G4Media.ro

Bitdefender: Hackerii au lansat o nouă campanie de e-mail-uri frauduloase care pretind…

Bitdefender: Hackerii au lansat o nouă campanie de e-mail-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea unor companii de curierat cunoscute pe piața locală, precum FAN Courier, DPD, DHL, Poșta Română și Balcan

Analiștii în securitate informatică de la Bitdefender au semnalat apariția unei noi campanii de e-mail-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea unor firme de curierat cunoscute, cu scopul de a-i convinge pe oameni să acceseze link-uri sau să descarce fișiere periculoase care îi pot lăsa fără bani, se arată într-un comunicat al companiei.

În mesajele frauduloase, atacatorii cibernetici profită de reputația unor branduri cunoscute pe piața locală de curierat și servicii poștale, precum FAN Courier, DPD, DHL, Poșta Română și Balcan Express Curier, dar și de cererea crescută a oamenilor pentru livrări în perioada pandemiei, susțin specialiștii Bitdefender.

Sursa Foto: Bitdefender

Potrivit sursei citate, unele mesaje le sugerează țintelor să plătească o taxă suplimentară de livrare și să acceseze link-uri care duc către o pagină frauduloasă unde își vor introduce datele de card. Practic, victimele păcălite oferă de bunăvoie informații sensibile atacatorilor, iar apoi ei pot face transferuri din conturile bancare până la golirea acestora.

O altă metodă este cea a trimiterii unor informații despre o livrare în curs sau a unor notificări despre imposibilitatea efectuării unei livrări pentru că destinatarul nu a putut fi contactat sau pentru că adresa de livrare și datele de contact nu ar fi corecte.

Aceste informări vin sub forma unor fișiere atașate în diverse e-mail-uri, iar cei care le accesează se infectează cu amenințări informatice care permit răufăcătorilor să urmărescă tot traficul de date de pe dispozitiv, inclusiv să sustragă parole și să aibă apoi acces neîngrădit la toate conturile online ale victimei.

Pentru a părea cât mai credibile, e-mail-urile se folosesc în mod fraudulos de logo-urile și culorile companiilor în cauză și sunt scrise concis și lizibil. Mesajele sunt scurte și corecte, fără erorile gramaticale specifice altădată acestor tipuri de înșelătorii.

La începutul acestui an, Bitdefender a avertizat asupra unei campanii similare de e-mail-uri frauduloase care pretindeau a fi trimise din partea unor bănci cunoscute pe piața locală, precum Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.

„Grupările de criminalitate informatică se adaptează rapid schimbărilor obiceiurilor de consum ale oamenilor impuse de pandemie și își adaptează strategia de la o lună la alta înspre industriile care devin tot mai populare. După ce au exploatat luni bune subiecte legate de servicii financiar-bancare, pe fondul creșterii interesului pentru online banking, vedem acum că tot mai multe mesaje înșelătoare pretind că vin din partea firmelor de curierat, o industrie mai populară ca niciodată”, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender.

Recomandări pentru a nu cădea în capcana întinsă de hackeri:

  • Folosiți direct pagina de internet a companiei de curierat pentru a urmări livrările și evitați să fiți direcționat către aceasta dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incertă.
  • Validați telefonic direct cu compania eventuale taxe suplimentare de livrare care vi se solicită prin e-mail.
  • Verificați cu atenție expeditorul e-mail-ului și adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente atașate.
  • Evitați să accesați fișiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu așteptați vreun mesaj.
  • Folosiți o soluție de securitate performantă capabilă să depisteze amenințări informatice și să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.
  • Folosiți calculatorul de serviciu doar în scop profesional și nu accesați de pe acesta aplicații sau programe în interes personal.

Bitdefender este un lider recunoscut în domeniul securității IT, care oferă soluții superioare de prevenție, detecție și răspuns la incidente de securitate cibernetică. Milioane de sisteme folosite de oameni, companii și instituții guvernamentale sunt protejate de soluțiile companiei, ceea ce face Bitdefender cel mai de încredere expert în combaterea amenințărilor informatice, în protejarea intimității și datelor și în consolidarea rezilienței la atacuri. Ca urmare a investițiilor susținute în cercetare și dezvoltare, laboratoarele Bitdefender descoperă 400 de noi amenințări informatice în fiecare minut și validează zilnic 30 de miliarde de interogări privind amenințările.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Mesaj pentru cei care nu sunt 100% la curent cu tehnologia.
    In 2021 nu se mai cumpara antivirus. Mai ales un antivirus care sa iti spioneze toate mailurile si cine stie, sa iti trimita informatiile la cine stie ce firma de marketing si sa ii mai si platesti :).
    Daca sunteti pe Windows, aveti incredere in Windows Defender, merge foarte bine si te anunta pentru 99% din virusi.
    Pe mailuri de scam spam etc, folositi gmail, nu dati click pe linkuri dubioase, e responsabilitatea voastra.
    Pe apple mac nici nu trebuie sa va faceti probleme cu virusii.
    Sper sa ajute informatia asta.

