G4Media.ro

Avocatul Poporului a contestat la CCR legea alegerilor prezidențiale / Reclamă numărul…

Avocatul Poporului a contestat la CCR legea alegerilor prezidențiale / Reclamă numărul prea mare de semnături necesare pentru a candida, dar și posibilitatea unei persoane de a semna pentru mai mulți competitori

Avocatul Poporului, Renate Weber (ex-ALDE), a contestat vineri la Curtea Constituțională (CCR) legea alegerilor prezidențiale, criticând numărul prea mare de semnături (200.000) pentru ca o cineva să poată candida, dar și faptul că o persoană poate susține mai mulți competitori. De asemenea, Weber reclamă și definiția partidului politic parlamentar din legea alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat care, potrivit legii, este doar acel partid care are și grup format în Parlament.

G4Media.ro a scris săptămâna trecută, în exclusivitate, despre intenția Avocatului Poporului de a ataca la CCR legea alegerilor prezidențiale (detalii aici).

”În cadrul analizei textelor de lege sus-menționatere, Avocatul Poporului observă, între altele, faptul că acestea încalcă principiile proporționalității și al reprezentativității, întrucât prin instituirea a două condiții cumulative (un număr de 200.000 de susținători, care depășește pragul de 1% din alegători și posibilitatea ca un alegător să susțină mai mulți candidați la funcția de președinte) se ajunge la suprimarea exercitării dreptului de a fi ales al cetățenilor români care îndeplinesc condițiile constituționale și legale de a candida. Caracterul excesiv al condițiilor impuse de textele criticate rezultă din raportarea pragului de maxim 1% din alegători semnatari pe liste recomandat de Comisia de la Veneția (…) la numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, declarat de Autoritatea Electorală centrală, la data de 31 iulie 2019 care este de 18.963.792”, se arată într-un comunicat transmis de Avocatul Poporului.

În același timp, Renate Weber precizează că egalitatea votului, condiție a reprezentativității funcției de președinte, presupune că fiecare alegător are în mod normal dreptul la un vot și numai la un singur vot.

”Așadar, dacă prin impunerea unui număr de 200.000 de semnături s-ar fi dorit asigurarea reprezentativității, soluția legislativă firească ar fi trebuit să fie cea a semnăturii pentru un singur candidat. Prin urmare, în opinia Avocatului Poporului, soluția legislativă privind numărul de 200.000 de alegători pentru susținerea unui candidat, cumulată cu aceea a posibilității susținerii mai multor candidaturi de către același alegător, nu poate fi considerată ca având ca scop realizarea unei selecții rezonabile în rândul candidaților pentru a asigura reprezentativitatea acestora la alegerile pentru Președintele României și împiedicarea eventualelor candidaturi abuzive”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Avocatul Poporului consideră că definiția de partid parlamentar condiționată de existența unui grup parlamentar propriu instituie restrângeri ale drepturilor procedurale în cadrul procesului electoral asociate dreptului de a fi ales.

”Constituirea deputaților și a senatorilor în grupuri parlamentare este o acțiune strict organizatorică care însă, în viziunea celor două texte de lege criticate devine o condiție în vederea participării în procesul electoral, creând o situație disproporționată în ceea ce privește exercitarea drepturilor procedurale electorale ale partidelor reprezentate în Parlament prin votul alegătorilor, cu consecința unor abuzuri din partea celorlalți competitori electorali”, se precizează în finalul comunicatului de presă.

Demersul lui Renate Weber, fost europarlamentar ALDE, vine după ce Biroul Electoral Central a decis că partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu este partid parlamentar deoarece, în urma demisiei mai multor senatori și deputați, formațiunea a rămas fără grupuri în Parlament. Consecința a fost că Mircea Diaconu, candidatul susținut de ALDE la alegerile prezidențiale, a fost considerat drept candidat independent și a prins un loc codaș pe buletinul de vot.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Când vom scăpa de PSDisti?

  2. Asa cum am mai spus, legea respectiva dateaza din 2004.
    E cel putin ciudat ca aceste aspecte cu privire la alegerea presedintelui au fost remarcate abia acum …. pare ca tinta e cu totul alta, aceea de a avea partide parlamentare si fara grup parlamentar … cu aplicatie directa la ALDE. Ca de, finantarea unui partid ne-parlamentar e mult mai mica. Si nici nu mai poate negocia eventualele influente … si asa ramine dl Tariceanu …. „fara coledzi”.

  3. Ce bine au ajuns soldatii pestilentialului Tariceanu!
    Nu se mai satura, Nu se mai satura!

  4. Semnaturile de sustinere a candidaturilor la alegeri ( prezidentiale , eurparlamentare , parlamentare si locale ) trebuie eliminate . E o imbecilitate .

  5. Avocata lu’ Tariceanu va ataca toate ordonantele oricarui guvern non-Alde. Trebuie zburata din 2020.

  6. Pai i-a dat idei zegrean,el a strigat pe la toate televiziunile ca e o problema cu semnaturile TUTUROR candidatilor,ca multe sunt false-a stat el sa le numere pe toate ,la toti?!? Acum intra in direct si e invitat si la latrine ca expert parerist,critica pe Iohannis din ce in ce mai mult …pana nu demult era de partea buna a baricadei,a opozitiei si iata ca ,dupa declansarea campaniei electorale,este pus -de cine oare?sa arunce cu petarde ..Apropo,in 2014,era presedintele ccr,atunci nu era in vigoare aceeasi lege electorala?Nu-l intreaba nimeni de ce din 2004 si pana acum ,nimeni nu a contestat legea la CCR?De ce tocmai acum si de unde stie ca TOTI candidatii au probleme cu semnaturile?

  7. E bun pragul de 200000. Daca nici atat nu poti, nu candidezi. Si asa sunt prea multi candidati. A ajuns si directorul circului sa vrea presedinte ca deh, daca e in stare sa conduca circul, se pricepe si la Romanika – doar e tot un circ,ceva mai mare!
    Si chestia cu semnaturile multiple… Avem bani de dat pe verificarea asta? Platim introducerea a 3 milioane de cnp-uri cate sunt acum? Pen’ce, ca mare efect nu ar avea?