G4Media.ro

BREAKING Planul pentru combaterea cancerului, amânat de ministrul Sănătății / Rafila lansează…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Planul pentru combaterea cancerului, amânat de ministrul Sănătății / Rafila lansează în consultare un nou plan care să fie adoptat prin OUG sau lege, în momentul în care trebuia să aplice documentul promulgat de jumătate de an

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, amânarea aplicării Planului național pentru combaterea cancerului. Ministerul Sănătății trebuia să publice până în iunie normele de aplicare a planului adoptat prin lege promulgată în noiembrie anul trecut. Alexandru Rafila a lansat, miercuri, în consultare publică, un nou plan, care să fie adoptat printr-o altă lege sau prin ordonanță de urgență.

Alexandru Rafila a semnat ca inițiator legea deja în vigoare prin care a fost adoptat Planul național pentru combaterea cancerului.

Ministrul Sănătății a declarat, miercuri, că măsurile propuse în acea lege „nu aveau legătură cu obiectivele”. De exemplu, prevenția cancerului era condiționată de înființarea unor departamente de sănătate publică la toate spitalele din România”.

Rafila a afirmat că ministerul nu a reușit să stea de vorba cu nimeni din cei care au lucrat la planul adoptat.

După o perioadă de consultare publică, o să-l promovăm (noul plan, n.red.). El poate fi adoptat prin două variante: ori prin ordonanță, ori prin Parlament. Există și o coaliție care are o datorie față de pacienții care au cancer ca acest plan să devină viabil”, a susținut ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul a menționat că 100.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer, în România.

Ministerul Sănătății a remis presei un comunicat privind lansarea în dezbatere publică a noului plan:

Comisia multidisciplinară de Oncologie a finalizat noua variantă a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCC)

Ministerul Sănătății a lansat pentru consultare publică noua variantă a PNCC, rezultat al activității de 4 luni a comisiei multidisciplinare de Oncologie, formată din 20 de specialiști din toate domeniile medicale cu responsabilități în domeniul oncologiei (oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, onco-hematologie, hematologie pediatrică, anatomie patologică, radiologie, genetică medicală, medicină de familie, sănătate publică, farmacie). Au contribuit și alți specialiști din comisia de radioterapie și subcomisiile de oncologie medicală și chirurgie oncologică.

Necesitatea elaborării unui astfel de document a rezultat din ianuarie 2023, când grupul tehnic de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAS, INSP și specialiști din comisia de Oncologie au constatat că multe dintre normele care trebuiau realizate nu au legătură cu prevenirea și combaterea cancerului, sunt discriminatorii pentru unele categorii de pacienți oncologici și nu sunt identificate sursele de finanțare pentru implementarea acestora.

Specialiștii din comisia multidisciplinară de Oncologie au lucrat în paralel, împreună cu funcționari din cadrul MS și CNAS, la elaborarea normelor pentru a îmbunătăți accesul pacienților la servicii medicale preventive, de diagnostic și tratament.

