G4Media.ro

Biden sau Putin? Democrații și republicanii caută vinovatul pentru inflația record din…

Foto: Pexels.com

Biden sau Putin? Democrații și republicanii caută vinovatul pentru inflația record din SUA

Democrații și republicanii se contrează puternic de câteva zile în încercarea de a afla vinovatul pentru creșterile de prețuri din Statele Unite, în condițiile în care președintele Joe Biden a sugerat că Vladimir Putin și războiul declanșat de Rusia în Ucraina sunt principalele motive pentru inflația record. Liderul de la Casa Albă susține că noul raport al indicelui prețurilor de consum, care arată inflația în creștere dramatică, reflectă efectele pe care le resimt americanii din cauza invaziei ruse în țara vecină, însă republicanii consideră că vina aprține în exclusivitate politicilor lui Biden.

Cifre dramatice

Departamentul Muncii a anunțat joi că indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,8% în februarie față de luna anterioară, o creștere de 7,9% față de acum un an și cea mare creștere anuală din iunie 1982 încoace.

Excluzând alimentele și energia, prețurile au crescut cu 6,4%, cea mai mare modificare pe 12 luni din perioada care s-a încheiat în august 1982.

Din ianuarie până în februarie, aproape fiecare categorie de bunuri și servicii s-a scumpit. Datele au arătat că prețul produselor de primă necesitate a crescut în mod semnificativ, produsele alimentare cu 8,6% față de un an în urmă (de exemplu, costul fructelor și legumelor a crescut cu 2,3%, cea mai mare creștere lunară din 2010), locuințele cu 4,7%, îmbrăcămintea cu 6,6% și energia cu 25,6%.

De exemplu, prețurile la benzină au crescut constant în Statele Unite în ultimele săptămâni și au stabilit noi recorduri istorice în această săptămână. Potrivit American Automobile Association (AAA), media națională a prețului la benzină a ajuns în prezent 4,331 dolari pe galon (un galon = 3,78 litri), cel mai mare preț înregistrat vreodată. În urmă cu un an, galonul la benzină standard se vindea în medie cu 2,82 dolari.

Prețul mediu al galonului de motorină este acum de 5,132 dolari, după ce, în martie 2021, era de 3,045 dolari.

Casă Albă se aștepta la un raport de inflație ridicată, iar experții prevăd că indicele prețurilor de consum de luna viitoare, care va include date din luna martie, va reflecta o creștere continuă a prețurilor, cu consecințe majore pentru buzunarele americanilor. O analiză recentă a celor de la Moody’s Analytics, citată de FoxNews, a arătat de altfel că creșterea vertiginoasă a ratelor inflației costă gospodăriile americane în medie 296,45 de dolari în cheltuieli suplimentare pe lună.

„Vina lui Putin”

La puțin timp după publicarea raportului care a arătat că prețurile de consum au crescut cu peste 7,9% în ultimele 12 luni, Biden a dat vina pentru creșterea prețurilor pe agresiunea declanșată de Putin în Ucrain. Liderul de la Casa Albă a adăugat că costurile pe care SUA le-au impus Rusiei ca răspuns la atacuri, inclusiv sancțiunile și interzicerea importurilor de energie rusească în America, sunt „mult mai devastatoare” decât costurile cu care se confruntă americanii acasă.

„Raportul de azi despre inflație reamintește că bugetele americanilor sunt solicitate la maxim de creșterea prețurilor, iar familiile încep să simtă impactul creșterii prețurilor lui Putin. O mare contribuție la inflație în această lună a fost creșterea prețurilor la gaz și energie, deoarece piețele au reacționat la acțiunile agresive ale lui Putin,” a afirmat Biden într-un comunicat citat de The Hill.

El a adăugat: „Așa cum am spus de la început, vor exista costuri acasă, pe măsură ce impunem sancțiuni paralizante ca răspuns la războiul neprovocat declanșat de Putin, dar americanii pot ști un lucru: costurile pe care le impunem lui Putin și acoliților săi sunt mult mai devastatoare decât costurile cu care ne confruntăm.”

Cu câteva zile înainte, la începutul acestei săptămâni, Biden vorbise din nou despre „vina lui Putin” în ceea ce privește costurile mari la combustibil. Atunci când un reporter l-a întrebat ce va face în privința creșterii prețurilor la benzină, Biden a răspuns că „nu poate face mare lucru,” adăugând că „Rusia este responsabilă.”

