G4Media.ro

BREAKING Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe / Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale / Pensiile magistraților aflate în plată se vor recalcula, anunță Ciucă

Update

Președintele PSD, Marele Ciolacu, a anunțat pe Facebook că a depus „astăzi, la Camera Deputaților, amendamentele prin care dorim să închidem definitiv subiectul pensiilor speciale. Aceste modificări au ca scop #eliminarea unor #abuzuri și #inechități care au durat prea multă vreme. Mi-am asumat public acest rol și sunt decis să merg până la capăt!”

Liderul PSD spune că dorește ca principiul contributivității să primeze în întreg sistemul de pensii publice și „nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, în care să-și aranjeze din pix pensii uriașe, mai mari decât venitul din activitatea profesională.”

În plus, Ciolacu amintește că reforma pensiilor speciale este una din condițiile din PNRR, astfel încât România să poată primi o tranșă de peste 3 miliarde de euro. „Avem o nevoie uriașă de acești bani pentru investiții în sisteme publice esențiale, precum Educația și Sănătatea.”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Știrea inițială

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni, într-o postare pe Facebook, că, prin noua lege a pensiilor, vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe și că se va aplica un impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale.

„În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri”, a anunțat premierul.

Nicolae Ciucă afirmă că „pensia fiecărui cetățean trebuie să reflecte importanța muncii sale de o viață și contribuția la sistemul public”.

Premierul spune că „modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR”. „Printr-o serie de amendamente pe care coaliția de guvernare și le asumă, corectăm aceste inechități și introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, adaugă Ciucă.

Măsurile anunțe de către premier:

Se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepțiile. Pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani. Același principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați – diplomați, funcționari parlamentari, angajații Curții de Conturi.

Se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, angajaților încadrați pe funcții de execuție specific în cadrul misiunilor diplomatice.

Veniturile din pensie trebuie să fie proporționale contribuției la sistemul public și nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate.

Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va crește eșalonat la 300 de luni.

Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității. Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivității, esențial în legea pensiilor publice.

Printr-o altă propunere se elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraților odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate. În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri.

Aceste amendamente vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alături de Legea Pensiilor și Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să și-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate și echitate sistemului public de salarii și pensii.

Context. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, în 22 mai, după discuțiile pe care le-a avut la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la 65 de ani.

„Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sitemul public de pensii”, a explicat Marius Budăi.

  • În prezent vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani și 9 luni pentru femei. Legislația în vigoare prevede creșterea treptată a vârstei de pensionare la femei la 63 de ani până în 2030, iar în PNRR este menționată egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani. Există anumite categorii de salariați care se pot pensiona de la vârste mult mai mici, precum magistrații, militarii și polițiștii.

Budăi a mai anunțat că drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuții, astfel încât să se raporteze la întreaga perioadă. Nu va mai fi luată în calculul pensiei doar o anumită perioadă de contributivitate, ci se va calcula pe întreaga perioadă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Nu cred până nu văd!

  2. Intotdeauna trebuie sa ne ameninte Bruxelles-ul cu pierderea fondurilor comunitare ca sa ne respectam angajamentele asumate cu CE!

  3. Eh, pot sa dea o lege si sa si-o anuleze la curtea constitutionala. Nu tre sa punem botul la promisiuni.

  4. Pe cand se va umbla si la cumulul pensie-salariu?

  5. Pariu ca nu trece de CCR? :))

  6. Logica PSDNL:”furăm cât putem, iar când crapă sistemul, dăm mărunțiș înapoi”, ceea ce a dus la sistemul fiscal actual, care nu mai are nicio logică.

  7. abureli marca maciuca,sa vedem cum le digera cecereaua…

  8. Gura bate coorul!
    Vedeți voi cum blochează totul magistrații înainte de a se vota!

    • Voiam să spun că astfel de masuri trebuiau luate rapid prin OUG cu termen de intrare în vigoare imediat si o aprobai prin procedură de urgență ca să nu lași timp de reacție și pensionare la mii de speciali!

    • PS
      Doar câteva ore au trecut și magistrații deja se vaicaresc, urlă și amenință cu pensionarea! Împuțiții nu se dezmint!

