G4Media.ro

Bătaie de joc în privința spitalelor regionale promise de PSD încă din…

Bătaie de joc în privința spitalelor regionale promise de PSD încă din 2014: Sorina Pintea spune că acestea vor fi finalizate până în 2027

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marți, că 2024-2027 reprezintă perioada în care spitalele regionale vor fi finalizate, „conform experţilor europeni, conform studiilor de fezabilitate”. Este încă o amânare a proiectului celor trei spitale regionale, convenit încă din 2014 cu Comisia Europeană. Guvernele PSD au amânat constant proiectele celor trei spitale regionale de urgență (Iași, Cluj și Craiova). Mai mult, aripa Dragnea-Vâlcov a acuzat Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții că ar fi impus condiții nefavorabile proiectelor, dar PSD a stopat criticile după condamnarea lui Dragnea.

„Din păcate, după ce iniţial s-a spus că ele vor fi finalizate în 2020, apoi în 2023, aud acum de anul 2027… Sentimentul că aceste proiecte de interes naţional au fost sabotate, amânate, doar pentru a dovedi că România nu are un comisar «patriot» este tot mai puternic. (…) Îmi propun, aşa cum mărturiseam şi anterior, să readuc în memorie eforturile făcute de mine şi echipa mea pentru dezvoltarea României în aceşti ultimi cinci ani”, a scris fostul comisar european Corina Creţu pe Facebook.

În replică, ministrul Sănătății a confirmat întârzierea, dar a spus că Creţu a recurs „la un demers politic care nu face bine nimănui”.

„Mă surprinde declarația doamnei Corina Crețu, care știe foarte bine care este situația. Dar mă surprinde și mai mult afirmația că aceste spitale au fost amânate intenționat numai pentru a demonstra că dânsa nu a fost un comisar patriot. Ea știe foarte bine cum au decurs lucrurile. În decembrie 2016 se semna un acord cu Banca Europeană de Investiții pentru efectuarea studiilor de fezabilitate, dar primul teren a fost transmis Ministerului Sănătății pentru construcția spitalelor în octombrie 2017”, a declarat ministrul Sorina Pintea, la Digi24.

Ministrul Sănătății a mai subliniat că s-a lucrat la întocmirea studiilor de fezabilitate care sunt finalizate, există două HG pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Iași și Cluj, urmează și Craiova.

„Lucrurile au mers în ritmul pe care dânsa il știe foarte bine și pe care l-am stabilit de comun acord. Amânarea nu este neapărat o noutate. Amânarea finalizării poate voia să spună, pentru că noi am spus încă de la finalizarea primului studiu de fezabilitate, că experții dau ca dată finală 2024. De aceea s-a cerut împărţirea în două etape a acestor cosntrucţii, astfel încât în a doua etapă banii să vină mai mulţi şi cu o contribuţie din partea UE mai mare. Dânsa ştie toate aceste lucruri. Între 2024 și 2027 este un interval de timp în care aceste spitale vor fi finalizate conform experților europeni, lucru pe care l-am spus”, a mai spus Pintea.

Ministrul a dat asigurări că studiile de fezabilitate nu vor expira din cauza acestei decalări şi a amintit că în iulie Ministerul Sănătății a semnat cu BEI un contract de asistenţă tehnică la implementare.

Corina Crețu cunoaște acest program al spitalelor regionale, iar precizările sale ar putea fi lansate în scop politic, consideră Pintea.

„Au apărut acești ani (termenul până în 2027, n.r.), pentru că banii pentru construcția efectivă vor fi ceruți pentru etapa a doua de programare, care este până în 2027. Deci, teoretic, trebuie să termini construcția până în 2027 ca să accesezi acei bani pe care îi soliciți. Doamna Corina Crețu știe aceste aspecte, dar este un demers politic care nu face bine nimănui”, a mai declarat ministrul.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. 2027…pana atunci mor toti votantii PSD..deci sa tot promiti

  2. Noutati din culisele PSD, nu noi suntem de vina, nu conteaza exact cine, dar clar nu noi.
    Tind sa cred ca au uitat de Sora si eventual mayasii si eschimosii.

  3. In timp ce societatea civila construieste un spital, actulul guvern construieste promisiuni.

  4. Aveţi ce aţi votat prin absenţă. Şi lipsa acţiunii are consecinţe.

  5. Au scos de pe indraznestesacrezi.ro prezentarile cu martul Program de Guvernare in care erau promise 8 spitale regionale pana in 2020….
    Si-acum…?!?

  6. Ei ca să vezi. 20-27. :)))) este înfiorător ce mizerii de oameni sunt în guvernul româniei. Ce bine ar fi mers țara asta dacă nu erau hoții ăștia.

  7. trebuie bani pentru amantele partidului.
    partidul, in marinimia lui, face sex pe banii contribuabililor. baieti finutzi. „lorzi”.

  8. Poate im 2047!

  9. Se vede ca esti habarnista si o feeci si tu sa treaca timpul sa iei banutii.
    Asta e preocuparea politicienilor, tu pe aici altii au descoperit ca pe la UE se pot lua banuti nefacand nimic.
    Banuiesc mare parte din voi nici scoala nu ati terminat.
    Despre spitale sunt anexe ale morgii.

  10. Io crez că ministreasa sănătăţii a greşit oleacă, întrucât în 2027 o să fie gata „dăcât” studiile de fezabilitate