G4Media.ro

Autoritățile din Franța interzic mitinguri legate de uciderea unui tânăr de 16…

Foto: Captură video

Autoritățile din Franța interzic mitinguri legate de uciderea unui tânăr de 16 ani în sud-estul țării/ Asasinatul a provocat o vie emoție în Franța și a mobilizat extremiștii de dreapta

O serie de adunări prevăzute în special în departamentul Drôme, au fost interzise prin ordine ale prefecturii. Tânărul Thomas de 16 ani a fost ucis cu două săptămâni în urmă, la un bal la Crépol, în departamentul Drôme din sud-estul Franței.

Ordinele interzic mitingurile organizate „pentru Thomas” vineri, 1 decembrie, la Nisa, iar altele sâmbătă, la Romans-sur-Isère și Valence, ambele în Drôme.

La Romans-sur-Isère, mitingul era programat să înceapă sâmbătă la ora 13.00 în Place du Marché, în cartierul Monnaie. Contactată de BFMTV, prefectura din Drôme a declarat că nu a primit nicio notificare cu privire la această adunare.

Prin acest miting, organizatorii au dorit să își arate solidaritatea cu rudele adolescentului ucis. De asemenea, au dorit să își exprime nemulțumirea față de ultimele declarații ale primăriței Les Républicains (LR, centru dreapta) din Romans-sur-Isère, Marie-Hélène Thoraval. Ei consideră că aceste declarații sunt de natură să „stigmatizeze” locuitorii din cartierul Monnaie.

După moartea lui Thomas, primărița din Romans-sur-Isère a cerut la BFMTV ca statul să se „trezească” la situația din cartierele sensibile ale țării, în special în comuna sa.

Ea a denunțat „nivelul de delincvență” din Romans-sur-Isère, afirmând că „rădăcinile acesteia se află în radicalizare”, precum și în „traficul de droguri”.

Primărița a spus că a primit apoi amenințări „în două etape”, începând cu două apeluri anonime miercuri la primărie și mesaje în care a numit-o „fascistă”, întrebând-o dacă se află „sub protecție” și dacă este înarmată pentru a se apăra.

Apoi a primit „un mesaj privat pe contul meu de Instagram”, cu „o amenințare cu moartea în care mi se spunea că voi fi decapitată și că vor jongla cu craniul meu”, a spus ea.

Cartierul Monnaie este o zonă muncitorească din Romans-sur-Isère. Acesta se află în centrul tensiunilor în urma morții elevului de liceu în vârstă de 16 ani. Au circulat zvonuri potrivit cărora suspecții în cazul dispariției adolescentei sunt din această zonă. Principalul suspect în acest caz locuiește „în centrul” orașului Romans-sur-Isère și „nu în cartierul Monnaie”, a precizat procurorul din Valence, Laurent de Caigny.

La Nisa, un alt miting era prevăzut pentru vineri. Acesta a fost interzis de prefectura departamentului Alpes-Maritimes din cauza „emoției provocate de moartea” adolescentului și din cauza „violențelor comise în timpul manifestațiilor organizate de militanții de ultra-dreapta” pe 25 și 26 noiembrie la Romans-sur-Isère.

La Valence, „două manifestații au fost declarate în legătură cu moartea tragică a lui Thomas”, a precizat vineri prefectura din Drôme într-un comunicat. Ambele au fost interzise, ca „orice adunare nedeclarată, din cauza riscului de tulburare a ordinii publice”.

„Aceste două evenimente se abat în mod clar de la obiectivul declarat de a aduce un omagiu lui Thomas Perotto, iar concomitența lor este de natură să provoace tulburări publice majore”, a adăugat prefectura.

Un miting prevăzut la Bordeaux a fost, de asemenea, interzis de prefectură. De asemenea, a fost autorizată utilizarea unei drone pentru ca forțele de ordine să se asigure că nu are loc niciun miting.

Ministrul de interne Gérald Darmanin a anunțat marți că va cere dizolvarea a trei grupări de ultra-dreapta, în urma raidului punitiv de la sfârșitul săptămânii trecute de la Romans. În opinia sa, aceasta a fost o reacție „fermă” menită să evite „un scenariu de război civil”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...