G4Media.ro

BREAKING Deficitul bugetar a ajuns la ajuns la 3,55% din PIB. Creștere…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

BREAKING Deficitul bugetar a ajuns la ajuns la 3,55% din PIB. Creștere accelerată în septembrie. Cheltuielile cu dobânzile și salariile bugetarilor au crescut rapid

Deficitul bugetar, adică diferența dintre venituri și cheltuieli, a ajuns după primele nouă luni la 3,55% din Produsul Intern Brut, arată datele oficiale din execuția bugetară publicate de Ministerul Finanțelor. Diferența dintre venituri și încasări este de 56 de miliarde de lei.

La finalul lunii august, deficitul bugetar era de 2,65% din PIB, ceea ce înseamnă că doar în septembrie deficitul a crescut cu aproape un punct procentual.

Vezi aici sinteza execuției bugetare din septembrie 2023

Veniturile totale au fost de 368,03 miliarde de lei în primele nouă luni. Creșterea față de anul trecut Dinamica acestora a fost susținută mai ales de evoluția încasărilor din impozitul pe salarii și venit, contribuții de asigurări, fonduri europene și impozitul pe profit. Încasările din TVA au crescut mai lent, iar Ministerul Finanțelor explică fenomenul prin ”decelerarea bazei macroeconomice” și un nivel mai ridicat al restituirilor de TVA.

Cheltuielile bugetului general consolidat după primele nouă luni au fost de 424,49 miliarde de lei și au crescut în termeni nominali cu 13,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele nouă luni ale anului 2023 au înregistrat o creștere cu 0,2 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2022, de la 26,5% din PIB la 26,7% din PIB.

Cheltuielile de personal au însumat 96,69 mld lei, în creștere cu 10,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost 53,99 mld lei, în creștere cu 9,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu dobânzile au fost de 23,56 mld lei, cu 2,61 mld lei mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 12,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 145,11 mld lei în creștere cu 9,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2023, a punctului de pensie cu 12,5%.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 54,33 mld lei, în creștere cu 40,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent când au fost în valoare de 38,76 mld lei.

Vom reveni

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează