G4Media.ro

Canada se confruntă cu lipsa rezervelor de marijuana. Câteva explicații

sursa foto: Pexels

Canada se confruntă cu lipsa rezervelor de marijuana. Câteva explicații

Distribuitorii de canabis din Canada se confruntă cu o penurie de marijuana, la o lună după legalizarea drogului, iar experții cred că lipsa de produse va continua, în condițiile în care nouă piață a canabisului recreațional începe să prindă contur în țara nord-americană. Scăderea dramatică a rezervelor de marijuana a fost vizibilă imediat după ce magazinele canadiene specializate au început să vândă canabis, la 17 octombrie. Una dintre temeri este aceea că lipsa de produse legale va determina consumatorii să caute din nou canabis pe piața neagră. După intrarea în vigoare a C-45, numită și Cannabis Act, Canada a devenit prima ţară din Grupul celor şapte state puternic industrializate (care mai include Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Japonia) unde consumul de canabis este permis. Cannabis Act controlează și reglementează modul în care marijuana poate fi crescută, distribuită și vândută în Canada, unde veniturile anuale din această industrie sunt estimate la 8-9 miliarde de dolari.

BBC, care a relatat despre scăderea stocurilor de marijuana în Canada, afirmă că problemele au fost vizibile încă din prima zi când drogul a devenit legal, la 17 octombrie, când sute de oameni au luat magazinele cu asalt ca sa cumpere canabis. Magazinele specializate, care se confruntă constant cu epuizarea rapidă a mărfii, fac eforturi mari pentru a completa stocul din depozitele guvernelor provinciale (care distribuie canabisul), iar mulți dintre patroni au declarat că iau în considerate reducerea orelor de funcționare ale magazinelor.

Jurnaliștii citează cazul unui patron din provincia Newfoundland și Labrador, Thomas Clarke, care a afirmat că a vândut toată marfa în prima zi și că nu a primit rezerve de canabis timp de o săptămână. Omul de afaceri susține că, deși acum poate comanda marijuana, furnizorul provincial nu îi oferă produsele pe care le dorește, impunându-i cantitățile și tipul de canabis pe care i le trimite.

Situația este similară în celelalte provincii canadiene. În Quebec, magazinele Société québécoise du cannabis, deținute de către guvernul provincial, sunt deschise în prezent doar de joi până duminică, din cauza lipsei de produse. O purtătoare de cuvânt, Lina Bouchard, a afirmat: „Credem că furnizorii noștri vor putea să răspundă cu ușurință cererii primăvara viitoare, dar până atunci am putea avea încă lipsuri.”

New Brunswick a închis temporar 12 din cele 20 de magazine din cauza lipsei de marijuana, iar agenția provincială responsabilă pentru vânzările de canabis a spus că a primit doar 20-30% din cantitatea comandată. În Ontario, magazinele online de vânzare cu amănuntul au vândut rapid întreaga cantitate din unele produse, după care a urmat o perioada lungă de așteptare pentru reaprovizionare. Reprezentanți ai Ontario Cannabis Store au declarat că lucrează pentru a extinde sortimentele de produse disponibile și pentru a asigura disponibilitatea produselor.

Explicații

Problemele înregistrate cu aprovizionarea nu sunt însă o surpriză. Încă înainte de legalizarea oficială a canabisului, experții au prevăzut că va exista o penurie de marijuana legală. De exemplu, un raport publicat la începutul lunii octombrie de Institutul CD Howe, un think-tank economic din Toronto, a estimat că cantitatea de marijuana va satisface aproximativ 30% până la 60% din cererea totală în primele luni după legalizare. Cei din industria canabisului spun însa că lipsa de produse este mai rea decât se așteptau. Unii dintre comercianți afirmă că va dura de la un an până la 18 luni înainte ca oferta să corespundă cererii de pe piață.

Health Canada, care acordă licențe producătorilor de canabis, susține că a depus eforturi mari în lunile anterioare legalizării pentru a crește numărul de furnizori legali și le cere acestora să aibă răbdare. „Este important de reținut că 17 octombrie a marcat sfârșitul aproape al unui secol de interdicție penală a canabisului și lansarea unei noi industrii reglementate în țară. Așa cum se întâmplă în cazul oricărei noi industrii în care există o cerere considerabilă din partea consumatorilor, ne așteptăm să existe perioade în care stocurile anumitor produse sunt scăzute sau, în unele cazuri, epuizate”.

Una dintre temeri este aceea că lipsa de produse legale va determina consumatorii să caute din nou canabis pe piața ilegală. Situația este cu atât mai dificilă cu cât există probleme și cu stocurile de marijuana medicală, care este legală în Canada din 2001. Health Canada afirmă că lucrează atât cu grupurile de pacienți, cât și cu cei din industrie, pentru a discuta rapoartele privind lipsa anumitor produse sau tulpini. Agenția a afirmat că „se așteaptă ca vânzătorii licențiați să ia măsuri rezonabile pentru a se asigura că pacienții înregistrați continuă să aibă acces la produsele de care au nevoie în scopuri medicale.”

