
Autoritatea din Comunicaţii a interzis intrarea pe piaţa din România a peste 50.000 de echipamente radio şi aparate neconforme, în valoare de 2,7 milioane de lei
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunţă că, în primele şase luni ale anului, a verificat peste 700.000 de echipamente radio şi aparate care urmau să fie puse în funcţiune pe teritoriul ţării noastre, provenind din afara spaţiului comunitar şi nu a permis intrarea pe piaţa din România a peste 50.000 de produse neconforme, care pot afecta comunicaţiile, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”În prima jumătate a acestui an, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a verificat peste 700.000 de echipamente radio şi aparate care urmau să fie puse în funcţiune pe teritoriul ţării noastre, provenind din afara spaţiului comunitar. În urma verificărilor, ANCOM nu a permis intrarea pe piaţa din România a peste 50.000 de produse neconforme, care pot afecta comunicaţiile”, anunţă autoritatea.
În primul semestru al anului 2025, ANCOM a verificat 702.430 de produse din categoria echipamentelor radio şi aparatelor din punct de vedere al compatibilităţii electromagnetice.
Printre acestea se numără diferite tipuri de echipamente radio şi aparate, precum transmiţătoare şi receptoare UHF, modulatoare FM, camere video de supraveghere WI-FI, sonerii video cu WI-FI, caşti wireless, smartwatch-uri, telefoane mobile, routere wireless, repetoare wireless, modemuri LTE, switch-uri, camere IP, hub-uri USB, adaptoare Bluetooth, surse benzi LED, telefoane DECT, amplificatoare auto, aspiratoare portabile etc.
În urma verificării a 538.710 produse, a căror valoare de piaţă se ridică la suma de aproximativ 47 de milioane de lei, personalul de specialitate al ANCOM nu a identificat neconformităţi, în astfel de situaţii fiind permisă punerea în liberă circulaţie.
În cazul a 50.616 produse, a căror valoare totală depăşeşte suma de 2,7 milioane de lei, au fost identificate neconformităţi, ANCOM dispunând în aceste cazuri interzicerea introducerii pe piaţa din România.
Totodată, în urma investigaţiilor preliminare, din totalul produselor verificate în prima jumătate a acestui an, ANCOM a constatat că peste 100.000 de produse nu intră în sfera sa de competenţă.
”Aparatele şi echipamentele radio care provin din afara spaţiului comunitar, din America de Nord sau Asia, spre exemplu, funcţionează în benzi de frecvenţe care în România sunt destinate altor servicii, cum ar fi cele de telefonie mobilă. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcţiune pe teritoriul României, el produce interferenţe prejudiciabile care afectează în mod grav funcţionarea serviciilor de telefonie mobilă: numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup”, precizează ANCOM.
Toate echipamentele radio puse în funcţiune pe teritoriul UE trebuie să respecte următoarele cerinţe esenţiale de bază privind:
– protecţia sănătăţii şi siguranţei utilizatorului şi a oricărei alte persoane;
– protecţia privind compatibilitatea electromagnetică, respectiv capacitatea echipamentelor de a funcţiona fără a produce perturbaţii pentru alte echipamente care funcţionează în apropiere;
– utilizarea eficientă a spectrului radio, pentru a se evita interferenţele prejudiciabile, respectiv interferenţe care afectează, obstrucţionează sau întrerup în mod grav şi repetat un serviciu de radiocomunicaţii.
Regulamentul 1020/2019 al Parlamentului European şi al Consiliului privind supravegherea pieţei şi conformitatea produselor şi de modificare a Directivei 2004/42/CE şi a Regulamentelor (CE) nr. 765/2008 şi (UE) nr. 305/2011 prevede ca ANCOM, în calitatea sa de autoritate relevantă pentru supravegherea pieţei echipamentelor radio şi aparatelor din punctul de vedere al compatibilităţii electromagnetice la nivel naţional, să verifice, la solicitarea autorităţilor responsabile, mărfurile internaţionale care provin din ţări din afara Uniunii Europene şi care conţin astfel de echipamente.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.