G4Media.ro

Bogdan Aurescu a vorbit despre contribuția trupelor române la victoria împotriva nazismului,…

Sursa Foto: CNN

Bogdan Aurescu a vorbit despre contribuția trupelor române la victoria împotriva nazismului, în cadrul reuniunii Consiliului de Securtate al ONU

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat vineri la reuniunea informală de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU, cu tema „75 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial pe continentul european – lecţii desprinse pentru prevenirea unor viitoare atrocităţi. Responsabilitatea Consiliului de Securitate”, desfăşurată în sistem videoconferinţă, ocazie cu care a evocat participarea României la cel de-Al Doilea Război Mondial şi aportul trupelor române la victoria împotriva nazismului, transmite Agerpres.ro.

Participarea ministrului român de Externe a avut loc la invitaţia domnului Urmas Reinsalu, ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, ţară ce asigură preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU în luna mai 2020.

Potrivit unui comunicat MAE, Bogdan Aurescu a evocat participarea României la cel de-Al Doilea Război Mondial şi aportul trupelor române la victoria împotriva nazismului, precizând că ţara noastră a avut o contribuţie majoră la victoria finală Aliată.

„Cu peste 167.000 de soldaţi morţi sau răniţi pe câmpul de luptă, România nu a contribuit doar din punct de vedere militar la înfrângerea Regimului Nazist, ci şi la sfârşitul suferinţei civililor de pe continentul European”, a subliniat şeful diplomaţiei române.

Aurescu a evidenţiat, totodată, că anul 2020 marchează şi 75 de ani de existenţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a reiterat importanţa cadrului multilateralismului global reprezentat de ONU şi a respectării mecanismelor de drept internaţional. Ministrul a arătat că, deşi în cei 75 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial a prevalat pacea şi stabilitatea, în special în Europa, „în ultimii ani, am asistat la numeroase provocări la adresa normelor internaţionale, inclusiv pe continentul european”. Aurescu a reamintit astfel că „România a condamnat ferm situaţiile de folosire ilegală a forţei de către unele state şi încercările de ocupare ilegală a teritoriilor altor state”.

Ministrul a reafirmat sprijinul României pentru acţiunea comună şi solidară a statelor membre ONU în găsirea unui răspuns la noile provocări la nivel global. Aurescu a pledat pentru responsabilitatea Consiliului de Securitate al ONU pentru asigurarea păcii şi securităţii internaţionale în conformitate cu mandatul său, inclusiv pe baza prevederilor Cartei care interzic folosirea forţei, şi a exprimat sprijin pentru implicarea acestui for în oferirea unor răspunsuri la noile provocări şi crize.

Şeful diplomaţiei române a reiterat, cu acest prilej, rolul României de actor consecvent în sprijinul păcii şi securităţii internaţionale, subliniind susţinerea pentru activitatea Consiliului de Securitate al ONU şi respectarea dreptului internaţional „Dreptul internaţional este esenţial pentru prevenirea şi limitarea conflictelor locale şi regionale şi pentru evitarea degenerării lor în războaie internaţionale majore”, a spus el.

Bogdan Aurescu a pledat şi pentru asumarea de către Consiliului de Securitate al ONU a unui rol sporit în contextul actualei crize generate de pandemia de COVID-19.

La sesiunea de deschidere au participat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de securitate, Josep Borrell, subsecretarul general ONU pentru afaceri politice şi consolidarea păcii, Rosemary diCarlo şi profesorul Timothy Snyder de la Universitatea Yale – SUA. În cadrul dezbaterilor au susţinut alocuţiuni reprezentanţii a 65 de state membre ONU, dintre care 45 la nivel de ministru al afacerilor externe.

Sistemul ONU marchează periodic, prin evenimente speciale, încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Date fiind circumstanţele actualei perioade la New York, când Adunarea Generală a ONU nu se poate reuni în şedinţă plenară, aniversarea a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut loc în cadrul acestei reuniuni informale a Consiliului de Securitate, prin sistem de videoconferinţă.

sursa foto: CNN

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. parca erau americanii care au spus ca romania a scurtat razboiul cu 6 luni, imaginati-va daca germanii ar fi avut o bomba nucleara in acest timp. apoi, zarurile au fost aruncate, romania a fost tradata chiar de sua si am ramas prostii europei. intelectualii in inchisori si la 2m, romanii adevarati adusi la tacere, au mai ramas curvele si criminalii. urita societate, nasoale timpuri. asa e cind sintem o tara care nu oferim decit carne de tun, capsunari mai pe romaneste. ar trebui ca singurii prieteni pe care sa-i avem sa fie chinezii dar la felul cum ne comportam sintem mai aproape de columbieni si mexicani dar ei sint mai avansati decit noi. …cind romania va deveni libera cu adevarat o sa fim peste multe tari din vest, dar pina atunci mai trec 10 generatii sau..devenim regat, dar cu cine?

