G4Media.ro

Austeritatea PSD-PNL, doar pentru privați. Statul obez e protejat, noile taxe și…

Austeritatea PSD-PNL, doar pentru privați. Statul obez e protejat, noile taxe și impozite pregătesc recesiunea

Când președintele Iohannis a binecuvântat coaliția dintre PSD și PNL a promis stabilitate și reforme. A omis să spună că stabilitatea e doar pentru pilele și amantele plasate la stat. Acum vine decontul pentru doi ani de crescut statul (curat liberal) și mimat reforme. Doar că Iohannis, Ciolacu și Ciucă vor să pună toată povara austerității exclusiv pe mediul privat și să protejeze armatele de partid și bugetarii de orice impact. E drumul cel mai rapid către recesiune.

Dezmățul bugetar e în toi, risipa banilor publici e la ordinea zilei, după cum arată o analiză Economedia. Transgaz are șef plătit cu 2 milioane de lei. Numărul bugetarilor crește constant. Lunar apare o nouă instituție, cum e cazul viitoarei agenții care va controla toate firmele de stat. Subvențiile de la stat pentru zeci de programe economice cresc rapid pe măsură ce ne apropiem de alegeri. Zero reformă a administrației, zero studii de impact despre subvențiile care ajung la clienții de partid și familiile politicienilor.

Cifrele arată că suntem, iar, pe marginea prăpastiei bugetare. În locul unui deficit asumat de 4,4% din PIB ne îndreptăm spre 6%. Inacceptabil pentru cei care împrumută statul, inacceptabil pentru Comisia Europeană cu regulile ei stricte și sănătoase. Dar, mai presus de orice, ar trebui să fie inacceptabil pentru români, care văd cum statul cheltuie pe datorie, mult peste ce încasează din taxe, fără a da înapoi populației serviciile cuvenite: sănătate, educație, infrastructură.

Chiar și în ceasul al 12-lea, cu securea tăierii fondurilor europene deasupra capului, PSD și PNL pregătesc un plan fiscal care pune toată austeritatea în sarcina cetățenilor și a mediului privat. Nici un sacrificiu, cât de mic, pentru statul pe care-l păstoresc.

E inadmisibil ca din pachetul de circa 30 de miliarde de lei să lipsească o minimă reformă a sistemului bugetar. Soluțiile pe care le propun acum PSD și PNL drept reduceri de cheltuieli sunt o minciună. Să tai 200.000 de posturi vacante e o glumă. Sunt bani bugetați, dar care oricum nu s-ar fi cheltuit și se întorceau la buget la finalul anului. Sigur că vor dispărea natural și câteva zeci/sute de posturi de șefi de rang inferior, poate și mașinile și telefoanele aferente, dar la scara bugetului României e insignifiant. Propunerile făcute de liberali sunt și mai ridicole: să se taie pe ici pe colo din cheltuielile cu mobila și încălzirea de prin ministere. Dacă se poate, nu obligatoriu.

Cam acesta e pachetul de reduceri de cheltuieli. Impactul bugetar, oricât l-ar coafa PSD și PNL, va tinde spre zero. Nesemnificativ. Și atunci de unde fac rost de 30 de miliarde de lei până la finalul anului?

De la cetățeni și de la mediul privat. Discută despre impozite noi absurde, precum o taxă de 1% pe proprietățile rezidențiale care depășesc o valoare de 500.000 de euro. Ar fi o taxă complet arbitrară, care nu se regăsește în nici o contraprestație a guvernului. Ce ne dă statul înapoi de taxa asta? Care e logica ei, în afară de semnalul politic că performanța economică e pedepsită exemplar? De ce 1% și nu 10%? De ce 500.000 de euro și nu 100.000 de euro? Cum ar putea accepta un partid liberal autentic o asemenea taxă abuzivă?

