G4Media.ro

Bucureștiul, sufocat de betoane. Un bloc înghesuit între alte două imobile este…

Bucureștiul, sufocat de betoane. Un bloc înghesuit între alte două imobile este construit peste mai multe reţele de utilităţi

Pe strada Pecineaga din Sectorul 5 al Capitalei, in dreptul nr 10 A, se afla până nu de mult un spaţiu verde traversat de o alee pietonală. Asta până când terenul a fost retrocedat, iar pe el, proprietarul a decis să construiasca un bloc de două etaje plus mansarda. Pe lângă faptul că mai mulţi arbori au fost tăiaţi, sub imobilul care se construieşte acum se află mai multe retele de utilitaţi.

Ca mărturie pentru cele afirmate, există mai multe poze din momentul săpării fundaţiei din care se văd clar conductele de gaze şi curent. Conducte peste care, locuitorii din zonă spun că a fost turnat beton. In faţa imobilului, la aproximativ un metru de acesta, trec prin pământ alte conducte. Cele de termoficare.

„În urmă cu două luni, aici ne-am trezit cu o echipă de muncitori care au început să sape nişte şanţuri. Am crezut că sunt de la utilităţi publice. După ce am stat de vorbă cu ei, mi-au explicat că aici se va construi un imobil P+2 nivele+mansardă. Am vrut să vedem şi noi autorizaţiile de construcţie şi nu ni s-a arătat nimic. Mai mult decât atât, pe lângă defrişările care s-au făcut, s-a blocat o alee care făcea legătura între jumătate de cartier şi Piaţa Rahova. S-a săpat şi s-a construit peste utilităţi publice cum ar fi: conducte de gaze, conducte RADET şi peste cablu de înaltă tensiune. Chiar în timp ce săpau, un cablu de înaltă tensiune a fost secţionat şi a făcut o flamă mare. Un alt lucru care ne deranjează este că această construcţie este lipită de blocurile noastre. Ni se ia lumina, ni se ia verdeaţa, ni se ia accesul la aleea pietonală pe care mergeam la piaţă. E foarte aproape. Dacă întind mână din construcţie în bloc, putem să dăm noroc prieteneşte”, a declarat pentru G4Media.ro Ştefan Marchidan, preşedintele asociaţiei de proprietari.

În ciuda neregulilor semnalate, Primăria Sectorului 5 susţine într-un răspuns pentru TVR că proprietarul imobilului are toate avizele în regulă. Are autorizaţie de construire emisă în baza unui certificat de urbanism care atestă toate avizile impuse de lege, „inclusiv pe cele de la furnizorii de utilităţi”.

Activiştii de mediu nu văd însă cu ochi bun noul proiect imobiliar. Asta pentru că pe lângă suspiciunile care planează asupra emiterii avizelor emise de primărie pentru ca dezvoltatorul să poată construi, spaţiul verde ar fi putut fi răscumpărat cu bani sau cu un teren la schimb.

„Legea este foarte clară. Primăria putea să dea negaţie încă de la certificatul de urbanism. Precizează legea. Putea să îi precizeze că acolo sunt utilităţi, să îi arate ce spune legislaţia de mediu şi să nu-i autorizeze investiţiile pe terenul respectiv. Aşa că proprietarul nu avea decât să se îndrepte cu cererea de expropriere către Primăria Generală, Consiliul General. Legea spune că se interzice schimbarea de destinaţie a spaţiilor verzi care însoţesc blocurile de locuinţe, indiferent de regimul juridic al acestora. Poţi să fii proprietar particular, dacă ai vrut să iei un teren pe spaţiul verde al blocului, îl păstrezi ca atare, sau ceri primăriei să îţi dea teren la schimb, sau să îţi dea banii”, a declarat pentru G4Media.ro Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica.

Pentru că se simt neîndreptăţiţi, locuitorii din zonă spun că îşi vor căuta dreptatea în instanţă.

