
Bătălia a doi miliardari pentru o sculptură rară scoate la iveală o piață de artă misterioasă
Colecționarii de artă miliardari își expun rareori în public afacerile sau rufele murdare. Însă o bătălie între o două mari nume îndrăznețe pentru o sculptură Giacometti se desfășoară la scenă deschisă, aruncând o lumină rară asupra unei piețe globale cu agenți fără licență, contracte de milioane de dolari încheiate prin strângere de mână și secrete omniprezente, scrie New York Times.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Antreprenorul chinez din domeniul cripto Justin Sun și CEO-ul american din domeniul divertismentului David Geffen își aruncă reciproc acuzații scrise în fața instanței federale din New York, fiecare susținând că este proprietarul de drept al operei „Le Nez” („Nasul”) de Alberto Giacometti.
De-a lungul unui traseu care se întinde de la New York la Singapore, la Paris și înapoi în Statele Unite, Sun susține că sculptura a fost vândută în secret de o consilieră incorectă și a intentat un proces pentru returnarea ei de la Geffen, care a ripostat recent, acuzându-l pe Sun că a pus la cale o fraudă elaborată, deoarece regretă vânzarea.
La această încurcătură se adaugă un agent care ar putea fi sau nu de vină și care ar putea fi sau nu într-un centru de detenție chinez.
La o licitație organizată în 2021 la New York, Sun, care a fondat platforma de criptomonede Tron în Singapore, a plătit 78,4 milioane de dolari pentru „Le Nez”, o lucrare din bronz, oțel și fier de la mijlocul secolului al XX-lea care înfățișează un cap suspendat într-o cușcă deschisă și care se mândrește cu un nas foarte lung.
Geffen, la rândul său, a cumpărat sculptura anul trecut, în timp ce aceasta era împrumutată Institutului Giacometti din Paris.
Dar, la începutul acestui an, Sun l-a dat în judecată, susținând că o consilieră care i-a vândut-o lui Geffen, pentru 10,5 milioane de dolari și două tablouri anonime, a făcut-o fără permisiunea sa, falsificând documente și inventând un avocat chinez inexistent pentru a încheia afacerea. Consiliera acuzată a avut legături publice cu Sun și cu achizițiile sale de artă timp de ani de zile și a vorbit despre faptul că l-a sfătuit cu privire la oferta sa pentru Giacometti și alte lucrări.
Luna trecută, Geffen l-a dat în judecată pe Sun, acuzându-l că a inventat o poveste „falsă” despre consiliera sa care a realizat o vânzare ilegitimă. În realitate, acesta a acuzat că Sun a avut „remușcări” după ce a încercat să vândă tablourile incluse în afacere, dar a constatat că acestea nu au primit oferte atât de mari pe cât sperase.
Miercuri, avocații lui Sun au lansat ultima salvă, spunând instanței că Geffen este „complet rătăcit” și că ar trebui de fapt să îl dea în judecată pe consilier, despre care spun că este deținut în China din februarie „în legătură cu frauda și furtul pe care le-a mărturisit” – o afirmație care nu a putut fi verificată independent.
Un avocat al lui Sun, William Charron, a declarat într-un e-mail că afirmațiile lui Geffen sunt „disperate și bizare” și că acesta se agață de o „ficțiune” conform căreia consilierul nu este un hoț.
Dacă a existat într-adevăr un furt este crucial, dar nu va decide neapărat cazul, spun avocații de artă. Dacă consilierul a transferat sculptura fără autorizație, Sun ar putea fi numit proprietarul de drept. Sau Geffen ar putea păstra sculptura dacă încrederea sa în declarațiile ei a fost rezonabilă.
„Sunt în lumea artei de zeci de ani și am văzut atât de multe afaceri dubioase. Este o afacere unică”, a declarat Joshua Kaufman, un avocat specializat în artă din Washington, D.C. ”Versiunea oricăreia dintre părți ar putea fi adevărată”.
Există multe fapte în litigiu, iar cazul lui Sun se confruntă cu o „luptă dificilă”, a declarat Jana Farmer, avocat specializat în artă din New York.
Reclamațiile și contrareclamațiile ocupă sute de pagini, iar diferențele dintre relatările miliardarilor sunt mari. Sun spune că consiliera sa a fost un freelancer care a pus la cale un „șiretlic elaborat”. Geffen susține că Sun a încercat să șteargă mesajele text și dovezile de pe internet.
Practic, singurul lucru asupra căruia par să fie de acord este că tablourile tranzacționate în cadrul acordului 2024 nu vor fi identificate public. Potrivit experților, secretul este cel mai probabil păstrat pentru a nu afecta valoarea picturilor în lupta pentru sculptură.
Sun, 34 de ani, nu este străin de controverse, în lumea artei și nu numai. El a făcut valuri anul trecut cu achiziționarea, în valoare de 6,2 milioane de dolari, a unei piese conceptuale constând într-o banană lipită cu bandă adezivă de un perete și se mândrește cu provocarea noțiunilor tradiționale de valoare.
În 2023, S.E.C. l-a acuzat pe el și pe Tron de umflarea frauduloasă a prețului tokenurilor. Sun a fost criticat pentru că a cheltuit 75 de milioane de dolari la sfârșitul anului trecut pe crypto token-uri legate de Donald Trump, în ceea ce a fost văzut ca un efort de a-l influența pe viitorul președinte să renunțe la caz, ceea ce el a negat. Cazul a fost suspendat de un judecător în acest an, la cererea guvernului.
Geffen, în vârstă de 82 de ani, este un mare colecționar care a început să cumpere artă înainte de nașterea lui Sun. Procesul intentat împotriva sa de către Sun contestă atât proprietatea lui Geffen asupra operei „Le Nez”, cât și „marea sa reputație” de colecționar avizat, a declarat Farmer, „și încearcă să îi pună în joc reputația”.
Ea a spus că este de părere că colecționarii miliardari vor ajunge în cele din urmă la o înțelegere în această dispută neobișnuit de publică. Dacă va fi așa, ar putea fi doar o scurtă privire asupra unei afaceri învăluite în mister, înainte ca umbrele să o acopere din nou.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.