G4Media.ro

Avocatul Poporului: îndrumări privind amenzile aplicate în perioada stării de urgență 


sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Avocatul Poporului: îndrumări privind amenzile aplicate în perioada stării de urgență 


Într-un comunicat transmis marți, Avocatul Poporului atrage atenția persoanelor care au fost amendate pe perioada stării de urgență că au posibilitatea să depună contestații în instanță. Totodată, Renate Weber a transmis că reiterează solicitarea, adresată în data de 1 aprilie 2020, ministrului afacerilor interne, în sensul utilizării, în viitoarele ordonanțe militare, de formulări riguros exacte în definirea conținutului constitutiv și juridic al faptelor ce constituie contravenții, pentru a preveni aplicarea lor discreționară, în contextul în care faptele contravenționale sunt sancționate sever, ajungându-se chiar la confiscarea bunurilor utilizate la săvârșirea faptei.

„ÎNDRUMĂRI privind procesele verbale de contravenție încheiate în aplicarea legislației specifice instituirii stării de urgență Procesele-verbale de contravenție încheiate pentru săvârșirea faptelor prevăzute de legislația specifică stării de urgență prezintă următoarele particularități:

a) contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator (care poate fi diferit în funcție de fapta contravențională săvârșită, cu titlu de exemplu: Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, direcțiile de sănătate publică și conducătorii autorităților administrației publice locale), adică jumătate din amenda efectiv stabilită și nu jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege;

b) termenul de 15 zile în care se poate achita jumătate din amenda aplicată în situația în care procesul-verbal de constatare a contravenției este înmânat pe loc persoanei amendate, curge chiar din acea zi. Dacă procesul-verbal este comunicat la domiciliu (prin poştă), termenul de 15 zile începe să curgă din ziua primirii comunicării;

c) plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunilor prevăzute la art. 28 suspendă doar executarea plății amenzii, dar nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare aplicate (confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție; interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activității; desființarea unor lucrări; refacerea unor amenajări). Atenție! În situația în care contravenientul pierde procesul și nu a achitat jumătate din cuantumul efectiv stabilit de agentul constatator, va achita ulterior întreaga amendă.

d) în caz de anulare sau de constatare a nulității procesului-verbal instanța judecătorească dispune să se achite celui în drept o despăgubire care se stabilește în raport cu valoarea de circulație a bunurilor la momentul confiscării și care se asigură din bugetul autorităților și instituțiilor publice beneficiare;

e) plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția;

f) Taxa judiciară de timbru: plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, precum și calea de atac împotriva hotărârii pronunțate se taxează cu 20 lei”

Foto: Renate Weber (sursa Digi24)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Coana Mita biciclista! Să se bage și ea în seamă! Trebuie să justifice și ea bănuții ăia mulți, nesimtirea aia de salariu pe care îl încasează lună de lună… Cand demonstrau oameni în strada o durea in cur de „popor”! Sluga lui Tăriceanu, altă zdreanță de om…

  2. Nici cretinei asteia, ca și cretinului Ciorbea, nu îi pasă dacă niște legi sunt încălcate de instituțiile statului și un număr de oameni, indiferent cât ar fi el, suferă din aceasta cauza. Pe el, Av. Pop. îl fute grija doar dacă legea în cauza e OK, nu și dacă este aplicata, nu și dacă este respectata! Te doare mintea!

    • Chiar dacă exprimarea dumneavoastră este mai puțin elegantă, sunt de acord pe deplin cu ceea ce spuneți.

      În context, aș face observația că Avocatul Poporului nu atacă chiar el însuși, așa cum îi cere funcția, actele normative neconstituționale, ci îi îndeamnă pe cetățeni să facă plângeri.

      După cum am mai arătat, „ordonanțele militare” prin care este subordonată armata română domnului Marcel Vela nu respectă nici Constituția, nici OUG1/1999, deși ar fi putut fi adoptate cu respectarea lor.

  3. Asta ca să știe și ăia care nu știau încă, că ea e Avocatul Infractorilor, nu al Poporului!
    Păi, mai vită încălțață, de ce nu ai spus ce drepturi și reclamații pot face victimele, adică ăia infectati de nemernicii care mint si nu respectă nicio regula, huh?!? Milițianul criminal poate și el să facă contestație?? Primeste și daune, nu? Chiar trebuia sa faci o invitație la încălcarea regulilor, sa spui ca la noi se poate scapa daca esti tare in clonț și ai pile? Stai tu linistită, că oricum mulți dintre cei care au încălcat regulile de carantină și izolare nu plătesc amenzile..
    Lasă, bre, ăia care chiar s-au dus cu treaba, la muncă, au respectat regulile și au facut o amărât de foaie!

  4. Ce gunoi!!
    Acum nu trebuia sa se sesizeze din oficiu avocatul poporului când gloata, mai ales oamenii amărâti și fără informații sau resurse, primesc amenzi la greu iar aia care încalcă legile grav iau putine amenzi sau deloc?

  5. Taxa de timbru frate!

  6. Madame, lasa vrajeala asta. Ce conta, scaparea infractorilor ai infaptuit-o. Nu te-ai opus.
    Hai, ca pe langa pensia de euro-parlamentar iti da partidul si o pensie speciala, mai devreme sau mai tarziu. Ca da de la prosti. Are grija sinistrul taricean, pe care-l slujesti pentru arginti.

  7. Cei care mor de pe urma infecţiilor luate de la cei amendaţi unde pot depune contestaţii ?
    Ceea ce face această vacă nu se poate ȋncadra la infracțiunea de zădărnicire a combaterii infecţiilor ? Ȋncurajează criminalii să nu respecte prevederile din Ordonanţele militare prin posibilitatea de a scăpa de amenzi ! Tovarăşe preşedinte şi aceasta face parte din “măsurile ferme luate la termen” ?