Eliminarea facilităților pentru IT-iști, constructori și agricultori fac și ele parte din pachet. Există vreun studiu de impact? Știe cineva cum va reacționa piața construcțiilor, într-un moment în care să găsești o echipă liberă e echivalent cu căutatul apei pe Marte? Ce va face guvernul dacă zecile de șantiere de infrastructură locală sau națională, finanțate din fonduri UE, vor opri lucrul? Mai cu seamă că sectorul construcțiilor susține acum creșterea economică, împreună cu investițiile.

Sigur că facilitățile fiscale sunt, în esență, distorsiuni ale pieței muncii. Dar orice politică fiscală trebuie adoptată după ce ai la bază un studiu de impact, o prognoză privind efectele pe termen scurt și mediu. Or, aceste documente esențiale pentru o guvernare responsabilă nu există. Există doar soluții panicate, pe genunchi, în disperarea de a mai aduce niște bani prezumtivi la buget.

Practic, dacă propunerile PSD-PNL trec prin guvern, sute de mii de angajați din IT, construcții și agricultură se vor trezi cu salariile micșorate cu 10%. Sau, dimpotrivă, angajatorii vor fi obligați să suporte pierderile. Și asta în condițiile în care tot statul are datorii de 800 de milioane de euro doar la firmele din construcții, după cum a anunțat primarul Buzăului, Constantin Toma.

O altă lovitură pentru mediul privat va veni odată cu creșterea cotelor de TVA. Dispare cota de 5% pentru manuale, publicații, servicii hoteliere, case cu suprafețe mai mici de 120 mp și crește la 9%. Pentru alte produse și servicii, cota crește de la 9% la 19%. Toate acestea sunt lovituri pentru afacerile din domeniile respective, care fie vor transfera creșterile la clienții finali, fie își vor micșora marjele de profit și se vor fragiliza.

Inflația va fi o altă consecință a acestor măsuri anti-piață. Iar un nou puseu inflaționist va atrage reacția BNR, care va scumpi suplimentar creditarea, ceea ce înseamnă o nouă frână pentru dezvoltarea economiei.

De ce ajunge atunci mediul privat să plătească toată factura? Deoarece coaliția PSD-PNL se teme de reformele structurale, de schimbările profunde și corecte care să facă statul mai suplu și mai eficient. Chiar și Banca Mondială, artizanul propunerilor de eliminare a scutirilor și excepțiilor, spune că „orice creștere de impozite trebuie însoțită de reforme structurale”.

Reforma administrației. România a încremenit în schema administrativă comunistă, la care a mai adăugat sute de instituții noi și companii cu capital de stat. Statul român a rămas la schema în care totul se făcea cu pixul pe hârtie, deși a investit zeci de miliarde de lei în sisteme informatice. O reformă reală ar duce la eliberarea a zeci de mii, poate chiar sute de mii de posturi de angajați, care ar fi probabil imediat absorbiți de mediul privat, aflat în acută criză de forță de muncă. Dar PSD și PNL se tem că își pierd o parte din armata de partid.

Reforma teritorială. Din 1968, România a rămas cu 41 de județe, care înseamnă tot atâtea frâne în calea dezvoltării. Până și noul ministru liberal al Dezvoltării, Adrian Veștea, a atenționat că reforma teritorială trebuie începută. Dar se tem PSD și PNL că le vor sări în cap sutele de baroni locali de teamă că își pierd micile feude.

Reforma subvențiilor. Statul român pierde anual printre degete miliarde de euro pe tot felul de programe subvenționate generos, de la IMM-uri la agicultură, de la industria mare la energie. Un exemplu de eșec răsunător e programul Tomata: deși Guvernul plătește 260 de milioane de lei pentru subvenționarea producției de roșii, importurile din Turcia au atins un nivel record de 76 milioane euro doar în acest an. Impactul real al fiecărui astfel program de subvenționare ar trebui analizat, dar PSD și PNL se tem că își vor pierde clientela de partid abonată la aceste subvenții.

Tocmai pentru că se tem de schimbările corecte, Iohannis, Ciolacu și Ciucă se îndreaptă spre cea mai proastă decizie. Un pachet de taxe și impozite care vor frâna și mai tare economia, cu atât mai periculos cu cât recesiunea pare inevitabilă în Zona Euro.

