
Banca centrală a Chinei reduce două dobânzi-cheie la minime record
Banca centrală a Chinei a redus marți două dobânzi cheie la minime record, acesta fiind cel mai recent efort al autorităților de a stimula creșterea pe fondul tensiunilor comerciale cu Washingtonul și al unei crize în sectorul imobiliar, potrivit Le Figaro.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Săptămâna trecută, China și Statele Unite au convenit să reducă drastic tarifele impuse reciproc timp de 90 de zile, sporind speranțele în cercurile economice privind o reducere durabilă a tensiunilor. Însă partidul-stat chinez se confruntă în continuare cu stagnarea consumului intern și cu o criză imobiliară prelungită, care îi amenință obiectivul de creștere de aproximativ 5% pentru 2025.
Banca Populară a Chinei (PBoC) a anunțat marți că LPR pe un an, care reprezintă referința pentru cele mai avantajoase rate pe care băncile le pot oferi companiilor și gospodăriilor, a fost redusă de la 3,1% la 3%. LPR pe cinci ani, referința pentru creditele ipotecare, a fost coborâtă de la 3,6% la 3,5%, potrivit aceleiași surse. Aceste două rate fuseseră deja reduse în octombrie, când au atins minime istorice.
Aceste noi reduceri „vor reduce cuantumul plăților de dobânzi la împrumuturile existente, ceea ce va reduce o parte din presiunea asupra companiilor îndatorate. De asemenea, ele vor reduce costul creditelor noi”, scrie Zichun Huang, economist la Capital Economics, într-o notă. „Dar este puțin probabil ca doar reducerile modeste ale ratelor să fie suficiente pentru a stimula semnificativ cererea de credite sau activitatea economică în ansamblu”, spune ea. „Reducerile anunțate astăzi… este puțin probabil să fie ultimele din acest an”, conchide economista.
Un suflu nou în economie
De luni de zile, autoritățile încearcă să activeze pârghiile pe care le au la dispoziție pentru a insufla un suflu nou celei de-a doua economii a lumii. În decembrie, liderii de vârf ai Chinei, inclusiv președintele Xi Jinping, au identificat mai multe „sarcini-cheie” pentru 2025, inclusiv stimularea „energică” a consumului, stabilizarea comerțului exterior și stoparea scăderii pieței imobiliare.
În martie, guvernatorul băncii centrale a Chinei a avertizat, de asemenea, că „în acest an, vom reduce rata rezervelor obligatorii și ratele dobânzilor în mod corespunzător, în funcție de situația economică și financiară” din țară și din străinătate.
La începutul acestei luni, a anunțat o reducere cu 0,5 puncte procentuale a valorii rezervelor obligatorii deținute de bănci, pentru a le încuraja să acorde mai multe credite. Într-un semn pozitiv pentru Beijing, producția industrială a crescut cu 6,1% în aprilie față de anul precedent, potrivit Biroului Național de Statistică din China (NBS), o rată mai mare decât așteptările economiștilor chestionați de agenția Bloomberg.
Cu toate acestea, potrivit NBS, prețurile locuințelor noi au scăzut în 67 din cele 70 de orașe analizate în aceeași perioadă, indicând că piața imobiliară este încă fragilă. Spectrul deflației planează asupra economiei chineze: în aprilie, indicele prețurilor de consum a scăzut cu 0,1% în ritm anual, după scăderi consecutive în februarie și martie.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.