G4Media.ro

Banii SUA pentru Ucraina, amenințați de jocurile politice de la Washington și…

Sursa foto: Anatolii STEPANOV / AFP

Banii SUA pentru Ucraina, amenințați de jocurile politice de la Washington și apatia americanilor pentru război. Opoziția republicană față de ajutor s-a intensificat dramatic

Congresul de la Washington a adoptat sâmbătă un proiect de lege de finanțare pe termen scurt care permite evitarea închiderii guvernului federal, cu doar câteva ore înainte de termenul limită și după ce legiuitorii au eliminat din document sprijinul suplimentar pentru Ucraina.

Adoptarea proiectului de lege și certurile nesfârșite dintre congresmenii americani ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Congresului de a acorda asistență suplimentară Ucrainei – la doar o săptămână după ce președintele Volodimir Zelenski a vizitat Capitol Hill unde a făcut un apel direct la politicienii din SUA și a avertizat că țara sa va pierde războiul cu Rusia fără mai mult sprijin. Rugămințile sale au fost, cel puțin deocamdată, ignorate în DC.

Fără bani pentru Kiev

Congresul a adoptat sâmbătă proiectul de lege de finanțare pe termen scurt pentru a evita închiderea administrației federale doar după ce legiuitorii au scos din document sprijinul suplimentar pentru Ucraina. Aceasta deși finanțarea actuală urmează să se epuizeze în următoarele zile, potrivit Radioului Public American.

După ce a încercat și nu a reușit să adopte o măsură republicană care ar fi redus cheltuielile care nu aveau legătură cu apărarea și ar fi pus în aplicare politici stricte de imigrare, președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy (republican din California), și-a schimbat strategia sâmbătă dimineața și a oferit un proiect de lege de finanțare temporară, similar cu versiunea bipartizană din Senat – minus 6 miliarde de dolari în asistență financiară pentru Ucraina.

Camera Reprezentanților a adoptat măsura temporară de a finanța guvernul până pe 17 noiembrie, cu un vot de 335-91. Senatul a adoptat-o apoi cu 88 de voturi pentru și 9 împotrivă. Președintele Biden a semnat proiectul de lege la scurt timp după aceea.

Excluderea finanțării pentru Ucraina ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Congresului de a acorda asistență suplimentară guvernului de la Kiev la doar o săptămână după vizita președintelui Zelenski la Washington, cred analiștii citați de AP.

În acest moment, Pentagonul nu mai are fonduri pentru așa-numita Ukraine Security Assistance Initiative – USAI (Inițiativa de Asistență pentru Securitate a Ucrainei), în timp ce cele 1,5 miliarde de dolari care i-au rămas pentru a completa stocurile de arme din SUA care au fost trimise la Kiev au expirat pe 30 septembrie.

Pentagonul a anunțat că o eroare anterioară de contabilitate înseamnă că mai are aproximativ 5,5 dolari miliarde în fonduri pentru a continua transferul de arme către Ucraina după sfârșitul anului fiscal, potrivit Defense News.

Aceasta după ce, în august, Casa Albă a cerut Congresului un ajutor suplimentar militar și economic de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Dar chiar și în Senat, unde Ucraina se bucură de un sprijin bipartizan larg, legiuitorii au redus propunerea președintelui Joe Biden la 6 miliarde de dolari.

Această sumă a inclus 1,5 miliarde de dolari în fonduri de reaprovizionare pentru a completa stocurile SUA și alte 1,5 miliarde de dolari pentru USAI, care permite Pentagonului să încheie contracte cu producătorii din industria de apărare pentru a construi sisteme de arme pentru Kiev pe termen lung.

Dar chiar și o sumă suplimentară de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina s-a dovedit a fi un o sumă mult prea mare pentru McCarthy. În timp ce o majoritate puternică, bipartizană din Camera Reprezentanților susține în continuare acordarea de asistență Ucrainei, aproximativ jumătate din grupul republican din camera inferioară se opune acestor eforturi.

