G4Media.ro

Camera Reprezentanților a votat retragerea statuilor forțelor confederate din Capitoliu

sursa foto: captură video CNN

Camera Reprezentanților a votat retragerea statuilor forțelor confederate din Capitoliu

Camera Reprezentanţilor SUA a votat miercuri retragerea statuilor forţelor confederate din Capitoliu, la Washington, o măsură care trebuie să fie aprobată de Senat şi preşedintele Donald Trump, scrie AFP, citată de Agerpres.

Textul adoptat de camera inferioară a Congresului, cu 305 voturi pentru şi 113 contra, prevede „îndepărtarea tuturor statuilor acelor persoane care au ales să servească Statele Confederate ale Americii din Capitoliul Statelor Unite”, unde se află sediul Congresului.

În timpul Războiului de Secesiune (1861-1865), Sudul confederat şi-a declarat independenţa faţă de Statele Unite şi s-a luptat pentru menţinerea sclaviei, abolită în restul ţării.

Drapelele şi monumentele forţelor confederate sunt frecvent văzute acum ca simboluri ale rasismului, chiar dacă partizanii lor, conservatori, ţin să explice că este vorba de o simplă moştenire a ţării.

De la moartea afro-americanului George Floyd la sfârşitul lui mai, Statele Unite sunt angajate într-o analiză generalizată a trecutului lor sclavagist, iar presiune în jurul monumentelor confederate este în creştere.

Congresul american numără mai mult de zece statui ale unor responsabili confederaţi.

„Strămoşii mei au ridicat Capitoliul şi, totuşi, există monumente spre gloria persoanelor care i-au redus la sclavie pe strămoşii mei”, a declarat miercuri reprezentanta Californiei Karen Bass, în fruntea grupului parlamentar ce reuneşte congresmeni de afro-americani.

Aceste statui, a declarat ea, sunt „o acceptare a supremaţiei albe şi rasismului”.

Proiectul legislativ, care a primit sprijinul a 73 de aleşi republicani, trebuie să fie aprobat de Senat, majoritar conservator.

Legea va trebui ulterior să fie promulgată de preşedintele republican, Donald Trump, care s-a opus ferm retragerii monumentelor confederate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Mi se pare o mare si regretabila exagerare. Ar fi o pierdere pentru civilizatia Americana si Occidentala in general. Sper ca Senatul si Presedintele sa respinga propunerea. Acuma ce sa facem, sa distrugem toate statuile si vestigiile Romane si Grecesti pentru ca erau societati sclavagiste? Nu sunt decat stadii in evolutia civilizatiei, iar aceste stadii au facut ca in final noi sa fim ce sutem astazi. Judecarea trecutului pre-contemporan prin prisma prezentului este o eroare logica grosolana.

    • “Thus, a good man, though a slave, is free; but a wicked man, though a king, is a slave. For he serves, not one man alone, but what is worse, as many masters as he has vices.”

      ― Augustine of Hippo, City of God

    • Fiecare este sclavul patimilor sale insa dezbaterea este despre sclavia negrilor fata de albi

      Desi este acelasi cuvant – sclavie, totusi exista cel putin o diferenta: cand vorbim de patimi ne gandim la o sclavie nesilita iar in cea de a doua situatie vorbim de o constrangere.

  2. SUA elimina simbolurile barbariei, tiraniei si sclaviei umane dar nu si adeptii discriminarii.

  3. Dar cu statuile indienilor cum rămâne?

  4. Au dreptate partial dar istoria nu se poate schimba dar se poate face ,monumente,parcuri,muzee care sa promoveze iertarea, iubirea cum ne invata domnul Hristos.USA are multe valori ,acelea trebuie scoase in fata

    • „city of God” vs „city of man” din pacate astazi se traieste in lumea occidentala dupa conduita „city of man” de aceea oamenii sunt mai sclavi ca niciodata.

    • Cat de curand putem avea statuia canaliei Mengele pentru ”progresele aduse medicinii” prin experimentele din Auschwitz, cum insinua odata Voi cu Voicu pe Antena 3.

  5. Mă întreb dacă visez sau trăiesc aievea ceea ce citesc…
    Condamnăm comunismul pentru că a rescris istoria României conform cu ideologia partidului comunist; păi ăștia, ,,democrații” din USA (USA, surori și frați, aia care i-a venit de hac lu’ ,,imperiul răului”!), nu rescriu istoria USA după liniile trasate de partid? Și deci ce-i deosebește de un partid comunist?!
    Și-un mesaj pentru Karen Bass, din ,,fruntea grupului parlamentar ce reuneşte congresmeni de afro-americani”: de ce nu te întorci, fată, în Africa ,,strămoșilor tăi”? Că e gata să-ți plătească Trump însuși biletul de avion, la cea mai scumpă clasă.

  6. !ofCAER

    cu tot respectul o spun, bateti campii!

    as propune sa citim situatia ca tinand de o dilema etica…Statuile in cauza se doreau a fi expresia unitatii statale…

    si ca totul tine de istorie, cum foarte bine puncteaza mai sus @Ioan

    pe de alta parte, trebuie sa intelegem ca un stat nu poate sa accepte azi ca fundamentele salestau pe încălcarea unor valori de baza…

    daca acceptam mentinerea statuilor inseamna ca le consideram simboluri politice actuale, ceea ce nu se potriveste cu situatia momentului..

    cred ca statuile ar trebui sa devina exponate de muzeu si nu simboluri politice,

    momentul ca ele reprezentau unitatea Americii a trecut…

    unitatea Americii trebuie sa se realizeze pe un acord de valori, nu pe recunoasterea ca americani si a invingatorilor si a invinsilor in Razboiul Civil..

    poate gresesc, dar asa inteleg eu situatia..