Iar vineri, liderul american l-a acuzat din nou pe țarul de la Kremlin de inflația record din Statele Unite. „Din momentul în care (Putin) și-a pus peste o sută cincizeci de mii de soldați la granița cu Ucraina, prețul benzinei în ianuarie a crescut cu 75 de cenți, iar Putin a început să adune trupe de-a lungul graniței. Puteți fiți siguri de asta, inflația este în mare parte vina lui Putin,” a spus Biden.

Analiștii americani au afirmat că arătarea cu degetul al lui Putin pentru creșterea prețurilor în Statele Unite pare să fi devenit nouă strategie a Casei Albe și a democraților. Imediat după comunicatul lui Biden, un oficial din administrația democrată a dat și el vina pe „alegerile lui Putin” pentru prețurile la pompă din SUA, despre care experții se așteaptă să crească și mai mult.

„Ceea ce vedem acum este un rezultat al temerilor de escaladare a agresiunii în curs a lui Putin și al consecințelor acțiunilor sale. Dar credem că acesta este un moment pentru (a arăta) hotărârea americană,” a spus oficialul pentru CNN.

Acesta a refuzat să prezică când prețurile combustibilului vor scădea, afirmând: „Nu vă pot oferi o predicție pentru că o mare parte din ceea ce vedem pe piețele energetice este rezultatul lui Putin, al agresiunii sale și al războiului său brutal. Și nu pot să intru în mintea lui și să vă ofer o predicție despre ceea ce va face el în continuare, dar suntem pregătiți pentru orice.”

Biden, arătat cu degetul

În timp ce Biden a dat vina pe războiul din Ucraina pentru cifrele record ale inflației din februarie, comentatorii de peste ocean au reamintit că creșterea prețurilor a fost o problemă politică delicată pentru președinte și administrația sa de luni de zile. Pandemia de coronavirus și o serie de alte probleme au făcut ca prețurile la bunurile de zi cu zi să fie din ce în ce mai mari în ultimele câteva luni, în ciuda încercărilor lui Biden de a reduce impactul asupra portofelelor americanilor.

De partea lor, republicanii arată cu degetul la politicile economice și financiare ale președintelui Biden, acuzând cheltuielile guvernamentale „iresponsabile” ale administrației democrate. Ei s-au referit în special la pachetul de cheltuieli de 1,9 trilioane de dolari aprobat de Congresul dominat de democrați anul trecut, care ar fi contribuit la alimentarea creșterii inflației.

De altfel, liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a respins opinia promovată de președintele Biden și partidul său conform căreia creșterea prețului combustibilului se datorează invaziei Ucrainei de către Rusia, ridiculizand evaluarea venită de la Casă Albă. Senatorul de Kentucky a spus că prețurile gazelor au crescut cu mult înainte că Putin să lanseze atacul împotriva țării vecine.

„Cheltuielile nesăbuite ale democraților, care au alimentat inflația generală, au făcut că durerea americanilor care alimentează la pompă să fie și mai mare. Dar în ultimele zile, Administrația Biden a încercat să inventeze o istorie revizionistă care să ne facă să râdem în hohote,” a afirmat McConnell în plenul Senatului.

„Ei (democrații) încearcă să redenumească întreaga creștere a prețurilor la gaze în mandatul lor – ascultați asta – ca efect al recentei invazii a Ucrainei de către Putin. Așadar, vor să dea vina pentru 14 luni de creștere a prețului gazelor pe ultimele două săptămâni de război,” a continuat republicanul. Iar declarația lui este confirmată de raportul Departamentului Muncii de joi: cele mai multe dintre impacturile inflaționiste ale invaziei Ucrainei de către Rusia nu au fost surprinse în indicele prețurilor de consum pentru februarie, care nu reflectă consecințele prețurilor petrolului și mărfurilor ce au crescut la începutul lunii martie. Săptămâna aceasta, prețul benzinei a stabilit noi recorduri timp de patru zile consecutive, atingând o medie națională de 4,33 dolari vineri, dar aceste creșteri vor apărea abia atunci când vor fi publicate datele privind inflația din martie.