Liderii republicani ai Camerei au fost de altfel nevoiți joia trecută să elimine o finanțare separată de 300 de milioane de dolari pentru USAI din proiectul de lege pentru cheltuielile de apărare, pentru a adopta acea legislație în mare parte pe linie de partid. Camera a votat apoi (311 voturi pentru și 117 împotrivă) pentru a trimite separat Senatului cele 300 de milioane de dolari alocate Ucrainei – bani alocați pentru antrenarea soldaților ucraineni și achiziționarea de arme. Zeci de republicani care au votat anterior pentru menținerea acestei finanțări, într-un vot dat în iulie, și-au schimbat opiniile și au votat împotrivă joia trecută.

Eliminarea ajutorului pentru Ucraina a permis, de asemenea, Senatului să adopte rapid proiectul de lege de finanțare temporară. Aceasta după ce senatorul republican Rand Paul (Kentucky) a petrecut mare parte din săptămâna trecută amânând voturile asupra proiectului de lege pentru a protesta împotriva ajutorului dat Ucrainei. El a renunțat însă la opoziție după ce banii pentru Kiev au fost eliminați din document.

Ce urmează

Susținătorii Ucrainei din Congres spun că nu vor renunța după ce proiectul de lege ce menține deschis guvernul federal până pe 17 noiembrie a exclus cererea președintelui Biden de a oferi mai multă asistență de securitate națiunii devastate de război. Atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul au aprobat în mod covârșitor măsura intermediară de finanțare, membrii ambelor partide abandonând ajutorul sporit pentru Ucraina în favoarea evitării unei închideri costisitoare a guvernului.

Cu toate acestea, numeroși congresmeni recunosc că obținerea aprobării pentru asistența Ucrainei în Congres devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce războiul din Europa de Est continuă. Opoziția republicană față de ajutor s-a intensificat dramatic în Congres în ultima perioadă, în timp ce democrații au devenit ‘partidul războiului,’ așa cum afirmă mulți analiști, susținând aproape in corpore ajutorarea Ucrainei.

Așa cum a scris și TIME, ultimele acțiuni din Congres semnalează o schimbare graduală a sprijinului neclintit pe care Statele Unite l-au promis până acum Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei și este unul dintre cele mai clare exemple până în acest moment ale eforturilor Partidului Republican de a adopta o poziție mai izolaționistă.

Excluderea finanțării Ucrainei a intervenit la puțin mai mult de o săptămână după ce congresmenii s-au întâlnit la Capitoliu cu președintele Zelenski, care a încercat să-i asigure pe politicienii americani că armata sa câștigă războiul, adăugând însă că un ajutor suplimentar al SUA va fi crucial pentru continuarea luptei.

După această vizită, liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer (New York), a spus că o propoziție a rezumat mesajul lui Zelenski la întâlnirea sa cu Senatul: “Dacă nu primim ajutor, vom pierde războiul.”

Cu toate acestea, McCarthy, presat de aripa conservatoare din Partidul Republican, a trecut de la a spune “fără cecuri în alb” pentru Ucraina, cu accent pe responsabilitate, la a descrie abordarea Senatului ca punând “Ucraina în fața Americii.” După votul de sâmbătă privind finanțarea guvernamentală, liderul republican a refuzat de altfel să spună dacă va aduce ajutorul financiar pentru Ucraina pentru un vot în Congres în săptămânile următoare.

“Dacă există un moment în timp în care trebuie să avem o discuție despre asta, vom avea o discuție completă despre asta, dar cred că administrația trebuie să justifice ceea ce este victoria (pentru Ucraina),” a afirmat McCarthy.

De partea sa, Biden a spus într-o declarație publicată după ce Congresul a evitat închiderea guvernului că “nu putem în niciun caz să permitem ca sprijinul american pentru Ucraina să fie întrerupt.” El i-a cerut lui McCarthy “să-și păstreze angajamentul față de poporul Ucrainei” și să promoveze “sprijinul necesar pentru a ajuta Ucraina în acest moment critic.”

