G4Media.ro

Avocatul Poporului: Salariul de bază minim brut pe ţară este insuficient pentru…

Sursa foto: Pixabay

Avocatul Poporului: Salariul de bază minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului zilnic al unei familii

Salariul de bază minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului zilnic al unei familii, potrivit unui raport al Avocatului Poporului privind respectarea dreptului la muncă, lansat, miercuri, într-o conferinţă de presă.

„Stabilirea unui salariu mediu minim brut pe ţară decent ar contribui la reducerea numărului persoanelor care trăiesc în prag de sărăcie”, a declarat Ecaterina Mirea, adjunct al Avocatului Poporului.

De asemenea, ea a afirmat că un salariu minim brut decent ar facilita accesul la servicii medicale, creşterea nivelului de trai şi accesul la educaţie al copiilor din aceste familii.

Adjunctul Avocatului Poporului a declarat că salariul minim brut pe ţară trebuie actualizat periodic şi în timp util ori de câte ori intervin modificări de nivel economic şi social în România. Ea a spus că se menţine un nivel ridicat al şomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani, anume de aproximativ 20%.

Ecaterina Mirea a afirmat că, deşi la nivelul ţării există un deficit de personal în domenii precum construcţii, HORECA, agricultură, transporturi rutiere, statul român apelează la muncă externă.

Ea a punctat că printre măsurile propuse de Avocatul Poporului în raport se numără aceea ca Planul naţional de formare profesională a şomerilor şi persoanelor aflate în căutare unor locuri de muncă să fie adaptat „nevoilor concrete” ale pieţei muncii.

„Sunt o serie de deficienţe pe care le întâlnim în petiţiile pe care le primim la instituţie şi aici avem în vedere: neevidenţierea orelor de muncă prestate în afara programului, nerespectarea timpului de lucru şi de odihnă. Au fost situaţii în care petenţii s-au plâns la noi de faptul că au fost puşi să-şi semneze de concediu fără plată şi din cauza acestor cereri au rămas fără indemnizaţia de şomaj. În acest context, noi considerăm că sunt o serie de practici abuzive ale angajatorilor pe care le-au constatat şi inspectoratele teritoriale de muncă, dar petenţii au oarece reticenţă în a-şi susţine aceste plângeri în faţa inspectorilor de muncă, de teama de a nu-şi pierde locul de muncă”, a spus adjunctul Avocatului Poporului.

Ea a menţionat că angajatul trebuie să beneficieze de minime garanţii legislative din care să reiasă că, în cazul în care ar apela la ITM, nu poate fi supus sancţiunilor disciplinare.

„În ceea ce priveşte problemele legate de testare şi vaccinare (…) în vara anului 2020 am avut foarte mulţi petenţi care s-au plâns de faptul că, deşi îşi terminase perioada de izolare în momentul în care se întorceau la locul de muncă, după cele 14 zile angajatorul le cerea un test negativ ca să poată fi primiţi la locul de muncă. Noi am sesizat Ministerul Muncii, inspectoratele teritoriale de muncă şi Inspecţia Muncii, care ne-au sprijinit în a mediatiza legislaţia aplicabilă în domeniu, în sensul că nu era obligatorie prezentarea acelui test”, a declarat adjunctul Avocatului Poporului.

Ea a afirmat că un alt aspect care a făcut obiectul petiţiilor şi sesizărilor din oficiu din acest an a fost cel privind obligarea angajatului să se vaccineze împotriva COVID-19.

„Apreciem că este necesară reglementarea unei proceduri de testare la locul de muncă care sa corespundă contextului epidemiologic pentru care a fost creată şi întocmirea de către Institutul Naţional de Sănătate a unui ghid de gestionare a situaţiilor generate de infecţia cu virusul SARS-CoV-2”, a declarat Ecaterina Mirea.

Raportul arată că eventualele soluţii legislative care ar condiţiona exercitarea dreptului la muncă de obţinerea certificatului de vaccinare sau testare, sub sancţiunea încetării sau suspendării raportului de muncă, reprezintă măsuri restrictive, de natură a încălca dreptul la muncă şi protecţie socială, a semnalat adjunctul Avocatului Poporului.

Ea a spus că, pentru asigurarea sănătăţii şi stabilităţii raporturilor de muncă, trebuie păstrat un echilibru între interesul general şi cel individual al persoanei.

Ecaterina Mirea a adăugat că, în opinia Avocatului Poporului, măsurile dispuse trebuie să protejeze sănătatea şi viaţa şi nu să devină sancţiuni pentru persoane care, din diverse motive personale, pecuniare sau de convingere aleg să nu se vaccineze sau să se testeze din surse proprii.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. DESPRE LEGILE ONEROASE PRIN CARE CEI CA tine SAU ALTI SPECIALI SUNTETI FACUTI MILIONARI IN EURO NU SPUI NIMIC ?

  2. De aceea doua (sau trei) salarii d-astea sint necesare intr-o familie.
    Si, in plus, salariul minim n-ar trebui sa existe, e o abureala care are efectul pervers al limitarii cresterii salariilor, introdusa doar din grija de a colecta o taxa sigura de cel putin x gologani de la fiecare salariat, nicidecum din grija pentru el.