McConnell a afirmat că sprijină pe deplin decizia Administrației Biden de a interzice petrolul rusesc, dar a susținut că SUA ar fi fost mai capabile să-l înfrunte pe Putin dacă inflația nu ar fi deja o problemă atât de importantă în America.

„Susțin ferm ca America să oprească cumpărarea războiului lui Putin. Dar războiul democraților împotriva producției noastre va face acest lucru și mai dureros pentru familiile americane decât ar fi trebuit să fie,” a spus principalul republican din Senat. „Dacă Administrația Biden ar fi petrecut 14 luni fără a ataca inflația… am fi mai capabili acum să-l respingem pe Putin, cu costuri mai puțin dureroase pentru familiile americane.”

„Democrații de la Washington încearcă o întorsătură politică,” a spus McConnell. „Toată lumea știe că prețurile la gaze și costurile energiei și-au luat avânt de multe, multe luni. Familiile muncitoare știu prea bine că prețurile gazelor și costurile cu utilitățile au crescut pe parcursul mandatului președintelui Biden.”

„Și continuă să fie mai rău, nu mai bine. Acesta a fost un model dureros pe parcursul mandatului președintelui Biden. Avem acum nouă luni consecutive de inflație mai mare de 5%.”

În urmă cu trei săptămâni, înainte de criza din Europa, democrații „erau deja într-o panică politică din cauza prețului benzinei și vorbeau cu disperare despre o pauză a taxei pe combustibil,” în timp ce „prețul mediu al unui galon de benzină a crescut deja cu peste un dolar de când președintele Biden a depus jurământul,” a spus McConnell.

„Ați crede că democrații ar fi fost mândri de asta. Ostilitatea față de combustibilii fosili și energia produsă pe plan intern este tocmai ceea ce a promovat președintele Biden în campania electorală,” a afirmat senatorul de Kentucky.

La rândul său, președinta Comitetului Național Republican, Ronna McDaniel, a spus că „încercarea lui Biden de a-și respinge vina este o insultă pentru fiecare american și proprietar de afaceri mici care se luptă să-și permită costul bunurilor de zi cu zi,” în timp ce liderul republican din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a scris: „În mod previzibil, excesul de cheltuieli nesăbuit de la Washington a supraalimentat inflația la încă un nivel maxim de 40 de ani. Nimeni nu cumpără scuzele disperate ale democraților pentru inflație, dar toată lumea plătește pentru ele.”

O opinie împărtășită și de cei de la Wall Street Journal, care au titrat: „Este inflația lui Joe Biden”, iar National Review (amble publicații conservatoare) a vorbit de „încercarea cinică a lui Biden de a da vina pe Putin pentru inflația din SUA.”

Iar republicanii nu sunt singurii care acuză politicile administrației democrate pentru inflația galopantă. Steven Rattner, un fost oficial al Departamentului Trezoreriei sub președintele Barack Obama, a declarat în toamna trecută că cheltuielile din American Rescue Plan aprobat de Congresul democrat și semnat de Biden au fost „păcatul original” care a provocat inflația.

„Păcatul inițial a fost Planul American de Salvare de 1,9 trilioane de dolari, adoptat în martie. Proiectul de lege – aproape complet nefinanțat – a încercat să contracareze efectele pandemiei de COVID concentrându-se mai degrabă pe stimularea cererii decât pe investiții,” a spus Rattner în noiembrie 2021. „Acest lucru a contribuit material la nivelul inflației de astăzi.”

Iar joi, după declarațiile lui Biden despre „vina lui Putin,” Rattner a reacționat pe Twitter, contrazicându-l pe liderul american: „Ei bine, nu. Acestea sunt numerele din februarie și includ doar un mic efect al (invaziei) Rusiei. Aceasta este inflația lui Biden și trebuie ca el să și-o asume.”

Riscuri la urne

De luni de zile, republicanii i-au criticat pe Biden și pe democrați pentru creșterea inflației în condițiile în care americanii sunt nevoiți să scoată mi mult din buzunare pentru orice, de la alimente și combustibil, la produse de îmbrăcăminte, mașini și o gamă largă de articole. Administrația Biden a respins însă criticile, argumentând că întreruperile cauzate lanțului global de aprovizionare sunt principalul motor al problemei și nu cheltuielile guvernamentale, așa cum susține Partidul Republican.

