G4Media.ro

BREAKING Spania, Norvegia și Irlanda recunosc în mod oficial statul palestinian

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Spania, Norvegia și Irlanda recunosc în mod oficial statul palestinian

UPDATE 14:52 Irlanda a recunoscut în mod oficial Palestina ca stat suveran și independent, informează Sky News.

Guvernul irlandez a declarat că a fost de acord să stabilească relații diplomatice depline între Dublin și Ramallah și a precizat că va fi numit un ambasador în statul Palestina, împreună cu o ambasadă a Irlandei la Ramallah.

Într-un comunicat, guvernul a declarat că a luat act de contextul tragic al anunțului și a cerut din nou o încetare imediată a focului în Gaza, eliberarea ostaticilor israelieni și accesul neîngrădit al ajutorului umanitar.

Taoiseach Simon Harris a declarat: „Această decizie a Irlandei este despre menținerea speranței”.

„Este vorba despre credința că o soluție cu două state este singura cale pentru ca Israelul și Palestina să trăiască alături în pace și securitate.

Am vrut să recunoaștem Palestina la sfârșitul unui proces de pace, însă am făcut această mișcare alături de Spania și Norvegia pentru a menține în viață miracolul păcii.

UPDATE 14:25 Norvegia a confirmat marți că a recunoscut în mod oficial statul Palestina, relatează The Telegraph.

Ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide, a salutat această decizie ca fiind „o zi specială pentru relațiile dintre Norvegia și Palestina”.

„Norvegia a fost unul dintre cei mai fervenți apărători ai unui stat palestinian timp de mai bine de 30 de ani”, a declarat el.

Israelul a criticat decizia ca fiind o „recompensă” pentru Hamas.

Știrea inițială

Spania a recunoscut oficial marți statul palestinian printr-o decizie aprobată de cabinetul de la Madrid, în paralel cu demersuri similare ale Irlandei și Norvegiei, a declarat o purtătoare de cuvânt a guvernului, citată de agenția AFP.

Pilar Alegria a declarat că guvernul a „adoptat o decizie importantă de recunoaștere a unui stat palestinian”, care are „un singur obiectiv: să îi ajute pe israelieni și palestinieni să ajungă la pace”.

Anterior, anunțul Spaniei privind recunoașterea statutului palestiniana provocat furia Israelului. „Pedro Sánchez, Hamas vă mulțumește pentru serviciile dumneavoastră”, a reacționat ministrul israelian de externe, Israel Katz, care a postat un videoclip pe X cu doi dansatori care dansează în pași de flamenco, intercalate cu pașii dramatici ai atacului din 7 octombrie.

Tot marți, Norvegia a început procedurile de recunoaştere oficială a unui stat palestinian independent.

Spania, Norvegia și Irlanda au anunţat simultan acest demers săptămâna trecută, liderii lor exprimându-şi speranţa cu acel prilej ca şi alte ţări să se alăture iniţiativei, cu convingerea că perspectivele pentru pace vor primi un impuls după mai bine de şapte luni de lupte între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Chiar nu mai inteleg nimic. Cum poti sa recunosti un stat care nu este (inca) un stat ci doar doua teritorii care sunt conduse de o autoritate palestiniana si celalalta de un grup terorist care a alungat armat celalalate autoritate palestiniana. Cum poti sa validezi un grup terorist care este raspunzatorul moral al masacrului poporului palestinian prin atrocitatile diin 07.10.2023? Cum pot sa validezi o organzatie terorista care in loc sa dezvolte Fasia Gaza a folosit toate ajutoarele primite de la musulmani si nu numai sa construiasca tunelui si a cumparat arme pentru acest razboi? Cum poti sa validezi un grup terorist care nu a creat nici o valoare adaugata in teritoriu ocupat si palestinienii se bateau sa lucreze in Israel? Cum poti sa-i validezi pe lasii luptatori Hamas care se ascundea in spatele civililor si in spitale? Cum poti sa validezi o organizatie terorista in care liderii stau bine mersi la Doha si isi numara miliardele?!

    • Cum poti sa scrii un comentariu atat de lung, fara o idee originala, doar regurgitand ideile altora?

  2. daca era vorba de catalani … tot asa ziceau?

    • acolo nu le convine
      Comunistii spanioli au uitat de La Reconquista si acum iau partea nu a musulmanilor, ci a unui grup t3r0rist.