    • am fost tradati de Churchill, nu de SUA; mai citeste cucule, mai citeste

    • @gigi gigi gigelus, daca crezi ca nentu isi misca mustata fara sa primeasca aprobare de la roosevelt te inseli amarnic,la yalta au fost toti trei iar mihai,raposatul, se pare ca s-a dus pe rind sa ceara socoteala din uk usit in state care i-au aratat usa….zarurile au fost aruncate si lumea se gindea la prosperitate, sfere de influenta ce mai conta ..’r’estul europei? problema e ca ne-au vindut ca pe niste vite, si nu numai pe noi..acum sintem doar capsunarii si tiganii europei. inainte eram petrolul masinariei de razboi, carne de tun, grinarul cucuietilor, etc..de ce incearca aurescu sa recupereze tezaurul? dar banca nationala? parca era asigurat de anglia? de ce nu se forteaza recuperarea? nu au primit bilet de voie, nu se schimba nimic, de ce sa ‘prospere’ romania, nu sint beneficii si nimic de negociat…

  2. „Cu peste 167.000 de soldaţi morţi sau răniţi pe câmpul de luptă, România nu a contribuit doar din punct de vedere militar la înfrângerea Regimului Nazist, ci şi la sfârşitul suferinţei civililor de pe continentul European”, a subliniat şeful diplomaţiei române.

    A amintit cumva de perioada fascista a Romaniei, de pagubele, suferintele si crimele savarsite in aceasta perioada, concepute si coordonate de la cel mai inalt nivel al statului?
    A vorbit cumva de faptul ca Romania s-a lepadat de fascism doar atunci cand rusii bateau la usa?
    A vorbit cumva de faptul ca Romania a plecat la razboi cu Hitler si s-a intors acasa cu Stalin, acesta din urma fiind direct invitat de Mihai I de Hohenzollern-Sigmaringen?

    Sau cele de sus nu (mai) fac parte din istorie?
    Nitica modestie, bun simt si corectitudine n-ar strica pe la MAE.

    • Nu se putea altfel. Regele a fost nevoit sa accepte capitularea neconditionata, altfel ne casapeau rusii, cum au facut anglo-americanii cu nemtii, care nu au semnat capitularea neconditionata decat dupa moartea lui Hitler.
      Aliatii stabilisera ca nu vor accepta din partea Germaniei si a satelitilor ei decat capitularea neconditionata, asa ca incercarile noastre de a ajunge la un armistitiu au esuat toate.
      Armistitiul anuntat de rege la 23 August nu a fost in fapt decat acceptarea capitularii, cu toate consecintele implicite, inclusiv luarea ca prizonieri a soldatilor care incetasera lupta.

    • Bucur, pai daca e asa, atunci de ce sa mai vaita lumea din cauza ocupatiei sovietice?
      Au fost invitati direct aici. Ce, nu stia regele cu cine se inhaita si ce consecinte va avea tradarea nemtilor?
      Oare de ce a tulit-o?

  3. „Iubesc tradarea, dar ii urasc pe tradatori…Salutare, Salutare”, nu-i asa don PACEPA???.Mare realizare ne-am ales cu multe „”beneficii”!

  4. România a ajutat la învingerea nazismului, după ce a luptat alături de naziști. Chiar au făcut pogrom românii, 8 mii evrei uciși doar la Iași.

  5. Mai vorbesc niste slabuti la minte, de tradare. Putinteii astia la minte, ar trebui sa stie ca inainte de 23 August 1944, a existat 23 August 1939, 30 August 1940 si 7 Septembrie 1940. Toate s-au facut cu aportul decisiv si marsav al Germaniei. Nici una din tradarile acestea nu au fost platite, pana acum, de Germania. Nici macar declaratii reparatorii, din partea Germaniei
    23 August 1944 au fost o consecinta fireasca si normala a porcariilor facute de Germania, Romaniei.
    Mai ales ca astazi, romanii, sunt printre cei mai infocati germanofili. Iar aia scuipa pe voi …

  6. Putea sa fie mai diplomat Aurescu si sa nu o mai livreze pe asta cu contribuția României.
    Romania a jucat mereu la doua capete in ultimii 160 de ani.
    Nu polemizez cu nimeni dar de la Unirea cea Mica pana azi mereu duplicitari.
    Cu mari pierderi de teritorii si de vieți omenesti si poate de aceea am stat la usa marilor cancelarii.
    Nici marile imperii sau puteri nu au jucat corect cu noi.
    Dar incompetenta unor oameni politici români sau neimplicarea altora a dus la acest dezastru după WWII.
    Sunt curios cum s-a prezentat Polonia care a fost împărțită între Stalin si Hitler.

  7. Are dreptate! Romania a fost dintotdeauna in razboi cu Eurasia.