Deocamdată, societatea pare amorțită. E vară, lumea se gândește la concedii. Dar protestul viguros al profesorilor a arătat că acestui guvern nu-i va fi ușor să pună doar în sarcina oamenilor nota de plată pentru propriile greșeli.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Privatul este noul iobag al Romaniei.

  2. Controlul Exercitiului Bugetar este NUL. Comisia Buget Finante din Parlament isi ia banii degeaba. NIMENI urmareste daca Bugetul Votat in Parlament se executa au ba.

  3. Absolut corect. E inexplicabil cât de incompetenți sunt cei care ar trebui sa definească politica fiscală. Inclusiv prin scaderea plafonului pe normă de venit (deja implementata) se vor pierde incepand cu 2024 multi vani la buget: valută forte care intra in Romania fără nicio contribuție din partea statului. De ce sa ne mai chinuim pt banii aia, ca sa dam mare parte din ei la stat din prima (oricum dadeam prin TVA atunci cand ii foloseam)? No way… De microintreprinderi nici nu mai vorbesc…

  4. cand se voteaza hoti si prosti si rauvoitori, cam ce rezultate putem crede vor fi?

    • Rezultatul este emigrarea continuă a celor cu inițiativă, școală și chef de muncă.

  5. Creșterea taxelor in pragul crizei economice este ideală pentru băgarea țării in faliment de catre beizadele, amante si alte lipitori bugetare. Abia aștept colapsul, „gaura bugetară” îl preconfigureaza! 😏

    • Cam asa miroase, a faliment. Specialistii facuti pe puncte nu realizeaza ca orice mariri de taxe si salarii marite artificial se traduc prin scumpirea serviciilor si produselor, de vreme ce trebuie sa cheltui mai multi bani pt acelasi volum de munca. Cei mai mici vor trage obloanele, vor ramane doar cei grasi care isi vor permite sa plateasca. Iar cei care raman fara job vor pleca afara, cei cu job vor iesi in strada cerand mariri de salarii, e o spirala care duce la inflatie. Un guvern social democrat liberal nu ar trebui sa puna presiune pe cei slabi, ci pe cei grasi, dar si astia sunt doar vopsiti social democrati, de fapt sunt haiduci pe invers, ia de la saraci ca sa dea la bogati…

  6. Stiu din surse sigure ca in subteranele guvernului se afla un balaur care o foame de bani direct proportionala cu greutatea sa, care creste intr-o zi cat alti balauri in trei zile: germani, francezi, englezi, etc.
    Singura solutie pe care o cunosc, destul de simpla de altfel, este sa apelam la serviciile lui Daniel si Balaurul, din VT. Cred ca povestea exista si in varianta cu poze. Altfel balaurul ne va manca pe toti, in final.

  7. Bun articol. Dar, ar fi bine ca ”societatea sa fie amortita” pentru ca este vara. Cred insa ca este mult mai rau. 1) Societatea si-a dat seama ca nu poate face nimic din momentul in care PNL s-a bagat sub umbrela PSD, de fapt i-o tine si-i deschide portiera la toate nazbatiile. Deci, ridica din umeri, a leahamite. 2) In plus, marcarile Opozitiei sunt sau slabe, sau topite de caldura dar mai ales ignorate de media aia care nu este FB.
    Eee, nu ajunge FB la nenea ala care nu a vazut altceva decat un primar PSD. Si stiti cum este? Printre nenii acestia sunt si medici si profesori care se inteleg de minune cu primarul sau cu tipul de la CJ. Se bat pe burta si se lauda reciproc prin gazetute locale. Ce treaba au ei cu tara?

    • Corectă analiza ta, nu mai au sens proteste pentru că pur și simplu nu există soluții interne în acest moment. Emigrarea e singura opțiune.

    • @Bellatrix: +1 👍

  8. Au studiat impactul astfel:
    Decat sa iau bani de la mine, stat, mai bine iau eu bani de la tine, privat.
    Iar acum privatul se gandeste cum sa-i dea 0 barat statului.

