G4Media.ro

Camera Lorzilor votează pentru amânarea aprobării tratatului privind sistemul de azil din…

Camera Lorzilor votează pentru amânarea aprobării tratatului privind sistemul de azil din Rwanda, până când Kigali își va îmbunătăți procedurile de azil / Moțiunea nu este obligatorie pentru guvern

În primul vot de acest gen, Camera Lorzilor a cerut ca noul tratat dintre Marea Britanie și Rwanda să fie amânat până când Kigali își va îmbunătăți procedurile de azil, relatează BBC.

Deputații au susținut o moțiune care cere guvernului să nu ratifice tratatul cu 214 voturi pentru și 171 împotrivă. Moțiunea nu este obligatorie pentru guvern.

Tratatul, semnat în decembrie, este esențial pentru planul lui Rishi Sunak de a deporta solicitanții de azil în Rwanda, dar este separat de proiectul de lege privind siguranța în Rwanda.

Downing Street nu a comentat încă.

Săptămâna viitoare, colegii vor începe să dezbată proiectul de lege în sine, care are ca scop să prevină contestațiile legale la deportarea solicitanților de azil în Rwanda.

Deși nu este obligatoriu, votul asupra tratatului dă o indicație asupra nivelului de opoziție cu care se va confrunta probabil Sunak atunci când proiectul de lege va fi dezbătut în Camera Lorzilor.

Însă doar un singur conservator – contele de Dundee – s-a răzvrătit împotriva guvernului la votul de luni seară.

Votul a fost primul care a avut loc în conformitate cu Legea privind reforma constituțională și guvernanța din 2010 – care a stabilit noi metode pentru ca Lorzii să respingă ratificarea tratatului.

Odată ce proiectul de lege privind Rwanda va fi adoptat, tratatul va fi ratificat oficial – deși guvernul nu are nevoie de sprijinul parlamentului pentru a aproba tratatul.

Tratatul dintre Marea Britanie și Rwanda constituie un element central al planului guvernului de a descuraja migranții să traverseze Canalul Mânecii cu ambarcațiuni mici.

Tratatul a fost redactat ca răspuns la decizia Curții Supreme de Justiție care a declarat că politica privind Rwanda este ilegală.

Ministrul de interne, James Cleverly, a semnat noul tratat cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic la Kigali, despre care a spus că va garanta că persoanele relocate în Rwanda nu riscă să fie returnate într-o țară în care viața sau libertatea lor ar fi amenințate – un proces cunoscut sub numele de „non-refoulement”.

De asemenea, tratatul stabilește un nou organism de apel, care va fi format din judecători cu experiență în domeniul azilului din mai multe țări, pentru a audia cazuri individuale.

Guvernul afirmă că sistemul de azil din Rwanda va fi monitorizat de un comitet independent, ale cărui puteri de aplicare a tratatului vor fi sporite.

Comitetul de monitorizare va dezvolta un sistem care va permite persoanelor relocate și avocaților acestora să depună plângeri, afirmă guvernul.

Însă Camera Lorzilor a susținut luni o moțiune care susține că tratatul ar trebui să aștepte până când guvernul va putea dovedi că Rwanda este sigură.

Moțiunea a fost propusă de un fost procuror general laburist, Lord Goldsmith, în numele Comitetului pentru acorduri internaționale, care a enumerat 10 probleme nerezolvate în sistemul de azil din Rwanda.

Comisia a publicat săptămâna trecută un raport în care susținea că măsurile de protecție promise prin Tratatul privind Rwanda nu au fost încă introduse.

Lordul Goldsmith a declarat: „Guvernul a prezentat deja un proiect de lege în Parlament, cerându-i să judece că Rwanda este sigură acum.

„Și totuși, pe baza propriilor dovezi ale ministrului de interne, nu poate fi așa, deoarece măsurile nu sunt în vigoare și nu s-au dovedit a fi eficiente”.

Purtătorul de cuvânt al liberal-democraților, Lordul Fox, a adăugat: „Există mai mult decât suficiente motive pentru a amâna ratificarea tratatului până când condițiile pentru funcționarea sa legală vor fi efectiv puse în aplicare”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...