Potrivit ultimelor statistici, Bucureştiul ar avea în acest moment 23 mp de spaţii verzi pe locuitor, în condiţiile în care legislaţia naţională cât şi cea europeană prevede un minim de 26 mp. Spre comparație, Viena avea în anul 2012 o suprafață de 120 mp de spațiu verde per locuitor, fiind urmată de Helsinki (100) și Stockholm (86).

UPDATE: Beneficiarul investiţiei, Florian Claudiu Codaus, a remis redacției un punct de vedere. Vi-l prezentăm integral:

1. Acest teren se afla in proprietatea familiei mele de mai bine de 20 si ceva de ani, mai exact din anul 1996.

2. Acest teren nu a figurat in Registrul spatiilor verzi din Bucuresti, fiind proprietate personala.

3. Locurile de parcare au fost amenajate fara a mi se cere acordul in acest sens, dar in acelasi timp, nu am considerat util sa ma opun confortului vecinilor, cat timp eu inca nu imi incepusem proiectul personal. Mai mult, incepand cu 1 Ianuarie 2020, contractele de inchiriere pentru parcare au fost reziliate.

4. Legat de aleea de trecere „la piata”, doresc sa precizez ca respectiva alee a fost amenajata de primarie, pe terenul meu, proprietate personala, pentru a permite copiilor din zona sa ajunga la scoala fara a mai trece prin noroiul dintre masini. Am considerat ca a nu ma opune acestui demers temporar este un gest firesc din partea mea pentru a oferi copiilor un confort atat ca drum cat si ca timp, avand in vedere ca eu inca nu incepusem proiectul meu. Dar acest lucru nu inseamna ca eu nu imi mai construiesc casa vreodata.

5. Utilitatile de sub amprenta constructiei au fost deviate asa cum a fost solicitat. Fara avizele furnizorilor de utilitati nu as fi primit autorizatia de constructie.

6. Autorizatia este obtinuta de la primaria de sector respectand reglementarile legale.

7. Am raspuns de fiecare data cand am fost contactat de vreun vecin sau de vreo autoritate publica. Am stat de vorba cu vecini si am explicat toata situatia. Dorinta de a imi construi casa pe terenul meu este veche de ani de zile. Toti cei ce au fost interesati de acest subiect au putut sta de vorba cu mine oricand au dorit.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

  1. Asta înseamnă epoca PSD in Bucuresti :((
    Apoi zice Firea ca traficul l-a moștenit cand ei ne sufocă pe metru pătrat . .

    • Dar sa vedeti „elanul” PSD-ului in epoca Fagadau ,Constanta.Toate blocurile astea se fac cu spagi grele la primar sau la functionarii din primarie..Procurorii nu au dovezi,bineinteles.

    • si daca, prin minune, de maine, nu va mai exista epoca psd, din inertie lucrurile se vor face tot asa cel putin o generatie

    • Ei as… crezi ca la Cluj e altfel? Aici se construiesc blocuri cu 6 etaje intre case cu un singur etaj. Ne-au luat lumina la toti. In Floresti sunt blocurile insiruite atat de aproape incat daca deschid ferestrele toti vecini, poti sa tragi o sageata prin 5 randuri de blocuri. Ce sa mai zic ca ne aruncam bricheta dintr-un bloc in altul cand fumam pe balcon. Muie primariilor din cluj si floresti.

    • Bautura si sarmale v-ati dat? Daca da, ma mut si eu langa voi?

  2. „Neândreptatiti”? Serios?

    • Dacă așa au declarat locuitorii, că se simt neândreptățiți, ăștia cum vrei să scrie, neîndreptățiți?

    • Amice ziarist, daca se simteau neindreptatiti, locuitorii taceau din gura. Neindreptatit inseamna fara drept.

      Ei s-au simtit nedreptățiți, asa încât isi caută dreptatea.

      Mai mare jalea cu „saitu” asta…

  3. Bravo g4media !

    Spre fapt divers si la mine in fata blocului primaria a improprietarit pe careva cu un spatiu verde incercuit efectiv de blocuri, pe care nu se mai fac amenajari de spatiu verde. Oare de ce ?