În Senat, atât Schumer, cât și liderul republican din camera superioară, Mitch McConnell (Kentucky), s-au angajat să se miște rapid pentru a încerca să adopte cererea completă de 24 de miliarde de dolari a Casei Albe. Dar a fost clar că obiectivul va fi din ce în ce mai dificil, pe măsură ce mai mulți senatori republicani au pus sub semnul întrebării ajutorul pentru Ucraina sau au cerut ca acesta să fie atașat la politica de imigrație ce ar contribui la securizarea graniței de sud – după cereri similare în Camera Reprezentanților.

Senatorul republican de Florida Rick Scott, care a votat pentru proiectul de lege după eliminarea ajutorului pentru Ucraina, a spus că Congresul trebuie să aibă “o conversație cu publicul american.” El a spus că este optimist după ce a văzut banii pentru Ucraina scoși din proiectul de lege.

În statul meu, oamenii vor să fie de ajutor Ucrainei, dar de asemenea ei vor să fie de ajutor americanilor,” a spus Scott. “Și vor să înțeleagă cu adevărat cum au fost cheltuiți acești bani.”

Mulți republicani din Cameră și unii din Senat se opun de altfel noii finanțări pentru Ucraina dacă Administrația Biden nu explică cum au fost cheltuite fondurile anterioare.

“Vom avea o conversație foarte, foarte dură despre dacă și cum vom finanța Ucraina.” a declarat senatorul J.D. Vance, republican din Ohio. “Cred că aceasta este o victorie pentru cei dintre noi care sunt sceptici cu privire la finanțarea pe termen nedeterminat pentru Ucraina. Dar va fi o altă luptă, fie că va fi săptămâna viitoare sau peste trei săptămâni de acum.”

Democrații au spus că sunt dezamăgiți de lipsa finanțării Ucrainei, dar și-au exprimat hotărârea că vor putea oferi până la urmă ajutor țării devastate de război.

Nu vom înceta să luptăm pentru mai multă asistență economică și de securitate pentru Ucraina,” a spus Schumer după aprobarea proiectului de lege. “Majoritățile din ambele partide susțin ajutorul Ucrainei, iar a face mai mult este vital pentru securitatea Americii și pentru democrația din întreaga lume.”

Înainte de votul de sâmbătă, oficialii Pentagonului și-au exprimat și ei temerile față de perspectiva lipsei de finanțare suplimentară pentru Ucraina. Într-o scrisoare adresată liderilor Congresului, datată vineri, Michael McCord, subsecretarul apărării, a scris că departamentul a epuizat aproape toată asistența de securitate disponibilă.

Fără fonduri suplimentare acum, ar trebui să amânăm sau să reducem asistența pentru a îndeplini cerințele urgente ale Ucrainei, inclusiv pentru apărarea aeriană și muniții, care sunt critice și urgente în prezent, deoarece Rusia se pregătește să conducă o ofensivă de iarnă și continuă bombardarea orașelor ucrainene,” a declarat McCord.

Reamintim că SUA au aprobat patru runde de ajutor pentru Ucraina ca răspuns la invazia Rusiei, în valoare totală de aproximativ 113 miliarde de dolari, o parte din acești bani fiind destinați reaprovizionării echipamentelor militare americane care au fost trimise guvernului de la Kiev. În august, Biden a cerut Congresului să aprobe încă 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Oboseala de război

Opoziția unora dintre republicani față de continuarea sprijinului pentru Ucraina poate fi explicată, consideră mulți comentatori, prin așa-numita ‘oboseală a războiului,’ tot mai evidentă pe ambele maluri ale Atlanticului.

În Europa, unii dintre aliații guvernului de la Kiev – Polonia, Ungaria și Slovacia – au impus restricții împotriva experturilor de cereale ucrainene. După criticile pe care Zelenski le-a formulat la adresa lor de la tribuna Națiunilor Unite, liderii polonezi au răspuns comparând Ucraina cu o persoană care se îneacă și îl rănește pe cel care o ajută. Aceasta deși Varșovia a fost printre cei mai importanți susținători ai Kievului, furnizând arme, ajutor umanitar și deschizându-și granițele pentru refugiați. Printre altele, ajutorul militar din Polonia a inclus paisprezece avioane de luptă MiG-29 și 320 de tancuri din epoca sovietică.