    • se iese la protest, n-auzi? deabia astept sa vad politisti batuti de jandarmi la proteste! varsta de pensionare si ciuntirea (caci asta nu e taiere) pensiei speciale sunt motivele :))

    • PS: cu OUG nu merge ca-l desfiinteaza rapid CCR … si legea trebe sa fie bulet proof

  9. fix-pix

  10. Dacă se impozita cu 30% ce depășea venitul mediu net tușeau și mai tare magistrații.

  11. Nu trebuie sa ne bucuram! Se vor găsi metode, principii, sporuri și alte metode pentru că magistrații independenți, inamovibili și mai ales stresați sa nu simtă aceste modificări. Oricum, la o pensie medie de 18000 de lei nu cred că vor suferi de loc dacă se vor aplica toate aceste măsuri.

    • Sunt singurii exceptați la plafonul de 80% pensie din salariu, deci ar trebui să tacă dreq!

  12. Asistăm la o grabnică pensionare a cadrelor din armată si din restrul structurilor de aparare si ordine publica, precum si din randul magistraturii .
    Concomitent, remarcăm o „concurența” dezarmantă la concursurile organizate de catre armata si politie …
    In țara „eșuată” și „educată”, condusă de un turist-trecător fără a lăsa vreo urmă în istorie,
    pregătițiva de mai multă siguranță…
    Cu încredere .

    • Doar cei care se incadreaza in momentul asta. Avand in vedere ca va creste varsta de pensionare in fiecare an, practic va fi din cei in ce mai greu sa iesi mai devreme.

  13. Oricum, e al doilea pas înainte! Noroc cu deficitul bugetar exagerat și cu greva din învățământ, că altfel nu ar fi îndrăznit să facă nimic!
    Vorba aia:
    “tot răul, spre bine! “

  14. Că pensionează soldații la 65 nu-i nicio problema, că în caz de război la ce armata avem, ajung ungurii la București mai repede decât a ajuns armata română la Budapesta ! Nicio problema cu acrobatii, balerini, minerii, scafandri și piloții de avion, că la circ, in mină și cu avionul mai incet ! Dar nu prea îmi convine, în situația în care îmi ia casa foc, sa vina la intervenție cinci-sase pompieri de 64 ani și 100 kg/persoana. La fel în caz de inundații sau alta catastrofa sa aștept să ajungă la intervenție niste jandarmi de 64 ani, bolnavi de reumatism sau mai știu eu ce alte boli așa zise profesionale.

  15. adevarul e ca grevele si presiunea sociala le da incompetentilor astora sansa de a face ceva corect care sa ramana!

  16. Hoților!!!
    Jos laba din buzunarul nostru!
    Plătiți profesorii și tăiați toate pensiile speciale!
    Fiecare primește pensie cat a contribuit.
    Măriți salariile dacă vreți pensii mari, hoților!

  17. Vai ce va mai place să puneți botu’la guvernanti! Suma alocată din PIB ptr.pensiile speciale înseamnă 0,1%. Suma alocată ptr.invatamant este 3,2% din PIB, iar ptr.toate vechiturile cumpărate de guvern(F16 și fregate) s-au alocat 2.5 din PIB. Concluzia : banii ptr. pensiile speciale sunt mărunțiș, cu banii dați pe un F 16 ( pe care ca stat le-am achitat dar nu le-am primit ) rezolvam toate problemele financiare ale învățământului românesc (asta fara sa mai amintim de miliardele de euro cheltuiți pe vaccinuri aruncate la gunoi după pandemie)

    • De unde iti iei cifrele astea (0.1%), de pe Kiseleff sau de pe Modrogan? Pensiile speciale reprezintă 1% din produsul intern brut, care e mult prea mult banet dat catorva speciali cu egoul pana la cer. Intreg sistemul de invatamant a beneficiat de 3.2%, tu dai pe niste pensii speciale, necontributive, 1% ?!?! Si permiti si cumulul ?!?!

  18. 1% din PIB pensiile speciale +cca.30%din PIB,coruptia protejată.Militarii M.Ap.N.,majoritatea covarsitoare,sunt exclusi.De ce credeti ca se urneste asa de greu legea asta?

  19. Normal ca w o asazisa intentie. Forma finala a legii va contine o gramada de exceptii si alte trucuri pentru pacalire. Daca nu in kege poate in Normele de aplicare. Romanii sunt experimentaii in smecherii din astea. Dar dupa atatea „pacaleli” cel mai mare pacalit e romany

  20. Grava inechitate sociala. Stat mafiot si corupt.