Angus Reid Institute, o fundație de cercetare non-profit, a publicat recent un sondaj de opinie potrivit căruia una din opt canadieni a fumat marijuna după legalizarea drogului.

Health Canada susține că producătorii au livrat până în prezent mai mult de 14.500 kg de canabis uscat și 370 de litri de ulei de canabis și au în stoc peste 90.000 kg de produse uscate și 41.000 de litri de ulei. Așa cum a declarat însă și Vic Neufeld, director executiv al companiei Aphria, unul dintre cei mai mari producători canadieni din industria marijuanei, există în continuare probleme de aprovizionare, cu obținerea timbrelor de accize, cu cerințele de etichetare și cu cererea mare.

„Este că o autostradă cu cinci benzi care se contopesc într-o singură bandă, există multe probleme atunci când încerci să împingi atât de mult prin sistem într-o perioadă foarte scurtă de timp,” a spus Neufeld, adăugând că se așteaptă ca problemele să fie rezolvate la începutul anului 2019.

O lege istorică

În luna iunie a acestui an, Senatul de la Ottawa a adoptat, printr-un vot istoric, o lege de referinţă (C-45) prin care a legalizat utilizarea recreațională a marijuanei la nivel național. Canada a devenit astfel prima ţară din Grupul celor şapte state puternic industrializate unde consumul de canabis este permis începând cu 17 octombrie.

Canada a eliminat astfel prohibiţia impusă posesiei de canabis în urmă cu aproape o sută de ani, în 1923, timp în care au fost sute de mii de cazuri de posesie de marijuana sancţionate de poliţişti, iar consumul a crescut constant (acesta fiind cu precădere mai mare în rândul populaţiei indigene, a canadienilor cu venituri mici, a minorităţii de culoare etc.). Consumul de marijuana medicinală a fost permis de către Guvernul de la Ottawa începând cu anul 2001, această fiind produsă de către companii autorizate federal (canabisul, care provine din cânepă, este în mod normal fumat, dar poate fi şi mâncat, existând sub trei forme: haşiş, marijuana, ulei).

Legea C-45 le permite canadienilor să cumpere canabis și ulei de canabis cultivat de producătorii licențiați, în diferite locații de vânzare cu amănuntul. De asemenea, canadienilor li se permite să cumpere plante și semințe de la comercianții cu amănuntul autorizaţi. Fiecare din cele 10 provincii şi trei teritorii canadiene îşi organizează singure comerţul cu canabis în magazine autorizate.

Canadienii pot comanda online marijuana de la producătorii licențiați de către guvernul federal. Adulții au voie să dețină până la 30 de grame de canabis uscat.

Produsele comestibile pe bază de canabis nu sunt încă disponibile la cumpărare, ci la un an după intrarea în vigoare a proiectului de lege. Întârzierea este menită să ofere guvernului timp suficient pentru a stabili reglementări specifice acestor produse.

Vârsta minimă legală pentru a cumpăra și a consumă marijuana a fost stabilită la 18 ani la nivel federal, dar unele provincii au ales să permită acest lucru doar de la 19 ani.

În momentul adoptării, Cannabis Act a fost considerată o victorie importantă pentru premierul Justin Trudeau și un „seism uriaş” pentru societatea canadiană. Într-o ţară extrem de liberală şi tolerantă faţă de consumul de marijuana, promisiunea legalizării drogului promovată de Trudeau în campania din 2015 a fost bine primită de o parte importantă a opiniei publice şi de mulţi dintre politicieni. Este o mişcare curajoasă şi pragmatică (dar nu fără riscuri), căci Canada devine una dintre puţinele state din lume care legalizează marijuana recreaţională la nivel federal.

Opoziția conservatoare s-a opus ferm legalizării canabisului, afirmând că adoptarea Legii C-45 nu va îndeplini obiectivele guvernului. „Impactul este că toţi cei implicaţi acum în traficul ilegal de marijuana vor deveni mari corporaţii şi vor face mulţi bani, făcând asta în detrimentul persoanelor vulnerabile din această ţară,” a declarat la momentul respectiv senatorul conservator Leo Housakos, anticipând că tinerii vor avea mai mult acces la droguri ca înainte.

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Intre timp, Romania se confrunta cu un exces de mincinosi, putori si tzepari.

  2. Va dati seama ce probleme grave are Canada? Astia n-au marijuana , n-au ce sa fumeze. In schimb noi nu avem canalizare, sosele si stat de drept. E si asta o problema…

  3. Oportunitate de afacere în agricultură pentru România !

    • O sa dureze cam 200 de ani pana ajungem si noi la nivelul de trai ca si in Canada. Trist ce se intampla acum in Romania, o tara cu asa de mult potential. Avem asa de multe resurse si oameni capabili sa faca din tara asta ceva frumos dar parca nu se vrea modernizarea aici, se doreste stagnarea si sa nu cumva sa scapam de mentalitatea din anii ’90. Iar oamenii care ar face o diferenta ori emigreaza ori sunt blocati de actuala clasa politica/talhari/mincinosi/smecheri si profitori cu intere personale.