De partea cealaltă a Atlanticului, tot mai mulți republicani pun sub semnul întrebării ajutorul nelimitat pentru Ucraina. După cele peste 100 de miliarde de dolari oferite Kievului, inclusiv circa 45 de miliarde de dolari în echipamente militare, unii republicani caută acum tot mai agresiv să pună capăt sprijinului suplimentar pentru Kiev. Ei au adoptat atitudinea că Washingtonul nu poate trimite un alt cec în alb lui Zelenski, în timp ce alții au cerut o mai mare responsabilitate cu privire la modul în care banii deja trimiși au fost cheltuiți de ucraineni.

În septembrie, de exemplu, McCarthy i-a refuzat președintelui ucrainean posibilitatea de a se adresa unei sesiuni comune a Camerei Reprezentanților și Senatului, un alt semn al rezistenței republicane în creștere față de sprijinul entuziast oferit Ucrainei de Administrația Biden.

Atitudinea republicanilor reflectă, în parte, opinia unui număr tot mai mare de americani, susțin comentatorii. Creșterea costurilor nivelului de trai în Statele Unite, prețurile tot mai mari la alimente și combustibil, criza imigranților de la frontiera cu Mexicul etc. îi fac pe mulți să-și reconsidere susținerea pentru ajutorarea Ucrainei. La mai bine de 19 luni de la începutul atacului Rusiei și după ajutorul de 100 de miliarde de dolari dat deja Ucrainei, americanii nu mai sunt atât de dispuși să-și deschidă portofelele pentru a ajuta o țară aflată la mii de kilometri de ei. ‘Oboseala războiului’ este reală, i-a cuprins pe mulți și are toate șansele să-i afecteze și pe alții, așa cum indică sondajele de opinie din ultima perioadă.

Îngrijorările și apatia lor sunt explicabile. Contraofensiva Ucrainei face progrese extrem de lente, iar războiul are toate șansele să se transforme într-unul de uzură, care va dura cel mai probabil ani de zile. Vor trebui ei să pompeze fonduri în Ucraina atât timp cât va ține conflictul? Luni, ani sau chiar decenii?

În acest moment, fondurile pentru Kiev sunt amenințate nu doar de jocurile politice de la Washington, ci și de dezinteresul în creștere al publicului de peste ocean. Pentru ca banii americani să curgă în continuare spre Ucraina, Congresul și Casa Albă vor trebui să reasigure opinia publică că Kievul merită sprijinit și că ucrainienii duc o luptă justificată, Administrația Biden să ofere o strategie mai clară în ceea ce privește interesele SUA în conflict și, nu în ultimul rând, liderii democrați și republicani să facă eforturi (și compromisuri) serioase pentru a se regrupa ca până nu demult în spatele efortului de război pro-Ucraina.

Surse: NPR, AP, Defense News, NBC News, TIME, 1945.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Banii SUA (de fapt ai contribuabilului american) pentru Ucraina (majoritatea, practic, pentru firme private din indistria americana de aparare) nu sunt amenintati de niciun joc politic. La baza este starea financiara a SUA.
  Chiar daca, ca un veritabil stat de drept (sic!), cand nu-ti convine efectul pe care il va genera o lege, o suspenzi (vezi plafonul datoriei publice), asta nu inseamna ca starea financiara se schimba cu ceva. Iar shutdown-uri au fost in ultimii ani, chiar adca pe asta l-au evitat.
  In curand, la presiunea finantistilor, se va ajunge la concluzia ca a venit momentul ca acest razboi sa produca si „income”. Iar atunci conflictul militar va fi inghetat si se va trece la la „reconstructia” Ucrainei. Se mai lucreaza un pic la narativ…

 2. e clar, Urcraina nu va mai castiga, SUA cum ii e felul ii va abandona, iar dupa aia va dura putin si se va face un Minsk 3

 3. Shutdown vs Oboseala de razboi. Americanii,ca intotdeauna, sunt pragmatici.

 4. ar inseamna ca america sa piarda in fata rusiei
  va pierde si in fata chinezilor
  deci locul 3 pentru america?

  • daca ii abandoneaza pe ucraineni, nici un aliat european nu v-a mai crede asa de repede in promisiunile lor