuie să-și facă auzită vocea și să se pronunțe împotriva autoritarismului și ignoranței – avertismentul unor profesori americani

Fenomene care se fac simțite puternic inclusiv în România, precum dezinformarea, subminarea cunoașterii științifice, politizarea justiției și a structurilor militare sunt incluse de doi profesori americani printre semnele unui asediu concertat asupra democrației în lume, față de care se impune ca mediul universitar să ia poziție categorică și să pună capăt tăcerii pe care a preferat-o în ultimii ani. Învățământul superior “are obligația să se facă auzit” în fața tentativelor autoritariste, scriu profesorii William G. Tierney și William Groves într-un editorial publicat pe site-ul University World News.

  • William G. Tierney este profesor emerit și director fondator al Centrului Pullias pentru Învățământ Superior în cadrul Universității din California de Sud, autor al unei cărți pe tema rolului deținut de mediul universitar în apărarea democrației. William Groves este cancelar al Universității Antioch din SUA, cu o carieră construită în drept asociat învățământului superior și învățământului public.

Pornind de la exemple ce cuprind lumea democratică, de la cea americană, sub fostul președinte Donald Trump, la cea indiană – cea mai mare democrație a lumii -, cei doi profesori afirmă că democrația este sub asediu la nivel global, pe măsură ce masele sprijină lideri autoritari în speranța că aceștia le vor rezolva problemele.

Deși fenomenul se face simțit, inclusiv în America, de ani de zile, autorii editorialului notează că mediul universitar a păstrat în mare măsură tăcerea. Or, scriu ei, “democrația poate funcționa doar atunci când oamenii, având cunoștințele necesare, pot dezbate și ajunge la o înțelegere rațională. Dar învățământul superior într-o națiune democratică nu poate (…) sta pe margine, privind cum democrația este distrusă. Are obligația să se facă auzit. E timpul să dea alarma. Într-adevăr, nu există un rol mai esențial pentru aceia dintre noi care lucrăm în colegiile și universitățile națiunilor democratice, decât acela de a ieși în prima linie a apărării în fața mișcării către ignoranță și fascism”.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Foarte corect se se spune in titlul articolului.
    Subscriu.

    • dacă viața individului nu pare a fi predestinată, cea a umanității în schimb, da (un da apăsat): este predestinată; iar restabilirea statului Israel este dovada acestei realități și doar una dintre ele

      istoria la scară globală și-a urmat dintotdeauna cursul ei bine stabilit (nu prin voința maselor sau în principal datorită apariții vreunei schimbări majore – gen revoluția tehnologică/etc) ci pentru că a fost stabilit dinainte de creație. (*ca precizare: istoria, că despre ea este vorba – sau mai bine zis, direcția cursul istoriei – își urmează desfășurarea după planul dinainte stabilit „independent de voința și/sau eforturile umanității”)

      ***

      dar revenind la ideea de la început..
      dacă viața individului nu pare a fi predestinată, cea a umanității în schimb, este predestinată.
      prin urmare, în ciuda reacțiilor universitarilor (sau, cum spunem noi, românii „și a mamei universitarilor”) viața dpdv global se va îndrepta încet dar sigur, spre autoritarism. global
      (și nu pentru că ne-ar invada alieni /elite /francmasoni /bilderbergi /billi bezoși, guverne și alții ca ei – ci pentru că așa a fost stabilit [din afara umanității] și așa se va și întâmpla; „de ce” sau „care-i scopul” – asta’i o altă temă)

      astfel, drepturile omului vor deveni istorie, la propriu. vor ajunge să fie călcate în picioare, la figurat (până acolo, încât oamenii vor fi arși în cuptoare electrice, luată cenușa pe făraș și aruncată – dar detaliile, iarăși, sunt o altă temă)

      însă nah..
      universitarii au ideea lor, că de’aia sunt universitari (iar ca să-i schimbi cuiva ‘cimentul intelectual’ este imposibil – exact cum se spune ‘la bâză’ despre pupătorii de cadavre: „shhhh lasă-i să creadă că ceea ce fac ei e bine, că oricum nu-i schimbi”)

  2. Stai ca nu inteleg… Cine sunt fascistii? Cei nevaccinati sau cei care forteaza vaccinarea?!
    Am ajuns sa fim cu totul pe dos! Let it all burn down.

    • Fasciștii sunt cei care nu se supun tiraniei leftiste. The fascists these days are calling themselves „antifascists”!

  3. Germania, austria si italia sunt in pragul fascisto-comunismului.

    • Faci confuzii grave, mai bine pune mana pe cartile de istorie si citeste, poate ai sa intelegi ce inseamna fascism si comunism. Prostovanule

    • două feţe ale aceluiaşi totalitatism. Când trebuie să le suporti atroctităţile mai contează atât de mult distinctia?

  4. Putem porni Analiza de la Programele de Guvernare?
    Analiza AI, please
    Cine e mincinos dar tine cu forța sa-si apere secretele?

  5. Au zis si ceva de comunism si de ideologii totalitare de stanga care cer eliminarea unor drepturi fundamentale cum ar fi dreptul de a vorbi liber in universitati spre ex pentru beneficiul celor „oprimati”?
    Au vorbit cum comunismul a incercat sa elibereze pe cei oprimati, facand sute de milioane de victime?
    Sau aia nu e voie?

  6. Din pacate, vremea unor astfel de apeluri la dezbatere, bun-simt samd, a cam trecut. S-a ajuns in multe locuri la faza „ori noi, ori voi” sau, mai rau, „nici noi, dar nici voi”.

    Unde ati fost pana acuma dragi profesori?

    • Sau La vremuri noi, tot noi. Scaunul e caldut. De ce sa se raceasca sau sa-l ocupe altul. Tacem si induram.

  7. Categoric, după bogătașii lumii, mediul universitar american este cel mai atins de microbul comunismului.
    Acolo nici în aparenta democrația nu mai exista. Politicenii americani doar pun în practica ce le ordona universitățile bolșevice de acolo.

  8. Precum Octavian Paler spunea dupa revolutie ca nu credea ca democratia poate degenera in hotie, distrugere si omor, la fel si nepotii faptuitorilor unirii romanilor spun ca nu credeau ca vor ajunge victimele atrocitatilor banditilor uniti.

  9. Daaa, conspiraționiștii și antivacciniștii sunt de vină că au dreptate. Avem nevoie de mai multă cenzură ca sa menținem democrația.

  10. Păi doamna Ursula zicea că anumite drepturi se pot pune în stand-by în anumite condiții.
    De exemplu, libertatea de mișcare. N-ai voie să te miști la restaurant fără certificatul verde. Asta e ok, zice doamna Ursula și alții, atâta timp cât circulă acest virus nenorocit.
    Dacă amenințarea este și mai gravă și urgența și mai stringentă (de exemplu, dau rușii cu bomba, sau ne invadează extratereștrii, sau apare varianta omicron pro), atunci inclusiv dreptul la mișcare la secția de vot poate fi îngrădit, fiind permisă votarea numai celor care au cască de 5mm grosime, sau coif de staniol, sau certificat de vaccinare cu doza booster nr. 7 (depinde de urgență).
    Bineînțeles, totul e făcut pentru binele oamenilor și e temporar (2 săptămâni sau până scade incidența, sau până se atinge imunitatea de turmă la 70%, sau la 90%, sau la două doze, sau la 3, sau până aplatizăm curba etc.).

  11. Hai mars, bagati-va democratia in cur.