G4Media.ro

Bărbatul care l-a pălmuit pe preşedintele Emmanuel Macron este pasionat de Evul…

Bărbatul care l-a pălmuit pe preşedintele Emmanuel Macron este pasionat de Evul Mediu și este abonat la mai multe canale ale extremei drepte

Bărbatul care l-a pălmuit marţi pe preşedintele francez Emmanuel Macron este pasionat de istorie medievală şi „urmăreşte” extrema dreaptă regalistă pe reţelele sociale, însă este descris ca fiind apolitic şi deloc violent în comuna lui, informează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Damien T., 28 de ani, arestat în Tain-L’Hermitage, locuieşte în Saint-Vallier, la nord de Valence (departamentul Drôme, în sud-estul Franţei). Aici el a fondat două asociaţii, de arte marţiale istorice europene – practică de luptă „căzută în uitare” şi care numără 1.500 de practicanţi în Franţa – şi de jocuri de platou cu figurine, împreună cu prietenul său Arthur C., 28 de ani, arestat la rândul său după ce a filmat agresiunea împotriva şefului statului francez.

Întâlnit de AFP marţi seara în Saint-Vallier, Loic Dauriac, 36 de ani, este un amic al celor doi – cel de-al doilea este naşul fiicei sale. De altfel, el se afla alături de ei înainte de vizita lui Macron: toţi trei au fost filmaţi de o echipă a emisiunii Quotidien.

Plecat înainte de incident, acesta susţine că a fost extrem de uimit de gestul lui Damien T.: „el nu este o persoană violentă”. De altfel, două comerciante care se învecinează cu asociaţia de jocuri o confirmă, vorbind despre un individ fără antecedente.

„Asta nu-i stă deloc în fire”, adaugă doi foşti colegi de colegiu şi liceu întâlniţi de reporterul AFP în Saint-Vallier. „Din ce se ştie, el nu a exprimat niciodată vreo opinie politică”, au susţinut aceştia.

La fel şi Arthur C., potrivit unui locuitor care face parte alături de el dintr-un consiliu de cartier. „Sincer, a căzut cerul pe mine, nu înţeleg, acest băiat a fost probabil atras” (de cineva în această acţiune), a spus bărbatul. „Sunt împreună cu el la reuniuni, unde nu vorbim despre politică, nici despre religie: suntem acolo pentru oraş, pentru a-i ajuta pe oameni, iar el a fost mereu corect cu noi, a avut poziţii de foarte mult bun simţ”, a adăugat acesta.

Pe YouTube, Damien T. este cu toate acestea abonat la mai multe canale ale extremei drepte, precum cel al lui Henry de Lesquen, condamnat în 2018 pentru provocare la ură şi contestare a crimei împotriva umanităţii, sau regaliste, precum Cercul Richelieu.

Pagina sa de Facebook arată că lui îi place pagina grupului Acţiunea Franceză Lyon, alături de alte pagini ale aceleiaşi mişcări.

Întrebat despre aceste accesări online, Loic Dauric susţine că „nu este surprins” de aceasta, pentru că amicul său „este curios din fire”. „Însă el nu are acele idei”, „el este împotriva regaliştilor, pentru el, aceştia au nişte idei tâmpite”, explică Dauric.

Atunci, de ce Damien T. a lansat strigătul lor de război, „Montjoie Saint-Denis”, în momentul când l-a atacat pe preşedintele francez? În opinia lui Dauriac, nu trebuie văzut în aceasta o referinţă regalistă, ci mai degrabă o aluzie la filmul „Vizitatorii”: în calitate de „medievalist”, el ar fi putut la fel de bine să strige o replică din seria televizată Kaamelott.

Potrivit lui, Damien T. trăieşte din mici comenzi după ce a făcut, fără a le finaliza, studii de tanatopraxie (tehnică de îmbălsămare a decedaţilor). Cele două asociaţii ale lui sunt menite să susţină comuna şi istoria ei, „destul de bogată, cu Diane de Poitiers” (care a fost contesă de Saint-Vallier), „să apere imaginea frumoasă a Franţei”.

Preşedintele Emmanuel Macron a fost agresat marţi de către un bărbat în timpul vizitei sale la Tain-l’Hermitage, în departamentul Drôme, dar gărzile de corp au intervenit prompt şi două persoane au fost arestate. Într-un fragment difuzat pe Twitter, Macron apare apropiindu-se de un grup de persoane strânse în spatele unui gard pentru a saluta oamenii care îl aşteptau. Când a întins mâna unui bărbat din mulţime, acesta se pare că l-a apucat de antebraţ şi l-a lovit peste faţă. În înregistrare, chiar înainte de incident, se aude strigătul de război regalist „Montjoie Saint Denis!”, precum şi „Jos macronismul!”.

Sursa foto: captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Si bea apa im fiecare zi!!!! Pe cine pm intereseaza? Articol de c@c@t, la fel ca traducatorul caci mu vb despre jurnalism

 2. Macron cere palme din ziua in care s-a nascut si in sfarsit s-a milostivit cineva de el. Sper ca i-a zis macar merci desi nornal ar fi sa-l decoreze.

 3. Așa spuneți că „este pasionat de evul mediu” zici că ar fi o crimă sau o pasiune care i-ar justifica comportamentul cum e în cazul înclinației spre extrema-dreaptă. Să-i ostracizăm deci pe toți pasionații de timpuri trecute căci astfel se vor sfârși necazurile. Vai de pielea istoricilor…

 4. Dacă dădea cu stânga era de centru, dar așa… se consideră că e de extrema dreaptă.

  • Nota 10!

 5. In Franta inca mai exista La Croix, spre deosebire de curvasaraia generalizata instalata de PSOE sau PCI. De Paste, ii vedeti la televizor, dar numai pe BFMTV. La televiziunea de stat sunt numai Cleji.

 6. Poate ca individul asta ar fi chiar onorat de o pedeapsa de Evul Mediu pentru actiunea lui.
  Ardere pe rug, tragere pe roata?
  Din cate stiu pentru agresarea conducatorului statului pedeapsa obligatorie era ‘drawn and quartered’.

  Din fericire pentru el si alti tampiti teribilisti traieste intr-o democratie moderna unde va scapa relativ lejer, fara consecintele pe care ideologiile pe care le sustine le-ar fi aplicat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.