G4Media.ro

Breaking: INSP confirmă transmiterea comunitară susținută în România a variantei Delta a…

Sursa foto: G4Media.ro

Breaking: INSP confirmă transmiterea comunitară susținută în România a variantei Delta a coronavirusului

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) confirmă transmiterea comunitară susținută în România a variantei Delta a coronavirusului, extrem de contagioasă.

În săptămâna 35 au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta”, a anunțat INSP în raportul săptămânal.

Până acum au fost depistate 807 infectări cu varianta Delta și 45 de decese.

INSP explică și criteriile pe baza cărora a fost confirmată transmiterea comunitară a variantei Delta:

  • % județe în care au fost detectate cazuri confirmate cu varianta Delta >50:
    Până în S 35 inclusiv au fost înregistrate cazuri în 38 județe și mun. București (93%).
  • Cazurile să provină din toate regiunile țării:
    Până în S 35 inclusiv au fost înregistrate cazuri în toate regiunile României.
  • Absența legăturii epidemiologice cu cazuri confirmate/a istoricului de călătorie la peste 50% din cazuri:
    Până în S 35 inclusiv cazurile fără legătură epidemiologică reprezintă 50,8% din total. Au fost excluse din calcul cazurile care au refuzat colaborarea cu DSP și cele care nu au putut fi contactate.

Menționăm încă o dată faptul că în ciuda limitărilor (variabilitatea numărului de probe secvențiate de la o săptămână la alta și secvențierea cu precădere a unor probe selectate dintre cele pozitive la RT-PCR specific de variantă), observarea datelor colectate pentru cazurile cu probe secvențiate, cuplată cu rata de creștere a numărului de cazuri, arată că actualul profil de evoluție a epidemiei este determinat de transmiterea variantei Delta”, subliniază INSP.

Cazuri confirmate cu varianta Delta:

  • 28,6% (231 cazuri) se află în 128 focare, dintre care 104 familiale (167 cazuri), 22 de colectivitate (60 cazuri) și 2 în comunitate (4 cazuri), din 28 județe: Alba (1), Argeș (5), Bacău (5), Bihor (1), Brașov (3), Brăila (1), Botoșani (1), Buzău (3), Călărași (11), Cluj (8), Constanța (2), Covasna (1), Dâmbovița (8), Dolj (12), Giurgiu (3), Ilfov (8), Iași (18), Maramureș (2), Mureș (1), Neamț (1), Olt (3), Prahova (1), Suceava (4), Teleorman (7), Timiș (3), Tulcea (1), Vâlcea (1), Vrancea (1) și mun.București (12).
    Dintre cazurile din focare, pentru 20 a fost menționat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din EAU (1), Finlanda (1), India (4), Italia (3), Nepal (1), Portugalia (1), Spania (2), Turcia (4), UK (3).
  • 48,7% (393 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată.
  • 17,6% (142 cazuri sporadice) au istoric de călătorie în alte țări/în țară sau istoric de ședere la lucru în alte țări: 33 în UK, 17 Spania, 14 Bulgaria, 14 Italia, 12 Franța/Monaco, 9 Grecia, 9 Turcia, 5 EAU, 5 România, 3 Germania, 2 Irlanda,
    1 Chile, 1 Croația, 1 Danemarca, 1 Egipt, 1 Irak, 1 Israel, 1 Kenya, 1 Olanda, 1 Portugalia, 1 Rep.Moldova, 1 SUA, 1 Suedia, 1 Tadjikistan, 1 Ungaria, 2 șoferi – transport auto internațional, 1 pilot pe rute internaționale, 1 steward, 1 taximetrist.
  • 1% (8 cazuri) au avut contact în afara familiei cu caz confirmat COVID-19 identificat.
  • 1% (8 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP.
  • 3,1% (25 cazuri) nu au putut fi contactate de către DSP.

Dintre cele 807 cazuri confirmate cu varianta Delta, 191 (23,7%) fuseseră vaccinate: 7 incomplet și 184 complet vaccinate (22,8% din total).

INSP amintește faptul că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Delta nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat. Intervalul dintre data finalizării vaccinării complete și data recoltării probei a fost de
10-208 zile, cu o medie de 113 zile și o mediană de 106 zile.

Vârsta medie a cazurilor decedate, confirmate cu varianta Delta, a fost de 66 ani, mediana de 71 de ani, minima de 32, iar maxima de 91 de ani. 42 cazuri decedate (93,3%) au avut condiții medicale preexistente. Doar 5 cazuri decedate (11%) fuseseră complet vaccinate.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Macar ne-am simtit bine in team-buildinguri, fiecare pe nivelul lui

  2. Wow, ca si cand nu era normal sa fie 🙂

  3. Din datele din informare s35 rezulta ca nu e dominanata. Ca e comunitara, normal, toți veniți de afara sau din concedii, vaqinati fiind, au tot imprastiat-o. Insp care iar nu si-a făcut treaba și intrarea fără testarea vaqinatilor a făcut sa fie răspândire comunitara. Toată inacțiunea nu la asta duce?

    • Este dominanta Delta. Uita-te la graficul pe saptamani, in ultimele 7 saptamani a fost dominanta, este evident.

      INSP-ul exclude cazurile din focare, la fel cum faceau anul trecut DSP-urile, dar le exclude doar din numarul de cazuri Delta, nu le exclude si din totalul de cazuri analizate, si ca urmare obtine procente gresite. Pana la urma ce sa faci, daca nu le-a placut scoala. Macar graficul le-a iesit bine.

    • Speram din tot sufletul, Vlad, sa pricepi din acel grafic ceva. N-a fost sa fie. Informarea zice ca din 2573 cazuri cu variante, 807 (deci acel 31,5% din graficul pe care îl invoci) sunt cu delta și 1722 cu alfa ( 67%). Celelalte procente infime. Deci alfa e dublu ca procent fata de delta în aceste calcule. Deci nu delta e dominanta. E doar comunitara, adică răspândită fără sa se știe sursa. Capisci?

    • Tot ptr Vlad
      Nu am habar de ce histograma arata asa din moment ce mai sus calculul și graficul zice 31,5%

  4. Dupa un an si jumatate de la declansarea circotecii inca sint insi care cred ca raspindirea virusului poate fi impiedicata.
    Daca esti Noua-Zeelanda sa China poate, in Europa mai greu.

  5. Împiedicată nu, însă nu lasata la liber ca să se umple spitalele, sa se sperie lumea și sa ia vaqul-tratament experimental. Ce a făcut statul prin netestarea TUTUROR celor ce intra se cheamă zadarnicirea combaterii răspândirii coviq sau favorizarea răspândirii.