Comisia a stabilit obiectivele generale ale noului Plan Național de Control al Cancerului și măsurile care trebuie luate pentru atingerea acestora:
1. Dezvoltarea unui sistem integrat de informații de sănătate în oncologie pentru prevenirea și îngrijirea cancerului bazate pe evidenţe și creșterea capacității de cercetare
2. Asigurarea cadrului consolidat pentru un sistem de prevenţie primară consecvent şi durabil
3. Dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului
4. Asigurarea accesului egal și echitabil la diagnostic si îngrijire de calitate înaltă
5. Îmbunătățirea calităţii vieţii pentru pacienții diagnosticaţi cu cancer, a supravieţuitorilor de cancer și a familiilor și persoanelor care îngrijesc bolnavi de cancer
6. Dezvoltarea cercetării în oncologie
7. Asigurarea și dezvoltarea resurselor umane în oncologie
Începând cu anul 2022, au fost implementate mai multe măsuri în sprijinul pacienților:
Programele MONITOR1 și 2 pentru accesul rapid și gratuit la evaluări imagistice de înaltă performanță. Au fost eliminate și barierele birocratice pentru accesul la investigații PET-CT
Decontarea integrală a serviciilor medicale efectuate prin internare de zi în centrele oncologice publice și private
Deblocarea programului de vaccinare anti-HPV, care previne cancerul de col uterin
Introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a unui număr semnificativ de molecule, destinate tratamentului specific al unor forme de cancer
Deblocarea și finalizarea proiectelor pentru construirea și dotarea a 7 noi Centre de radioterapie: Craiova, București, Galați, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași.
Ministerul Sănătății le mulțumește tuturor specialiștilor care au lucrat la varianta îmbunătățită a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului:
Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătății:
Conf. Univ. Dr. Michael Schenker, Oncologie Medicală – Președinte
Conf. Univ. Dr. Dana Stănculeanu, Oncologie Medicală – Vicepreședinte, Președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală
Dr. Daniela Zob, Oncologie Medicală
Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Chirurgie Oncologică
Prof. Univ. Dr. Cecil Mirea, Chirurgie Oncologică
Prof. Univ. Dr. Laura Mazilu, Oncologie Medicală
Prof. Univ. Dr. Șerban Negru, Oncologie Medicală
Prof. Univ. Dr. Gabriel Kacso, Radioterapie
Dr. Radu Valeriu Toma, Radioterapie
Dr. Lucian Bratu, Radioterapie
Prof. Univ. Dr. Alina Daniela Tănase, Hematologie
Șef Lucrări Dr. Mihaela Andreescu, Hematologie
Prof. Univ. Dr. Anca Coliță, Oncologie și Hematologie Pediatrică
Prof. Univ. Dr. Ioana Andreea Gheonea, Imagistică Medicală
Prof. Univ. Dr. Daniela Viorica Mosoiu, Oncologie Medicală, Îngrijiri Paliative
Conf. Univ. Dr. Ana Maria Alexandra Stănescu, Medicină de Familie
Dr. Carmen Ungurean, Sănătate Publică și Management
Șef Lucrări Farm. Răzvan Prisada, Președinte ANMDMR
Prof. Univ. Dr. Ioana Neagoe, Biologie moleculară și genetică
Prof. Univ. Dr. Ovidiu Pop, Anatomie patologică
Membrilor Comisiei de radioterapie și subcomisiilor de oncologie medicală și chirurgie oncologică
Funcționarilor și specialistilor din cadrul MS, CNAS și INSP
Ministerul Sănătății va întreprinde demersurile necesare pentru adoptarea cât mai rapidă a acestui document tehnic care să permită aprobarea normelor care să îmbunătățească accesul pacienților din România la prevenție, diagnostic și tratament, inclusiv medicină personalizată.

Noul plan de combatere a cancerului poate fi consultat aici.

Context. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), trebuia să prezinte până în luna iunie normele de aplicare a Planului național pentru combaterea cancerului, adoptat ca lege în Parlament în 2022 cu votul tuturor partidelor, într-un consens rar întâlnit pe teme de interes major pentru societate. Planul a fost elaborat după ce între 50 și 200 de specialiști au lucrat timp de aproape doi ani pentru realizarea acestui document care ar trebui să aducă beneficii bolnavilor de cancer, în esență prin acces mai ușor la investigații și tratament.

Alexandru Rafila și-a asumat planul în calitate de inițiator al legii, alături de Nelu Tătaru (PNL), Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu (PSD), Adrian Streinu-Cercel (PSD), Attila Laszlo (UDMR), Nicoleta Pauliuc (PNL), Iulia Scântei (PNL). Proiectul a fost semnat de aproape 200 de parlamentari PSD, PNL, USR. Lista inițiatorilor și semnatarilor poate fi consultată aici. În niciun moment cât s-a lucrat la acest plan, nici când a intrat în procesul legislativ, nici la promulgarea cu ceremonial la Palatul Cotroceni de către președintele Iohannis, nici măcar la scurt timp după intrarea în vigoare a legii, Alexandru Rafila nu a spus niciun moment că planul nu este bun, că sunt erori, că trebuie revizuit.

De menționat că Alexandru Rafila este deputat PSD, membru în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților și în Grupul pentru combaterea cancerului din Parlament.

Citește integral Cinismul de la vârful Ministerului Sănătății: în loc să livreze normele de aplicare, Rafila anunță corectarea planului pentru cancer, așteptat de zeci de mii de pacienți / Documentul a fost adoptat după ce specialiști au lucrat 2 ani, iar Rafila l-a asumat ca inițiator

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cat de naiv trebuie sa fii sa ii banui de inclinarea intereselor catre pacienti.

  2. Rafila are idei putine, si in plus nici nu e de acord cu ele.

    Dar ii place sa le arunce pe aici, pe colo, sa aiba lumea ce sa dezbata …. indelung, si fara rost.

    Ii mai plac si simpozioanele, calatoriile, si absentele de la serviciu, preferabil de pe pozitii inalte.