G4Media.ro

Autoritățile din Marea Britanie caută soluții în lupta cu drogul ”praf de…

Sursa foto: Unsplash / Colin Davis

Autoritățile din Marea Britanie caută soluții în lupta cu drogul ”praf de maimuță” / E mai ieftin decât cocaina și mai periculos, multe comunități sunt afectate

Guvernul britanic analizează posibilitatea de a include praful de maimuță, un drog care poate provoca halucinații și psihoze și un comportament violent, în categoria substanțelor de clasă de risc A. Comunitățile sunt din ce în ce mai afectate de popularitatea în creștere a acestui drog care are proprietățile cocainei, dar este mai ieftin și provoacă în rândul consumatorilor un comportament haotic, scrie Euronews.

”Reclasificarea ar face ca drogul să fie mai greu accesibil și ar introduce sancțiuni mai dure pentru posesie. Avem o operațiune dedicată pentru asta, împreună cu parteneri locali cheie, care are ca scop întreruperea furnizării de praf de maimuță în Stoke-on-Trent și protejarea celor vulnerabili la comportamentul antisocial și la infracționalitatea asociate consumului. Se speră că, prin orientarea consumatorilor către sprijin și tratament, prin intermediul colaborării noastre cu agențiile partenere, vom reuși să reducem impactul negativ pe care această substanță îl are asupra comunității locale”, se arată într-un comunicat al guvernului britanic.

De exemplu, orașul Stoke-on-Trent, situat în centrul Angliei, a devenit cunoscut ca un punct fierbinte pentru consumul acestui drog, iar locuitorii sunt din ce în ce mai frustrați de această situație. „Orașul este situat într-o regiune de tranzit, ceea ce îl face o țintă ușoară pentru traficanții de droguri. De asemenea, este situat într-o zonă defavorizată, ceea ce a creat o piață pentru droguri ieftine, cum ar fi praful de maimuță”, a spus el.

Orașul se află într-una dintre primele 20 de procente dintre cele mai defavorizate zone din Marea Britanie, potrivit Public Health England. „Suntem conștienți de problema din orașul nostru și, în calitate de autoritate locală, ne angajăm să ne confruntăm direct cu aceste provocări”, a declarat Desiree Elliott, membru al cabinetului și consilier din Stoke-on-Trent, într-o declarație transmisă Euronews Next.

În timp ce autoritățile locale pompează bani în cercetare pentru a aborda această problemă, în acest an au existat discuții în Marea Britanie cu privire la revizuirea impactului drogului asupra sănătății oamenilor, în condițiile în care efectele sale ajung pe prima pagină a ziarelor.”Drogul a început să crească în popularitate din 2017 până în 2018 ca o alternativă mai ieftină la cocaină”, spune Albuquerque. El a identificat doi factori care au influențat prevalența drogului în orașul Stoke-on-Trent.

Ce măsuri pregătesc autoritățile

Un raport al Universității Staffordshire subliniază „impactul extrem de negativ [al drogului] asupra locuitorilor și a zonei”. Această cercetare a fost finanțată de noua strategie guvernamentală privind drogurile, care a acordat consiliului municipal din Stoke-on-Trent peste cinci milioane de lire sterline pentru a îmbunătăți tratamentul împotriva drogurilor și a alcoolului. De asemenea, guvernul britanic a lansat în luna mai o analiză independentă privind praful de maimuță.

Conform legislației actuale, praful de maimuță este un drog de clasa B, iar furnizarea acestuia se pedepsește cu 14 ani de închisoare. Cu toate acestea, parlamentarul conservator local Jack Brereton a făcut campanie pentru a muta drogul în clasa A. „Praful de maimuță este un drog îngrozitor care are un impact devastator asupra celor care îl consumă și care distruge vieți în Stoke-on-Trent”, a declarat el. Forțele de poliție locale sunt deschise la perspectiva reclasificării drogului, deoarece ar avea mai multe instrumente la dispoziție pentru combaterea traficului.

„Suntem de acord cu explorarea reclasificării catinonelor sintetice, care includ monkey dust, din clasa B în clasa A, ceea ce va proteja oamenii de efectele nocive ale acestor droguri”, a declarat Rob Hessel, inspector-șef al poliției locale din Staffordshire.

Ce este praful de maimuță?

Monkey dust, denumit și „praf de zombi”, este un termen de argou folosit în Marea Britanie pentru acest drog stimulant.

Acesta este alcătuit din diferite catinone sintetice (asemănătoare amfetaminelor), care accelerează mesajele dintre creier și corp.

Praful de maimuță este un drog ieftin, vândut, se pare, cu aproximativ 20 de lire sterline (23 de euro) pe gram și provoacă efecte similare cocainei și MDMA.

Acesta a crescut în popularitate deoarece este mai ieftin și provoacă efecte mai lungi decât alte droguri.

Vândut sub forma unei pulberi albe, consumatorii îl trag pe nas, îl fumează sau îl injectează.

Fiecare lot de drog este diferit, ceea ce face dificilă cunoașterea conținutului real al acestuia.

Un organ de presă local din Marea Britanie a raportat că se crede că drogul este importat din China.

Ce impact are „praful de maimuță” asupra consumatorilor?

„Este un mit că „praful de maimuță” transformă oamenii în zombi, totuși, îi poate face pe aceștia să devină impulsivi și haotici”, a declarat pentru Euronews Next Nuno Albuquerque, consilier în probleme de dependență la Centrul de tratare a dependenței din Marea Britanie.

„Utilizatorii pot avea senzația că au superputeri și pot experimenta o creștere a adrenalinei”, a adăugat el.

Consumatorii de praf de maimuță ar avea, de asemenea, efecte secundare de paranoia și agitație crescută, ceea ce poate duce la un comportament violent.

Drogul a fost folosit de persoane care suferă de dependențe încrucișate.

„Am văzut pacienți care iau praf de maimuță alături de alte amfetamine, unii au și dependențe sexuale”, a spus Albuquerque.

Există praf de maimuță în altă parte în Europa?

Praful de maimuță nu există doar în Marea Britanie, aceleași tipuri de stimulente începând să apară în toată Europa începând cu 2013.

„Anul trecut, statele membre ale UE au raportat că au confiscat 30,5 tone de noi substanțe psihoactive. 87% dintre acestea erau noi catinone sintetice”, a declarat pentru Euronews Next Michael Evans-Brown, manager de proiect la Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie.

Cu toate acestea, reglementarea acestor droguri este o misiune complexă, având în vedere că „componentele drogurilor sunt schimbate frecvent, lucru pe care producătorii îl vor face pentru a ocoli interdicțiile privind anumite substanțe”, a declarat Evans-Brown.

Deși se crede în mod frecvent că praful de maimuță și alte medicamente similare sunt importate din China, o nouă piață este în curs de apariție, întrucât „un număr de medicamente sunt importate acum din India”, a adăugat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Noi avem o problema grava cu drogurile multumita „vigilentei” autoritatilor… Dar, numele celui mai mare drog autohton este „praf de hAUR”… in ochi… online!

  2. Simion cu Soso baga grupa mare , la ce comportament au ….. sa nu uitam de simonis si grindeanu . . .