  3. SALARIILE IN SISTEMUL DE STAT SUNT LEGATE DE SALARIUL MINIM ?

    CRESTE SALARIUL MINIM, CRESC CU MULTIPLICATOR SALARIILE IN SISTEMUL DE STAT SI TOATE PRIVILEGIILE CARE MAI DE CARE MAI SPECIALE.

    LA CAT A AJUNS dorneanu CU 3 SALARII 4 SPORURI SI 4 PENSII SPECIALE ? LA 35-40000 EUR/LUNA ?

  4. O soluție: micșorarea tuturor pensiilor si salariilor speciale, in primul rând cel al Avocatului Poporului!

  5. Pai cam toata lumea vrea mai mult.
    Poate ne spune Av. Pop de unde luam bani.
    Chiar daca ar creste in pom sau ar ploa cu bani tot trrbuie sa fii atent. Mai vin si ani secetosi.
    Vad ca despre munca ne este cam scarba sa vorbim.
    Toti dau din gura dar nimeni nu spune de unde iei banii.
    Nu-ti ajung banii, vrei ca familia ta sa traiasca mai bine?
    Job part time. Gasesti de munca peste tot.
    Munca este cea mai buna afacere in secolul asta.

    • Gabriele , când bați câmpii să ai grijă să te și privești în oglinda ca să vezi ce frumos și deștept te-a făcut mamica ta🤢🤢🤢🤢
      O croitoreasa care începe munca la 6.30 dimineața ( atunci când tu dormi cu spume) și termina la 16 .30, cum crede neuronul tău că s-ar mai putea duce la un al doilea job????
      Ps: întrebarea era retorica! 🤢

  6. Da ‘ salariul minim pe economie cum e ba ,, avocatul ” paulei mele ?! Ca pe asta muncesc 1.200.000 de romani . Si astia sustin prin taxele si impozitele achitate un sistem bugetar tilharesc si mincinos .
    Am asa un sentiment ca ..avocatul ” asta de rahat a primit ordin sa iasa la acest moment cu niste declaratii care sa linisteasca , sa clameze spiritele in rindul poporului . Ca serviciile au dat de stire ca nemultumirea romanilor e in crestere .

  7. Poate duamna Renata si cu duamna Cati Mirea propun desfiintarea pensilor speciale, de exemplu, ca parca nu e corect ca unii sa iasa la pensioaie babana la 50 de ani si altii la 65 de ani cu o pensie amarata, calculata standard.
    Apreciem faptul ca, pe langa Cecereu unde sunt tone de bani publici in dosul onoratelor instante, si duamna Renata a trecut la reglementarea economiei.
    Asteptam cu interes sa ne spuna cele doua duamne, una dintre ele, duamna autoare a acestei magnifice propuneri , cred ca e si judecatoare cu masterat la cloaca Titu Maiorescu, cum rezolva cu pensiile speciale.

  8. GRINDEANU A APROBAT NOI CREȘTERI DE CHELTUIELI CU ANGAJAȚII METROREX – MĂRIRI DE SALARII ȘI ALTE ANGAJĂRI, DEȘI DEFICITUL ESTE DEJA COLOSAL

    S-A REFĂCUT FRĂȚIA: „LOCOTENENȚII” BARONULUI SINDICAL RĂDOI S-AU ÎNTÂLNIT CU GRINDEANU LA MINISTER ȘI S-AU FELICITAT RECIPROC CĂ AU SCĂPAT DE DRULĂ

  9. Cati bani negociezi, atata primesti.

    • Sint total de acord . Am comunicat opinia asta multor economisti care publica pe aici , pe HN , pe ,, texte cu valoare adaugata ” ….. dar ce sa vezi ?! Nu le place , nu sint de acord , le pute . Libertatea de negociere a salariului le pute

  10. Bună dimineața, tanti!

  11. Dna avocat al poporului , individa folosita ca , hârtie igienică de catre PSD , a descoperit că boborul o duce greu . O duce de peste 30 ani , de cand ai sai șefi, guvernează . Mai bine tace . Ne crează mai putina greața.

  12. Renunțați la pensiile speciale și la cumulul pensie – salar. Am putea incepe cu avocatul poporului, care le umfla pe amândouă. Nu te mai preface, babo, ca ne duci grija!

  13. Mamele in crestere copil au veniturile mult diminuate din cauza inflație de moda noua, foarte mare, doua cifre.
    Deci PSD la guvernare, Firea la ministerul familiei si cu toate aste nimeni nu zice nimic de amaratele de mame care au o indemnizatie fixa in condiții de inflatie galopanta.

    La razboiul cu inflatia guvernul Romaniei cu PSD in el arunca in prima linie de lupta mamele cu bebeluși in brațe.
    Felicitari tuturor guvernanților si tuturor parlamentarilor care se fac ca nu văd sau sunt absolut incompetenți.
    Felicitari avocatului poporului, care nu face nimic!