    Aici este spatiul cu pricina. Aici duceam copilul la plimbare atunci cand nu putea adormi. Acum se pare ca este proprietate privata.
    https://www.google.ro/maps/@44.4331144,26.1551287,101m/data=!3m1!1e3

  4. Un alt exemplu este parcul „Topoganul de ciment” de la Potcoava. A fost lasat de primarie in paragina, spatiul de joaca pentru copii a fost desfiintat. Aici este linkul pentru localizare:

    https://www.google.ro/maps/@44.4297983,26.1577497,85m/data=!3m1!1e3

    • Ma dadeam pe topoganul ala cand eram copil. Ar trebui incadrat la monument istoric.

  5. Stie PSD-ul ce face. Trebuie sa va obisnuiti cu inghesuiala. Curand Pamantul va avea o populatie de 10 miliarde, iar cand vor izbucni incendii in India si Africa, doar nu va imaginati ca populatia de culoare va imigra spre Siberia cea inca geroasa…!?

    • Nu doar PSDu’, am mare incredere in mucusor, ca in secunda doi, cand blocul e gata si plin de locatari, ii da pe ei in judecata, pentru ca au cumparat imobilul de buna credinta! ca deh, omu e matematician hastagrezist… nu e retardat mintal, doamne fereste!

    • Dar castelele baronilor PSD de ce nu stau inghesuite ? Ha ?

    • @Asistat,
      Aveti grija ca si la voi, la peneleu, nea Marian-Dinte-de-Aur a promis ca n-o sa mai elibereze Autorizatii de Construire dupa scandalul de la Bragadiru, dar pesemne mai are nevoie de ceva aur ca si-a luat nevasta tinerica si doar nu te gandesti ca astea tinerele sunt cu ochii dupa tinichele…

    • @Scara, ce e bine la noi la partid, e ca la vremuri noi, suntem tot noi si bine facem! Si ne place si hauru’, se stie!

  6. Ne ocupam de mai bine de o luna de acest caz, tot la intervenția cetățenilor din zona și am scris despre asta https://www.facebook.com/1195250503973220/posts/1414993085332293/?d=n
    Cârdășia este de necrezut, totul aici este sub bagheta magicului VANGHELIE, Florea fiind o marioneta.
    Am reclamat poliției locale și la mediu defrișarea și ei vin și dau câte 300-400 lei amenda.
    Au fost solicitate documentele in baza legii 544 și primăria ne da ignore.
    Asta e primăria domnului Florea și aPSD.
    #SăScăpămDeEiLaVot

  7. Le-am trimis si eu rataților de la G4Media o poveste similară, cu o constructie ilegală în sectorul 3, cu Autorizație emisă de tiganul Negoiță.
    Mult mai bine documentată, eu și câțiva vecini am demarat proces de Anulare a Autorizatiei.
    Au ignorat povestea.
    Care or fi criteriile de alegere a subiectelor la G4Media !? Tapalaga și amicii sunt niște „jurnaliști” subiectivi, care publică în funcție de interese. Și din nefericire alții mai buni nu prea avem pentru a ne lua informațiile…

    • E ca si cu Nicusor: targeteaza doar proiectele din centru si zona de nord care pot sa ii dea vizibilitate si sa-i „paveze” drumul spre primarie sau eventual sa genereze niste ca$h varsat de investitori ca sa scape de el, vezi lista sponsorilor lui la alegerile trecute. Spete similare de la periferie, cum este cea prezentata in articol, nu il intereseaza, pentru ca nu ii aduc niciun beneficiu personal.

  8. Bine ca imbecilii PSD dau despagubiri criminalilor, pt ca le lipsesc cativa cm² in celule, iar cand bucurestenii se sufoca intre cladiri, primesc de la Firea baloane colorate, iepurasi si beculete!

  9. „Asta înseamnă epoca PSD in Bucuresti” spunea cineva mai sus, asa o fi, eu insa pot sa spun cum e epoca PD/PDL/PNL la Cluj-Napoca, si este exact la fel, servicii la pamant, infrastuctura inexistenta, insa ce avem noi avem PR bun, prostitul prostilor functioneaza mult mai bine

    Poftiti la vot anul acesta si votati la fel ca sa fie la fel
    Noapte buna Romania !