    • Am citit de 3 ori comentariul tau .. sa fiu sigur ca nu imi scapa ceva.
      In termeni de actualitate tu ne explici cum sa nu luam covid .. gen , ca sa nu luati covid . .trebuie sa nu luati covid. Si daca luati covid .. e responsabilitatea voastra.
      Ce link e dubios .. cand astepti o livrare, si iti vine email cu livrarea respectiva ?
      Daca tot e sfat pentru cei care nu sunt la curent cu tehnlogia, explica-le ce inseamna „dubios”
      Daca site-ul de unde comanzi tu.. iti urmeaza sfatul, e clar ca informatiile referitoare la comenzi ajung la cine nu trebuie .. si folosind informatiile de acolo, emailurile sunt credibile .. daca in 2021 tu nu ai auzit de virusi de mac .. e clar ca ai ramas undeva in urma.
      Ca e reclama la BIT .. oh da , dar sa vii in 2021 sa comentezi ca nu se cumpara antivirus ca iti scaneaza tie emailurile cu comenzi de vibratoare, este penibil !

    • Stefan, my stooge,
      Si care e problema daca nu vreau sa vada bitdefender ca imi comand vibratoare? Esti cumva din zona ‘nu imi pasa de confidentialitate pentru ca nu am nimic de ascuns’?
      Linkuri dubioase: verifici link-ul de 100 de ori: https in fata, nume cunoscut, linkul a fost solicitat de catre tine, nu iti cere parola, nu iti ofera castiguri pe degeaba, sunt multe si oricum pentru fiecare utilizator de email, mai bine se informeaza el decat sa ii citeasca bitdefender toate mailurile ceea ce mi se pare sinistru. Mersi de comentariu

    • „Defending the Defender means to defend defending procedure itself..” Bam-Bam (cel care nu e 100% la curent cu tehnologia).
      Corect! De aceea am gasit de cuviinta sa tin pe toate partitiile cu W10 Defenderul dezactivat (prin group policy)! Pentru ca Defenderul nativ „si-a facut treaba cu succes” si parca nici n’a existat – cand Ransomware-ul GandCrab 5.2 mi-a criptat jumatate din PC, cu tot cu Sistemele de Operare instalate pe toate partitiile..
      De a trebuit sa astept jumatate de an, pana cand Bitdefender au scos algoritmul de decriptare..
      Bun comentariul tau!

  2. Sunt 3 chestiuni de specificat:
    – prin astfel de actiuni se incearca de fiecare data sa influenteze cititorul sa cumpere AV-ul respectiv, ca vezi chipurile, acestia au fost primii care au detectat, semnalat… astfel de fapte ilegale.
    – daca se raporteaza ip-ul, alte date tehnice ce pot fi verificate de catre autoritatile locale sau celor de CERT, degeaba, sunt lasati sa-si faca mendrele in continuare, ca alti si alti borfasi, impostori, cotcari si alte scursori ale societatii.
    – incercati sa folositi si alte sisteme de operare, ca alternativa, comparatie, la windows. Intr-o prima etapa: Live CD/DVD/USB.
    Sunt o sumedenie de SO, free/open source, din gama LINUX.

  3. Din când în când o mică băgare în seamă pentru Bit. Linux în primul rând, dacă nu şi nu, windows defender cu update regulat.

  4. Prostii cu defenderul din Windows, nu are treabă cu ce presupune un antivirus modern, toți gușterii rămași la ie și win 7 recomanda

    • Cred ca iti trebuie vointa sa ramai pe win7. Un antivirus modern, bai de unde le scoateti nene, ce gandire magica aveti.
      Un antivirus modern care e big brother? Eu zic pas, mersi.
      In plus, vei vedea ca nu te poti lupta cu trendul. Asta recomanda toti : windows defender. S-a terminat cu epoca antivirusurilor, mutati-va la microsoft si apple, adio!

  5. 1. Prefer un antivirus dezvoltat de o firmă cu sediul la mică distanță de mine, vede cam ce văd și eu, la fel de repede, unuia dezvoltat over the ocean…, care vede ce nu văd eu și nu vede ce văd eu!
    2. Prefer un antivirus care are un interes comercial major să fie bun, unuia dat „la pachet”, mai ales când pachetul este uneori el însuși toxic!
    3. Lucrez cu Bitdefender de foarte mulți ani, cu excepția unui incident, cu mult timp în urmă, s-a dovedit fiabil!
    4. Vai de cei care cred că dacă rulează Mac OS, sau Linux sunt automat în siguranță!