G4Media.ro

Biserica din Moscova în care e ținută slujba de înmormântare a lui…

Sursa foto: captură yandex.com/maps

Biserica din Moscova în care e ținută slujba de înmormântare a lui Alexei Navalnîi este o mare susținătoare a războiului din Ucraina

Alexei Navalnîi a fost un creștin care a condamnat invazia Ucrainei ca fiind o întreprindere nebună construită pe minciuni. Dar biserica aleasă pentru a găzdui slujba lui de înmormântare sa a făcut donații armatei ruse și și-a anunțat cu entuziasm sprijinul pentru război, notează Reuters.

Navalnîi, cel mai cunoscut politician de opoziție din Rusia, a murit subit pe 16 februarie într-o colonie penală, unde își ispășea pedepsele care totalizau peste 30 de ani. Kremlinul respinge acuzațiile familiei sale că ar fi pus să fie ucis.

După o luptă de o săptămână a mamei sale pentru a obține eliberarea trupului său, susținătorii săi au declarat săptămâna aceasta că slujba de înmormântare va avea loc vineri la biserica din apropiere de locul unde Navalnîi a locuit în sud-estul Moscovei, urmată de o înmormântare într-un cimitir din apropiere.

Joi, aranjamentele au fost puse sub semnul întrebării când aliații lui Navalnîi au declarat că încercările de a închiria un dric pentru a-i duce trupul la slujbă au fost blocate de persoane necunoscute. Un reporter Reuters a observat o prezență intensă a poliției mai devreme în cursul zilei în apropierea bisericii albe, încununată de cruci aurii.

Soția lui Navalnîi a declarat săptămâna aceasta că nu era sigură dacă evenimentul va decurge în mod pașnic sau dacă poliția va aresta susținători ai soțului ei. Avocații i-au sfătuit pe cei care plănuiesc să participe la eveniment să reducă riscul și să nu poarte bannere, tricouri cu sloganuri și să nu cedeze la nicio „provocare”.

Dacă înmormântarea va avea loc, Navalny nu se poate aștepta la un elogiu care să reflecte anii săi de opoziție față de președintele Vladimir Putin și critica acerbă a invaziei din Ucraina.

Mai multe postări pe platformele de socializare ale bisericii în ultimele două săptămâni arată clar sprijinul clerului și al congregației sale pentru război.

Într-un videoclip, un preot și un alt bărbat sunt arătați stând în fața unui vehicul SUV Niva în apropierea bisericii. O voce masculină neidentificată spune că acesta a fost cumpărat cu fonduri donate pentru a-i ajuta pe „războinicii noștri” din Ucraina și le urează victorie și o întoarcere în siguranță.

Un alt videoclip, postat de școala de duminică a bisericii, arată opt fete tinere – toate, cu excepția uneia, purtând pălării verzi în stilul armatei – care au cântat pe scenă săptămâna trecută pentru a marca ziua „Apărătorului Patriei”, o sărbătoare națională. Ele mărșăluiesc pe scenă în timp ce un cântec militar se aude dintr-un difuzor și oamenii aplaudă la unison.

Școala duminicală a declarat că atât copiii, cât și părinții lor au făcut, de asemenea, o excursie în ajunul sărbătorii militare la biserica principală a forțelor armate, unde au admirat mozaicurile și vitraliile care comemorează victoriile istorice rusești.

Postări anterioare analizate de Reuters au arătat că credincioșii de la biserică au strâns bani pentru a cumpăra drone, lenjerie termică și alte articole pentru trupele rusești. Voluntarii au țesut plase de camuflaj, iar copiii au scris scrisori de încurajare pentru soldați – acte tipice de susținere în întreaga Rusie, într-un moment în care Putin subliniază nevoia de unitate națională, iar Biserica și-a oferit sprijinul total în război.

Rugăciune pentru victorie

Preotul principal de la biserica respectivă este Anatoly Rodionov, în vârstă de 71 de ani, a cărui biografie online spune că în tinerețe a servit ca locotenent în armata sovietică. Nu era clar dacă Rodionov însuși va conduce slujba pentru Navalnîi, iar apelurile și mesajele repetate la telefonul său mobil au rămas fără răspuns joi.

Criticii ierarhiei Bisericii Ortodoxe, care a introdus o rugăciune specială pentru victoria Rusiei în Ucraina și a expulzat preoții care se roagă în schimb pentru pace, au declarat că activitățile bisericii lui Rodionov sugerează că acesta este ferm pe mesaj.

La o înmormântare ortodoxă rusă, persoanele îndurerate stau cu lumânări lângă sicriu, iar un preot conduce rugăciunile și cântecele. Uneori, acesta poate rosti apoi o predică în care să reflecteze asupra vieții persoanei care a murit, dar nu întotdeauna este cazul.

„Sper că vor pronunța doar textele liturgice cerute și nu vor spune nimic „de la ei înșiși” peste mormântul lui Alexei”, a declarat Ksenia Luchenko, un comentator religios stabilit în Germania.

Navalnîi a vorbit în diferite momente despre credința sa religioasă, iar una dintre ultimele sale bătălii juridice din interiorul închisorii a fost pentru dreptul de a avea o Biblie și o carte de psalmi în celula sa.

„Majoritatea oamenilor sunt atei, eu însumi am fost un ateu militant. Dar acum sunt credincios, iar acest lucru mă ajută pentru că totul devine mai ușor”, a declarat el în timpul unei audieri din cadrul procesului din 2021.

„Meditez mai puțin, am mai puține dileme – există o carte (Biblia) care spune clar ce trebuie făcut în fiecare situație. Nu este întotdeauna ușor de urmat, dar, în general, încerc.”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si care e problema? Si defunctul a sustinut agresiunea Rusiei in Georgia.