    • Te-ai invartit de un raport din partea mea, pentru ca inviti la absenteism local, magarule!

    • cine nu e cu noi e impotriva noastra ! postacii pnl invita la votat usl in continuare

      sunt alternative dar e nevoie de un pic de educatie, nu e cazul la tine pentru ca tu esti doar un amarat platit cu bani marunti

  10. La fel este și în sectorul 4 în spate la Piata Progresul.
    Din parculet lăsat în paragină s-a retrocedat și a apărut un bloc. Marca Baluta ?

  11. Terenul nu a fost niciodata catalogat ca spatiu verde (zona din PUG-ul Bucuresti – V- ), avizele nu sunt emise de catre Primaria sector 5 , ci de catre regiile de utilitati, aleea pietonala nu a existat niciodata, exista doar un drum batatorit facut de lenesii care nu puteau ocoli blocul, G4 MEDIA ar trebui intai sa se puna la punct cu regulamentele in vigoare si sa consulte dosarul cu proiecte si avize de la primaria sectorului 5, dl Dan Trifu MARE activist si vicepresedint Eco Civica trebuia sa stie ca pe acel teren existau vase wc, saltele, cauciucuri, seringi lasate de drogati, gunoaie si cam tot ce trebuia aruncat de prin case… Pe spatiul ramas liber parcau masinile locatarii blocurilor … era gratis … MARE SUPARARE ca nu se mai poate! Terenul este in proprietate, iar in acel amplasament a existat inaite de 1989 casa acestor oameni care a fost demolata. In alta ordine de idei , oamenii au primit amenzi pentru faptul ca nu mentin curatenia pe teren, anual plateau si carau cite o basculanta de gunoaie. O FI BINE… Zona L1a din PUG-ul Bucurestiului spune ca regimul de inaltime P+2E-M este de locuinte individuale, nu BLOCURI DE 2 ETAJE , cum se exprima neavenitii ! In final, intrebarea este : ESTE MAI BINE CU CASE INTRE BLOCURI sau CU BLOCURI INTRE CASE …

    • Putem vedea pe Google Maps ce de „gunoaie” erau pe teren: https://goo.gl/maps/xVgz3pg6d9ia83nT9

      Ce nu spune stimabilul proprietar al terenului cu numar cadastral 229199 este ca terenul lui inconjoara acum pe trei parti scara de bloc cu pricina, accesul proprietarilor apartamentelor respective fiind astfel obstructionat in mod ilegal. E un caz clar de retrocedare frauduloasa.

    • E prima oara cand aud ca avizul de constructie este eliberat de regiile de utilitati.
      Gugumania mai mare nu am auzit.
      Sa-ti citesc din Legea 50/1991 (in vigoare) : „Autorizaţia de construire constituie actul final de autoritate al administraţiei publice locale pe baza căruia este permisă executarea lucrărilor de construcţii corespunzător măsurilor prevăzute de lege referitoare la amplasarea, conceperea, realizarea, exploatarea şi postutilizarea construcţiilor.”
      Deci, retine, e vorba de admiinistratia publica locala, adica primaria lui Florea/Vanghelie, nu regiile locale.
      Iar primaria nu are voie (in teorie) sa incalce legislatia, care nu permitea magaria respectiva.
      Asta ca sa nu mai aberezi in incercarea de a justifica si de a da legalitate unei potlogarii.

    • Dragos: ” trebuia sa stie ca pe acel teren existau vase wc, saltele, cauciucuri, seringi lasate de drogati, gunoaie si cam tot ce trebuia aruncat de prin case…”

      Duomnu’ Dragos, mare dezolator imobiliar, ati uitat de „droguri, armament, munitie, masina de scris automata, tiparit bani”. Pai ce facem, nu dam tot ce s-a gasit pe terenul ala, la Peneteu si la Peneleu?
      Iar daca va simtiti atat de blindat legal, de ce doar comentati aiurea pe site-uri, in loc sa iesiti cu un comunicat oficial, in care sa prezentati hartiile pe care le aveti, semnate de cine din primarii si regii de utilitati, etc etc etc?
      Sau Florea v-a recomandat sa mergeti pe burta?