    • las ca nu se refera la aia, se da si ea rotunda pt prostime, ca pt ‘infractori’ lucreaza direct si mai si depune direct cerere/ petitii/ actiuni, asa ca nu specula ce spune una pusa de psd

  8. Profita ca ii rabda pamantul, saracii..

  9. S-a reactivat avocatul popoului!!! Credeam ca i-a intrat neuronul in carantina, dar m-am inselat!

  10. D-na avocat ( al cui vrei d-ta ,ca al nostru nu esti),….cand te duci sa depui plangerea la Judecatorie, ce scrii pe Declaratia pe propria raspundere?????????? In care dintre categoriile prevazute de modelul de declaratie, stabilit de autoritati, iti bifezi iesirea din casa???????????? Intreb pentru un prieten…..Sincer, cand am vazut ca spui si mata ceva despre aceste eventuale amenzi, credeam ca oferi motive pentru contestatii….Asa face un avocat adevarat…..

  11. Amenda pentru nerespectarea starii de urgenta este intre 2000 si 20000 de lei. Nu e foarte clar cum se stabileste acest cuantum, e lasat acest fapt la latitudinea militienilor. Mi se pare ca asa cum sunt facute ordonantele astea militare lasa loc la o gramada de abuzuri.
    Am simtit-o pe pielea mea – am fost oprit de un filtru de politie duminica pe la amiaza, ma intorceam de la parintii mei, care sunt in virsta, le-am facut aprovizionarea. Aveam declaratie pe propria raspundere, dar era din ziua precedenta, uitasem sa o actualizez. Atat a asteptat organul. Zbang amenda! Dar nu stiu cuantumul, mi-a zis ca „se mai gandeste cat sa-mi dea” si voi primi procesul verbal acasa. Vi se pare normal?
    Ca de obicei, tot fraierii care-si platesc taxele o musca, ca doar nu credeti ca tiganii din Tandarei sau alti „jmecheri” care dau petreceri in izolare vor plati ceva.

    • @Paul – Nicaieri nu specifica nimeni ce inseamna data de pe declaratie! Pana la urma pe declaratie scrie clar si raspicat data declaratiei. Daca dai declaratia azi si te duci maine care ar fi problema? Pe urma Sunt oameni care abia isi duc zilele, pur si simplu sunt prea saraci sa isi cumpere hartie pentru fituici in fiecare zi. Daca are un drum constat, repetitiv (batrani singuri, activitati la munca campului etc.) de ce nu ar putea folosi aceeasi hartie in care apare data declaratiei? Aici cred ca sunt probleme, sensul ambiguu al acestor reguli pe baza carora se pot face abuzuri.

    • Sunteti victima unui abuz, a carui origine se afla in modul in care a fost instituita starea de urgenta in Romania: ca intr-o tara ocupata de un Armata Rosie. Ba nici chiar Armata Rosie nu si-ar fi permis sa faca atatea abuzuri fata de romani cate le fac cei care conduc tara cu ordonante militare, una mai tembela decat alta. Daca un bolnav de covid a tras o basina in oras, ei inchid tot orasul si o gramada de imbecili mancurtizati aplauda in delir.

  12. Au transformat tara intr-un lagar de concentrare.

  13. !Quantic

    despre ce demonstratie in strada faceti vorbire?

    aia din ianuarie 2017 cand s-a strigat *vrem dreptate, nu imunitate*?

  14. alo, olecuta de gandire mai exista pe la domniile-voastre?

    Avocatul poporului are dreptate! ea vine in apararea cetateanului in raport cu statul!

    ce ne spune? ii spune cetateanului cum sa se apere!

    Statul trebuie sa fie corect, ca sa fie credibil!

    in momentul in care procedurile nu sunt clare si in conformitate cu legea, toata actiunea de sanctionare se face praf….oamenii vor castiga in justitie si atunci ce am facut?

    am facut praf statul! si cel vinovat scapa!

    or asa cum se vede clar in cazul Spitalului de la Suceava, la noi procedurile nu sunt clare, nu se aplica, se aplica dupa ureche…cum adica amenda intre x si y?

    sa vina politistusl sa-mi spuna *ar fi de o amenda de 20.000 lei dar iti dau una de 5000 lei si alti 5000 de lei in buzunarul meu? *

  15. Daca nu era doamna renate Weber sa sesizeze CCR-ul cu privire la anticipate si in orbeala si dorinta de putere domnii Iohannis si Ludovic Orban ar fi dat drumul la masinarie de vot acum numaram dublul numarul de morti

    caci ne-am fi ocupat de cutii de vot, de liste de alegatori, de comisii, ehei cate nu sunt, bani si timp si energie consumate de-a moaca

    dar talibanii mioritici care au iq pe la 60 si pupincouristii nostalgici si revolutionari care il au intre 55- 65 nu pot pricepe….

    cum nu pricep ca omul este singur in raport cu forta statului si ca asta e misiunea Avocatului Poporului…

    uite ca Avocatul Poporului a trimis o sesizare Ministrului Mediului sa opreasca taierile ilegale….

    sunt *curios* cum vor citi talibanii mioritici si pupinocouristii nostalgici si revolutionari aceasta initiativa…

  16. Ce se intampla daca primesti acasă un proces verbal precum esti amendat la data de 4.05.2020 iar tu nu esti in tara.Exemplu fata mea,ea este in Anglia din 4.03 2020 Și a primit amenda pe numele ei ca a fost oprită intr o stație de autobuz in Bucuresti si nu avea declaratie asupra ei ….