În ultimele zile, Biden și democrații au decis să schimbe strategia. Putin și invazia rușilor în Ucraina sunt considerate acum principalii responsabili de explozia generală de prețuri.

Noua abordare este riscantă, cred analiștii, dar ar putea să funcționeze. Ajutați de presa de stânga, care-i susține și le promovează constant mesjele, democrații ar putea să convingă treptat americanii că vina pentru dificultățile economice nu trebuie căută în politicile controversate ale Casei Albe, ci în decizia Moscovei de a invada Ucraina. Poate nu e cea mai morală atitudine cu putință, dar e una utilă politic în condițiile în care americanii se vor prezenta la urne în această toamnă pentru alegeri intermediare, când vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali.

În lipsa unor soluții economice și financiare salvatoare rapide din partea Administrației Biden, americanii vor continua să se confrunte cu costuri tot mai mari în magazine sau la benzinării, iar acest lucru va avea cu siguranță efecte neplăcute la urne pentru democrați. În acest moment, toate prognozele indică o victorie covârșitoare a republicanilor la alegerile din noiembrie, care vor prelua controlul asupra Congresului de la Washington, amenințând implementarea agendei politice și economice a președintelui Biden. Găsirea unui țap ispășitor extern pentru explozia de prețuri din SUA apare astfel nu doar ca o tactică perfectă de diversiune politică (nu e nici prima, nu va fi nici ultima la Washington), ci și ca o soluție necesară pentru salvarea electorală.

Surse: CNN, The Hill, Newsweek, FoxNews, New York Times, Wall Street Journal, National Review, Twitter / Sursa foto: Unsplash / Viacheslav Bublyk

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. tiparirea de dolari fara numar a fed-ului, 3000 miliarde in ultimii 2 ani. acu mai pregatesc un pachet omnibus de 1500 miliarde.

    • Fed e instituție 100% privată, știi asta nu? :)))))

    • Desigur ca Federal reserve e privata. Fapte gen e infiintata prin lege, are obiectivele trasate prin lege, are conducerea desemnata de presedinte si deverseaza tot profitul la bugetul tarii, sunt detalii.

      Stati sa vedeti cum Dumnezeu ne explica ca creditul imobiliar american e „privat”, desi cam toate ipotecile sunt garantate de Freddie Mac sau Fanny Mae.

      Voi traiti intr-o realitate paralela, in care comunismul nu mai este viitorul omenirii. In realitate, America e deja acolo.

      Dar ca sa faca work from o suta de milioane de americani si ca sa faca kurzarbeit 20 de milioane de nemti, trebuie sa pacalim niste prosti sa culeaga sparanghelul si sa trimita aurul la Londra.

    • @dzeu
      Teoretic este privata. Practic lucreaza cot la cot cu guvernul. Trezoreria emite obligatiuni, FED le cumpara de la primary dealers pt ca nu au voie sa le cumpere direct de la Trezorerie.

  2. Ai dreptate. Totul este foarte clar. Numai ” necredincioși ” nu înțeleg

  3. Magnații :)sunt responsabili.

  4. Să vină budofundocurțiștii conservatori să ne explice de ce guvernul e de vină pentru că trebuia, chiar dacă nu trebuia!, să intervină în piața americană. De abia aștept să văd cum libertarianismul își dă cu firma-n cap debitând oximoroane!
    Hai fetelor, curaj! :)))))

  5. Întrebarea e o jignire și la adresa inteligentei catelului meu. Daca G4 are nevoie, îl pot împrumuta ca sa le scrie niste analize.

  6. Let’s go Brandon!

  7. Sunt banii nemunciti dati cu generozitate, in pandemie, de toate guvernele.

  8. Tiparnița şi Excelul.

  9. Ce bine era cu Donald 😌

  10. Biden știe că sancțiunile la adresa Rusiei vor avea efectul bumerangului, deci, cineva trebuie sa acopere daunele companiilor care părăsesc Rusia. Aceste firme trebuie să-și schimbe strategiile in afaceri, nu este ușor și cere timp, pentru că aproape totul este dat peste cap, și exista riscul tulburărilor sociale. In aceste condiții este de preferat că fiecare american de rând să fie împovărat un pic, în folosul unei relaxări a presiunii pe companie care ar putea concedia o parte din personal, iar de aici o alta problema la buget.