    • Trebuie investigata suplimentar taxarea din domeniul construcțiilor. Va spun cu certitudine ca acei bani „in plus” luați de muncitori provin din faptul ca nu se mai plătește pilonul 2, asadar au doar pensia de stat, nu sunt cu adevărat scutiți de impozit

  9. Niște statistici din SEAP/SICAP…real-tine corelate xu plățile separat buget propriu/guvern/fonduri uie…
    Asa zici ca e apocalipsa… dupa articol,
    Dar de fapt stam bine. Cheltuim pentru ca nu avem altceva de facut iqr bani sunt alocati

    • Ai idee ce impact va avea impozitul de 3% din cifra de afaceri? Întrebare ajutătoare: cum e mai avantajos, să plătești impozit 3 % din cifra de afaceri sau 16% din profit ?
      PS. „Marele” economist cu practica efectuată la colț de Palat Comunal, cu BT-ul cartonat pe mânecă, oare știe în ce se bagă ?

  10. Obezitatea are multe forme. Una din ele e crearea posturilor de secretar de stat. Pentru cei care au facut mari servicii politice. Ca Iulian Fota, care in calitate de membru CNADTCU, s-a ocupat de albirea plagiatului lui Ciuca. Pentru care a cerut postul de secretar de stat la MAE, cu promisiunea ca in 2024 va fi numit de Iohannis ambasador in SUA.

  11. Din câte se cunoaște Johannis NU a binecuvântat coaliția PNL-PSD. Înainte de a investi noul guvern( s-a aflat pe surse) că a ”vărsat” o lacrimă după USEREU și era speriat de moarte de ALIANȚA USR-AUR (AUSR), care a reușit să curme drumul reformelor de dreapta. Celelalte subecte înșirate sunt O CONSECINȚA LA DOSUL arătat românilor de USEREU. Vom vedea dacă din 2024 vom putea vorbi de un nou partener de dreapta lângă PNL, altfel obezii vor face și diabet de atâta dulceață la locul de muncă.

    • Este deja evident ca USR e de vina pentru tot ce se intampla acum cu justitia si cu economia in Romania. Mai mult, eu as zice ca USR e de vina pentru absolut toate furturile majore si de toate afacerile puturoase din ultimii 30 de ani: Bancorex, FNI-CEC, Bechtel, Petrom-OMV, Sterling, KazMunai, dosarul Microsoft sau falimentele „controlate” Astra Asigurări, Carpatica ASIG și City Insurance.

      De abia astept sa vina alegerile, ca sa dispara pentru totdeauna USR din parlament, sa poate finalmente conduce si alianta PSD-PNL tara asta cum trebuie.

      P.S. „Vom vedea dacă din 2024 vom putea vorbi de un nou partener de dreapta lângă PNL”. Ce legatura mai are țucălarul PSD-ului, aka PNL, cu dreapta? Daca ar trebui sa aleg maine numai si numai intre PSD si PNL eu as alege PSD. Nu are rost sa ne mai incurcam cu copia galbena a PSD-ul, macar sa votam direct originalul.

    • @silicon_v
      unde e @eugen ?, unde e @mira ? Opiniile Lor Ne ar Lumina !

  12. Foarte bine. Sa vine recesiunea, criza, pandemia, orice numai sa ne mearga cat mai prost, altfel nu se va schimba nimic in aceasta tara!

  13. Trebuie desființate instituții cu totul! Reduse cu 50% numărul de comune și orașe prin comasare, desființarea pensiilor militare (cu aplicabilitate in viitor măcar), reducerea numărului de taxe și impozite, digitalizarea pe bune a administrațiilor și a ANAF. ANAF este cu intenție ținut emasculat pentru ca ei să-și poată ascunde averile ilegal făcute; ANAF nu e capabil să pună cap la cap in timp real venituri cu cheltuieli și proprietăți!

  14. „din IT, construcții și agricultură se vor trezi cu salariile micșorate cu 10%” – sa vezi de la anul la PFA-urile care vor trece de pe normal de venit, in PFA in sistem real … 10% se face 50% pierdere … #strainate scrie pe mine