    • Vorbiti fara sa stiti. Poate ati platit dumneavoastră amenda in locul nostru… Sa va postez si o imagine cu aleea betonata si iluminata?

  12. De parca problema asta este de ieri…Tot Bucurestiul este construit asa inca de la primele boomuri imobiliare de prin anii 2000+.
    Peste tot nu sunt respectate legile si normele in constructii ISU,ISC, Politia rutiera, Urbanistii dau din umeri nedumeriti de fiecare data cand i-am chemat :).
    Sunt legi pe care nu le respecta NIMENI! – distanta dintre blocuri 50% din inaltime, numarul locurilor de parcare 1 per 1 ap construit pana in 100mp si 2 per ap daca depasesc 100mp.. minim 10% locuri de parcare din nr apartamentelor si tot asa..
    Daca vrei dezastru in constructii vedeti langa Politehnica (Novum), unde s-au dat autorizatii de constructie peste 2000+ ap + hotel..cu un singur drum de acces care nici nu figureaza la vreo primarie si nu respecta latimea minima.. sa nu mai vorbim de cele de prin Militari Residence, Piepera, Prelungirea Ghencea, Leonida etc.

    Daca vreun primar general sau de sector vrea sa faca curat in acest minunat oras si sa mai fluidizeze traficul as incepe cu dezastrul in imobiliare, pentru ca de aici pleaca toate problemele de infrastructura Ceausista care nu face fata la haosul dezvoltat de rechinii imobiliari.

  13. In primul rand, nu stiu cand a crescut spatiul verde la 23 mp/cap de locuitor, in conditiile in care in urma cu vreo 6 luni era de vreo 17 mp/cap de locuitor (daca nu ma inseala memoria), iar verdetea dispare pe zi ce trece. S-au plantat copaci si nu s-a laudat Firea sau vreun alt primar de sector? Nu-mi vine sa cred.
    In al doilea rand, cum de lui gogu srl i-au iesit toate avizele, si peste legea care prevede pastrarea spatiului verde si peste utilitati, iar pentru bucata de A1 dintre Cosevita si Marginea (ca sa dam un singur exemplu) nu se misca nimic de vreo 4-5 ani de zile. A stiut apropitarul din sectorul sa-l „unga” pe primarul sectorului 5 eficient?

  14. In primul rand primaria nu putea sa „să dea negaţie încă de la certificatul de urbanism” de amorul artei, nu stiu ce lege citeaza dl de la Eco Civica, pentru ca legea 50 nu este sigur. In al doilea rand, avizele de utilitati specificate in certificatul de urbanism se emit de catre institutiile care le au in grija, nu de catre primarie, oricare ar fi primaria in cauza. Nu in ultimul rand, conform PUG Bucuresti, care sta la baza emiterii certificatului de urbanism, terenul cu pricina nu este situat intr-o zona verde, ci este intr-o zona construibila.

    • Astea sunt argumente de 2 lei. Toate parculetele dintre blocuri sunt trecute in PUG ca si „L”-uri (subzone locuinte medii si inalte) si nu verzi: http://pmb.ro/servicii/urbanism/pug/docs/planul_UTR.pdf

      E o chichita folosita din plin de dezvoltatorii imobiliari, in cardasie cu autoritatile locale, de aia s-au umplut toate parculetele de constructii. Nu intelegeti ca ne-am saturat de smecheriile astea?

  15. Muriţi sufocaţi, naţie de lichele şi vite care nu votează.

  16. Au tăiat și copacul din mijlocul casei ??

  17. Ceva nu e clar din articol, daca vecinii vechi si cei noi or sa poata sa dea mana „prieteneste” de la geam, le va trece supararea sau nu?
    Nu poti sa ai suparari cu prietenii.